Huittisissa pulaa omakotitaloista? Jesse ja Tuula ovat etsineet omaa tupaa jo toista vuotta – ”Välillä iskee epätoivo”

Jesse Vigrenin autoharrastus määrittelee kriteerit etsinnässä olevalle omakotitalolle. Oman kodin pihassa saisi mielellään olla jo valmiiksi iso talli, minne autoja ja moottoripyöriä pääsisi vapaa-aikana rakentelemaan. Tuula Vanha-Juhelle tärkeää on oma piha ja rauha.

”Välillä alkaa kyllä jo iskeä epätoivo, että mahtaako sitä löytyä ikinä”, myöntää Jesse Vigren. Hän on etsinyt puolisonsa Tuula Vanha-Juhen kanssa pientä ja sopuhintaista omakotitaloa Huittisista jo parin vuoden ajan.

Päivittäisen Etuovi.comin selauksen, tuttujen ja tutuntuttujen kyselyiden ja sosiaalisessa mediassa huuteluiden tulokset ovat pyöreä nolla.

”Yksi sellainen vähän potentiaalinen vaihtoehto oli, mutta lopulta sekään ei ollut sitä, mitä etsittiin.”

Huittisissa on ollut jo useamman vuoden ajan havaittavissa selvä pula pienistä ja keskihintaisista omakotitaloista. Uudehkoja ja isoja omakotitaloja on myynnissä jonkin verran, mutta pieniä, parin makuuhuoneen taloja ilmestyy myyntiin harvakseltaan.

”Jos niitä tulee ja hinta ja kunto ovat kohdillaan, ne myös menevät kaupaksi heti”, Vigren on huomannut.

Oma rauha ja iso autotalli

Vigrenin ja Vanha-Juhen toiveissa on noin 100–120 neliön kokoinen, mielellään muuttovalmiissa kunnossa oleva omakotitalo.

”Tuulalle on tärkeää, että talo sijaitsee sellaisessa paikassa, että siinä on oma rauha ja oma piha, eikä naapureita ihan ikkunan takana. Matkaa keskustaan ei saisi missään tapauksessa kertyä yli 10 kilometriä, mutta aina parempi jos keskustaan olisi alle viisi kilometriä”, Vigren kertoo.

Nuorenmiehen omalla toivelistalla kirkkaana ykkösenä loistaa iso autotalli.

”Harrastan autoja ja moottoripyöriä, niin niitä pitäisi pystyä tallissa rakentelemaan. Vaatii vähintään sellaisen 90–100 neliön kokoisen, korkean tilan, että talliin saa esimerkiksi nosturin”, Vigren tietää.

Alun perin Vigren toivoi tallin löytyvän pihasta valmiina, mutta etsinnän jatkuessa kuukaudesta toiseen tuloksettomana, vaatimuksissa on joustettu.

”Voisihan sen tallin sitten rakentaa itsekin, kunhan vaan tontilla olisi rakennusoikeutta.”

Elämän suurin sijoitus

Vigren kertoo, että moni on ihmetellyt pariskunnan talolle asettamia tiukkoja kriteereitä. Välillä nuorimies on alkanut itsekin pohtia sitä, ovatko vaatimukset liian tarkat.

”Mielestäni ne eivät kuitenkaan ole. Talon suhteen olemme oikeastaan hyvinkin joustavia. Voi olla yhdessä tai kahdessa kerroksessa, ei tarvitse olla tiettyä huonemäärää tai tietynlaista keittiötä. Kunhan tyyli ei olisi jäänyt ihan sinne 70-luvulle.”

Toisaalta oma koti on todennäköisesti elämän suurin sijoitus, joten aivan kaikista kriteereistä ei voi tinkiäkään.

”Oman talon pitää olla sellainen, että siitä tykkää. Ei ole mitään mieltä ostaa taloa, jossa asuminen harmittaa joka aamu, kun avaa silmät.”
Ostobudjetiksi pariskunta on kaavaillut kaikkea nollan ja 150 000 euron väliltä.

”Mutta hintahaarukka on hyvin suhteellinen. Jos talo ja talli ovat sellaiset, että niille ei tarvitse tehdä mitään, talosta voi maksaa maksimin. Olemme valmiita tekemään myös vähän remonttia tai rakentamaan tallin itse, mutta silloin hinta pitää olla sen mukainen”, Vigren pohtii.

Pariskunta ei usko, että talon löytyminen on kiinni tiukoista kriteereistä. Jostain syystä pieniä omakotitaloja ei vain ole viime vuosina tullut myyntiin.

”Ei minkäänlaisia, ei edes vähän sinne päin.”

Paikkakunnan vaihto ei ole käynyt edes mielessä

Vaikka taloa ei pitkänkään etsinnän jälkeen ole löytynyt, ei pariskunta aio luovuttaa.

”Olen aina ajatellut, että haluan asua omakotitalossa, sillä silloin on oma rauha ja vapaus tehdä mitä haluaa. En voisi kuvitellakaan, että asuisin loppuelämäni rivitalossa”, Vigren sanoo.

Vigren ja Vanha-Juhe ovat punninneet myös talon rakentamista. Se vaihtoehto ei kuitenkaan tunnu heistä hyvältä.

”Siinä painaa myös taloudellinen näkökulma, sillä pidämme rakentamista ainakin tällä hetkellä turhan kalliina vaihtoehtona.”

Myöskään paikkakunnanvaihdos ei ole käynyt pariskunnalla mielessä.

”Huittisissa on kaikki: vanhemmat, sukulaiset, kaverit ja toivottavasti tulevaisuudessa myös työt. Ei täältä kannata minnekään lähteä”, Vigren naurahtaa.