Kaupungilta asuntoja ukrainalaisille – Huittisissa kokeillaan uudenlaista mallia, joka soveltuu maaseutukaupunkiin

Tanya Spychka on yksi Ukrainasta Huittisiin paenneista äideistä. Hän pääsi 3-vuotiaan tyttärensä Katjan kanssa asumaan yksityismajoitukseen huittislaisen perheen luokse.

Huittisiin saapuneiden ukrainalaisten asumishaastetta on lähdetty ratkomaan uudenlaisella hybridimallisella vastaanottokeskustoiminnalla.

Asuntopohjaiseen majoitukseen perustuva malli toimii Suomen Punaisen Ristin ylläpitämän Porin vastaanottokeskuksen yhteydessä.

”Huittisiin ei siis ole perustettu omaa, erillistä vastaanottokeskusta vaan vuokraamme kaupungista asuntoja, joihin tilapäistä suojelua hakeneet ihmiset voidaan majoittaa”, SPR:n Satakunnan piirin toiminnanjohtaja Paula Ilén tarkentaa.

Huittisten kaupungilla uskotaan, että malli soveltuu etenkin pienempien maaseutukaupunkien tarpeisiin. Sillä vaikka kaupungissa ei ole omaa vastaanottokeskusta, on Huittisiin tullut paljon ukrainalaisia muun muassa vahvan työllistymismahdollisuuden vuoksi.

Suojaa ja rauhaa lapsiperheille

Tähän mennessä Huittisiin tulleet ukrainalaiset ovat majoittuneet pääosin yksityismajoituksessa. Kaupunki on kuitenkin halunnut löytää kestävämpiä ratkaisuja, mikäli tilanne Ukrainassa pitkittyy ja majoitustarve on pidempiaikaista.

Ilénin mukaan vastaanottokeskushanke on edennyt Huittisissa jo niin pitkälle, että tarkoitukseen sopivia asuntoja on löydetty Huittisten Kaupunkiasuntojen kautta ja myös asuntoihin majoittuvia henkilöitä on tiedossa.

”Esimerkiksi lapsiperheille oma asunto tarjoaa yksityismajoitusta parempaa suojaa ja rauhaa”, hän tietää.

Tulevaisuudessa vastaanottokeskuksen toimintaan varattuihin asuntoihin voidaan majoittaa myös sellaisia henkilöitä, jotka saapuvat Huittisiin, mutta joilla ei ole tiedossa paikkaa esimerkiksi yksityismajoituksesta.

”Asunnon saaminen edellyttää, että on kirjoilla Porin vastaanottokeskuksessa, mutta turvapaikkaa ei tarvitse tällä hetkellä hakea saadakseen vastaanottokeskuksen palvelut, sillä avun saannin helpottamiseksi on voimassa tilapäisen suojelun direktiivi”, Ilén selventää.

Työllistymis- ja kouluttautumisnäkökulma painaa

Vastaanottokeskuksessa kirjoilla olevien henkilöiden on mahdollista saada vastaanottorahaa, joka vastaa toimeentulotukea.

”Majoitusta tarjotaan sellaisille henkilöille, jolla on välitön tarve suojaan. Hybridimallisen asumisen kautta pyritään tukemaan perheiden tilannetta, työllistymistä tai kouluttautumista”, Ilén kertoo.

Lisäksi vastaanottokeskuksen kautta tulevat terveys- ja sosiaalipalvelut.

Ilénin mukaan terveyspalvelut hoidetaan Terveystalon kautta.

Työpaikan löydyttyä ja tätä kautta toimeentulon mahdollistuttua elämiskustannukset siirtyvät henkilön itsensä hoidettaviksi.

Hieman alle sata ukrainalaista

Huittisissa hybridimalli otetaan alkuvaiheessa käyttöön muutamalla asunnolla, mutta Ilénin mukaan majoittujamäärää on helppo tarvittaessa nostaa nopeastikin.

”Meille ei ole määritelty mitään asuntokiintiötä, mutta Satakunnan alueelle voidaan tarvittaessa majoittaa tällä tavalla 400 henkilöä. Mikäli tilanne vaatii, määrää voidaan vielä kasvattaakin.”

Viime viikon perjantain tilaston mukaan Huittisten alueelle oli rekisteröitynyt hieman alle sata ukrainalaista. Lisäksi alueella saattaa olla erikseen työluvilla maassa olevia.

”Huittisissa on selvästi iso ukrainalaisten keskittymä ja tästä syystä mekin päädyimme tiivistämään tukea juuri tänne ensimmäisenä.”

Ilén kiittelee, että Huittisissa on tartutti jämäkästi ja rivakasti vallalla olevaan tilanteeseen.

”Tilanteet ovat tulleet vastaan nopeasti ja ne myös elävät jatkuvasti. Hienoa, että Huittisissa niin monet toimijat tekevät yhteistyötä asioiden hoitamiseksi ja ukrainalaisten tilanteen helpottamiseksi.”