
Sastamalan nuoriso on löytänyt itselleen uuden ajanviettopaikan: Vammalan helluntaiseurakunnan. Tiistaina pidetyssä Mitä nuoresi puuhaa kylillä? -tilaisuudessa kävi ilmi, että helluntaiseurakunnan nuortenillat kokoavat lauantaisin kirkon alakertaan Varikonkadulle useita kymmeniä kävijöitä.
“Viime lauantaina laskin, että paikalla oli 83 nuorta”, kertoo nuorisopastori Petra Sinkko.
Sinkon mukaan kävijöistä noin parikymmentä on seurakunnan toimintaan kasvaneita ja siihen muutenkin osallistuvia nuoria. Muut tulevat ulkopuolelta. Nuorisopastori uskoo, että helluntaikirkko vetää, sillä mikään muu paikka ei ole lauantai-iltaisin auki.
“Nuoret kulkevat porukoissa. Kun yksi keksii, että mennään tuonne, iso joukko seuraa helposti perässä.”
Nuorteniltaan ovat tervetulleita 13-20 -vuotiaat nuoret. Suurin osa kävijöistä on yläkouluikäisiä. Ovet avataan iltaseitsemältä ja suljetaan kello 23. Mitä sillä välillä tapahtuu?
“Suurin osa porukasta hengailee sohvilla, juttelee ja on puhelimilla. Täällä on myös pöytäjalkapallopeli ja biljardipöytä, jotka keräävät nuoria ympärilleen. On illan aikana joskus vedetty spontaani keikkakin, kun yksi räppäävä nuori innostui esiintymään muille.”
Hieman yllättäen nuorille suunnatuista tiloista löytyy myös painimatto lattialta. Painitaanko täällä?
“Kyllä. Toisinaan joku poikaporukka innostuu myös painimaan, kun täällä sen voi tehdä turvallisesti”, Sinkko naurahtaa.

“Hengellistä sisältöä mietitään tarkasti”
Valvomatta nuoriso ei kirkon tiloissa aikaa vietä. Paikalla on aina vähintään viisi seurakunnan täysi-ikäistä työntekijää tai vapaaehtoista, ja tila halutaan pitää turvallisena. Nuortenillat ovat päihteettömiä, eikä esimerkiksi alkoholista ole tähän saakka aiheutunut ongelmaa.
“Jostain on joskus saattanut löytyä kaljatölkki, mutta nuoret tietävät meidän sääntömme ja ovat ainakin tähän asti kunnioittaneet niitä hyvin.”
Koska ollaan seurakunnan tiloissa, sisältyy nuorteniltoihin aina myös hengellinen osuus, jossa halutaan viestiä nuorille kristinuskon perussanomaa. Viime lauantaina puhuttiin Raamatun tapahtumien pohjalta siitä, kuinka kukaan ei ole niin huono tai voi mokata niin pahasti, etteikö olisi Jumalan rakastama.
“Hengellistä sisältöä mietitään tarkasti. Emme halua painostaa ketään, tai saada nuorille aikaan sellaista tunnetta, että täällä väkisin käännytettäisiin. Toisaalta osa nuorista tulee paikalle nimenomaan tämän osuuden vuoksi, ja hengellisyys erottaa meidät tavallisesta nuorisotalotoiminnasta”, Petra Sinkko toteaa.
Iltoihin ovat kuitenkin tervetulleita myös he, joita eivät uskonnolliset asiat tai elämän syvälliset peruskysymykset tällä hetkellä kiinnosta.
“Jokainen ihminen on kristillisestä näkökulmasta kohtaamisen arvoinen”, muistuttaa Sinkko.

Roskaaminen iso ongelma
Nuorisopastori pääsee nuortenilloissa seuraamaan ikäluokkaa aitiopaikalta. Millaisia nykynuoret ovat?
“Ei ole olemassa mitään stereotyyppistä nuorta. Nuoret ovat erilaisia, aivan kuten me aikuiset tai lapset. Osa nuorista on tosi vastuullisia tyyppejä, jotka pystyisivät pitämään huolta isommastakin joukosta, toiset taas vähän huolettomampia”, hän toteaa.
Lähtökohtaisesti nuoriso on Sinkon mukaan ystävällistä ja huomaavaista porukkaa.
“Ikäkauteen toki kuuluu tietynlainen rajojen koettelu”, hän muistuttaa.
Helluntaikirkolla rajoja koetellaan esimerkiksi siinä, etteivät roskat tahdo päätyä nuorten jäljiltä roskiin. Nuorisopastori kertoo, että iltojen päätteeksi vapaaehtoisilla on miltei poikkeuksetta edessään iso urakka, kun he siivoavat nuorten jäljet.
“Myös nuorten tupakointi herättää huolta. Se tuntuu olevan todella yleistä ja näkyvää.”
Sinkko uskoo, että nuorten yleiseen käyttäytymiseen vaikuttaa pitkälti se, miten heidät kohtaa. Nuoret aistivat, kun vastassa on ihminen, joka on oikeasti kiinnostunut heistä ja heidän asioistaan.
“Nuoren luottamuksen on voittanut, kun hän lähestyy oma-aloitteisesti esimerkiksi täällä nuortenillassa. Ja ihan parasta on, kun joku tulee kaupassa vastaan ja huutaa jo kaukaa, että moi Petra!”