Alueviestin toimituksen saaman lukijapalautteen perusteella Venäjän sotatoimiin liittyvät pelot sekä muun muassa väestönsuojat puhuttavat edelleen paikallisesti.
Pienenä kertauksena todettakoon, että väestönsuojien rakentamista ohjaa rakennuslaki. Rakentamisvelvoite on vaihdellut vuosien saatossa aika-ajoin tarkistettujen uhkakuvien mukaisesti, mutta ei ole koskenut missään vaiheessa aivan kaikkia rakennuksia.
Viimeisen kymmenen vuoden ajan väestönsuoja on pitänyt rakentaa yli 1200 neliön kiinteistöihin. Sitä ennen vaade oli pitkään 600 neliötä. Ymmärrettävästi harva rivi- tai omakotitalo on sellaista kokoluokkaa, että väestönsuojia olisi niiden yhteyteen rakennettu.
Sastamalassa on väestönsuojaa tarjolla lähinnä kerrostaloasujille sekä julkisten rakennusten kuten esimerkiksi koulujen, kauppakeskusten, päiväkotien ja virastojen käyttäjille.
Tyrvään Sanomat oli saanut ongittua tiedon paikkakunnan väestönsuojien määrästä. Niitä on lehden mukaan Sastamalassa kaikkiaan 185 kappaletta ja niihin mahtuisi paikallisen palotarkastajan arvion mukaan noin 5000 ihmistä.
Pirkanmaan Pelastuslaitoksen mukaan suojautumistarvetta vähentää kuitenkin poikkeusoloissa tarvittaessa suoritettavat evakuoinnit. Uhkaavasta vaarasta ilmoitetaan yleisellä vaaramerkillä ja lisätietoja annetaan mahdollisimman nopeasti radion ja television välityksellä.
Turvallisuuteen liittyvät suunnitelmat salaisia
Sastamalan kaupungilla on voimassaolevat evakuointisuunnitelmat ja henkilövaraussuunnitelmat kriittisesti tärkeiden tehtävien turvaamiseksi.
Kaupunginjohtaja Jarkko Malmbergin mukaan kaupunki on muutoinkin varautunut ajantasaisesti esimerkiksi huoltovarmuuteen liittyvissä asioissa. Sastamalassa on tehty monia turvallisuuteen liittyviä suunnitelmia, mutta niiden sisältö ei ole julkista tietoa.
”Muutenhan turvallisuus voisi vaarantua”, kaupunginjohtaja tähdentää.
”Kuntien varautuminen on normaali mahdollisiin poikkeusoloihin liittyvä toimenpide. Mitään hätää ei nyt ole”, Malmberg korostaa.
Ukrainalaisten vastaanottamiseksi valmisteluja
Sastamalaan on toistaiseksi saapunut vain muutamia perheitä Ukrainasta. Kaikilla tähän mennessä paikkakunnalle tulleilla sotaa paenneilla on Malmbergin mukaan ollut entuudestaan joku kontakti Sastamalaan.
”Näissä perheissä on muutama kouluikäinen lapsi, ja heille varaudutaan järjestämään mahdollisuus käydä koulua”, Malmberg kertoo.
Opettajaresurssia selvitetään parhaillaan.
”Jos puhutaan yksittäisista perheistä ja heidän lapsistaan, koulupaikka on todennäköisesti Vammalan keskustassa”, Malmberg sanoo.
Ensiarvoisen tärkeää on, että Sastamalaan saapuneet ukrainalaiset ilmoittautuvat maahanmuuttovirastolle. Tilapäisen suojelun piirissä olevat ihmiset ovat oikeutettuja majoitukseen ja sosiaali- ja terveyspalveluihin. Palvelut heille järjestää vastaanottokeskus.
”Viranomaisille ilmoittautuminen on edellytys myös sille, että tänne tulleiden perheiden lapset pääsevät esi- ja perusopetuksen piiriin”, Malmberg lisää.
Täysin poikkeuksellinen tilanne
Venäjän hyökkäystä paenneiden ukrainalaisten tapauksessa kyseessä on ensimmäinen kerta, kun EU käyttää tilapäisen suojelun direktiiviä. Myöskään Suomessa ei ole aiemmin myönnetty tilapäisen suojelun oleskelulupia.
”Tästä johtuen ohjeistukset kunnille ovat vielä puutteellisia ja joudumme elämään vajavaisen tiedon varassa”, toteaa Malmberg.
Tilapäinen suojelu eroaa turvapaikan hakemisesta. Tilapäistä suojelua myönnetään rajatulle kohderyhmälle, eikä siihen sovelleta yksilöllistä harkintaa suojelun tarpeesta kuten turvapaikanhakijan kohdalla.
Kuten turvapaikanhakijakin, tilapäistä suojelua saava voi asua vastaanottokeskuksessa tai järjestää majoituksensa itse, jolloin sitä kutsutaan yksityismajoitukseksi. Hänellä on oikeus tarvittaessa erilaisiin palveluihin ja vastaanottorahaan. Tilapäiseen suojeluun liittyy myös oikeus työskennellä, kun lupa on myönnetty.