”Lätkä sopii kaikille”, sanoo 5-vuotias maalitykki Matilda – Kiekkokoulussa mennään ilon kautta

Kiekkokoulussa opittiin taas monenmoista.

Sunnuntaina aamupäivällä Sastamalan jäähallissa on vilskettä ja vilinää. VaPS Jääliikunnan opissa luistelutaitoja, mailankäsittelyä ja pelisilmää hioo kaksi kertaa viikossa noin kolmekymmentä lasta.

VaPS osallistuu valtakunnalliseen Suomen Jääkiekkoliiton järjestämään Leijonakiekkokoulutoimintaan. Suupielet hymyssä ja ilon kautta, kuvailee kiekkokoulun vastuuvalmentaja Timi Tönning porukan meininkiä.

Tönning huikkaa yhden kiekkokoululaisen lähemmäs ja esittelee pienen jääkiekkoilijan alun:

”Tässä on Matilda Uotila, 5 vuotta, ja hän on melkoinen maaliruisku.”

Kysyn Matildalta, mikä kiekkokoulussa on mukavinta.

”Täällä saa kavereita. Luisteleminen on kivaa ja maalien tekeminen on kivaa”, hän vastaa.

Matilda ei ole kiekkokoulun ainoa tyttö. 6-vuotias Isla Einola kertoo hänkin saaneensa kiekkokoulusta uusia kavereita.

”Mun lempparijoukkue on Ilves. Vaikea sanoa mikä jääkiekossa on parasta, kun kaikki siinä parasta”, Isla kertoo.

Kenelle tytöt lajia suosittelevat, vaatiiko se jotain erityistä?

”Tämä harrastus sopii kaikille. Ja täällä sitten oppii, ei tarvitse osata mitään. Hyvä jos pysyy pystyssä”, kuuluu vastaus.

Isla Einola ja Matilda Uotila ovat innokkaita kiekkokoululaisia.

Haasteita ja Patajunnuturnauksia

Kiekkokoulun harjoituksissa tehdään toimittajalle heti selväksi, ettei jääkiekko Vammalassakaan ole pelkkä poikien juttu. Turnauksissa voi pelata sekajoukkuein.

”Kaikille harrastajille pyritään kaikille takamaan treeni- ja pelimahdollisuudet. Seuran joukkueissa tai vanhemmissa ikäryhmissä pelaa muutama tyttö. Jotkut pelaavat sekä lätkää että ringetteä”, Tönning kertoo.

Timi Tönning tuumaa, että muitakin väärinkäsityksiä jääkiekkoharrastukseen liittyy. Moni saattaa edelleen pitää lätkää kalliina ajanvietteenä.

”Se ei pidä paikkaansa. Tiedän monta paljon kalliimpaa harrastusta. Kiekkokoulussa saa käydä koko kauden 35 eurolla ja sadalla eurolla saa meidän kauttamme tarvittavat varusteetkin”, hän selvittää.

VaPs on jo kauan ollut Porien Ässien sateenvarjoseura, mikä Tönningin mukaan antaa paljon lajin sastamalalaisharrastajille. Kiekkokoululaiset pääsevät halutessaan osallistumaan Porin Ässien ja yhteistyöseurojen järjestämiin Patajunnuturnauksiin. Isommille pelaajille yhteistyö tarjoaa haastetta ja kehittymisen mahdollisuuksia.

Kaikki mukaan toimintaan

Kentän laidalla harjoituksia seuraava Maija Uotila kertoo Matildan olevan heidän perheessään viimeisin jääkiekkoon hurahtanut.

”Tyttö jäi kerran yleisöluisteluvuoron jälkeen kokeilemaan kiekkokoulua ja tykästyi kovasti”, hän kertaa.

Joukkueenjohtaja Uotila kuvaa VaPSia yhteisöksi, jossa tehdään asioita suurella sydämellä. Kaikki lasten vanhemmat otetaan ilolla mukaan toimintaan.

”Jokaiselle löytyy varmasti tekemistä. Roolia voi ottaa vaikka kahvinkeittäjänä, luistimien teroittajana tai lasten apuvalmentajana.”

Kaikki alle 8-vuotiaat ja sitä nuoremmat ovat tervetulleita tutustumaan kiekkokouluun, Timi Tönning sanoo. Ensimmäiselle kerralle riittävä varustus on luistimet ja kypärä.

Ville-Pekka ja Viljami Ojala viihtyvät talvella myös ulkojäillä.

”Sebastian Aho on paras!”

Treenit lähestyvät loppuaan. Saan huidottua kaukalon laidalle vielä kaksi haastateltavaa. 8-vuotiaat Viljami ja Ville-Pekka Ojala innostuivat jääkiekosta pihapelien kautta. Viime talvena kaksikko vietti paljon aikaa ulkojäillä.

Vaikka maalien tekeminen on kivaa, eniten lajissa viehättää kokonaisuus, eli pelaaminen itsessään.

Veljeksillä on sama suosikkijoukkue: Montreal Canadiens. NHL:ssä pelaavista suomalaisista löytyy yksi ylitse muiden: ”Sebastian Aho – tietysti!”