Suunnittelutyöhön upposi lukemattomia työtunteja – Huittislaisen Katja Leino-Murtojärven koreografia liikuttaa viikonloppuna Tampereella 525 lasta

Toukokuun lopussa huittislaiset treenasivat kenttäohjelmaa yhdessä Sastamalan, Rauman, Nokian ja Tampereen tyttöjen kanssa. Kuva Katja Leino-Murtojärvi.

Neljän vuoden välein järjestettävä liikkeen ja voimistelun festivaali Gymnaestrada kokoaa huomisesta alkaen voimistelun harrastajat ja huiput esiintymään, kisaamaan ja kokemaan uutta Tampereelle.
Nelipäiväiseen tapahtumaan odotetaan 12 000 voimisteluseurojen harrastajaa ja voimistelijaa ympäri Suomen, lisäksi Tampereelle saapuu kansainvälistä voimisteluväkeä ulkomaita myöten.

Yksi tapahtuman isoin juttu ovat suurella joukolla esitettävät kenttäohjelmat. Tampereen stadionin kentällä voimistelee yhteisissä, kuluneen kauden aikana harjoitelluissa ohjelmissa satoja ihmisiä eri puolilta Suomea.

Sunnuntain päätösjuhlan kenttäohjelmat ovat loppuhuipennus paitsi Gymnaestrada-tapahtumalle, myös huittislaisen Katja Leino-Murtojärven useamman vuoden uurastukselle 7-12 -vuotiaiden Sateen jälkeen paistaa aurinko -kenttäohjelman suunnittelussa.

Pitkä hakuprosessi koreografiksi

Leino-Murtojärvelle Gymnaestradaan suunniteltu kenttäohjelma on jo toinen. Ensimmäisen kerran hän suunnitteli yli 400 voimistelijalle tarkoitetun ohjelman Turkuun neljä vuotta sitten.

Tällä kerralla Leino-Murtojärven koreografiaa on esittämässä yhteensä 525 lasta.

Kenttäohjelman koreografiksi päästään pitkän hakuprosessin kautta. Leino-Murtojärvi muistelee täyttäneensä hakemuksen jo vuoden 2019 lopussa. Muutamaa kuukautta myöhemmin hänet kutsuttiin Helsinkiin haastatteluihin yhdessä kymmenin muiden hakijoiden kanssa.

”Valintani taustalla oli varmasti paitsi pitkä historia voimistelun parissa ja voimisteluliiton kouluttajana, myös ammattini luokanopettajana. Olen tottunut työni puolesta ilmaisemaan itseäni selkeästi niin suullisesti kuin kirjallisestikin, mikä on tietenkin tärkeää, jotta koreografia pystytään jalkauttamaan eteenpäin seuroille”, hän pohtii.

Liike lähtee musiikista

Pohjana satoja lapsia liikuttavalle ohjelmalle on musiikki. Leino-Murtojärven mukaan sen pitää sopia yhteisesti valittuun teemaan.

”Musiikin valinta on todella suuri urakka, jonka aikana pitää kahlata läpi aivan valtava määrä kappaleita. Tämän esityksen musiikki on miksattu kolmesta eri kappaleesta”, hän kertoo.

Musiikin pohjalta Leino-Murtojärvi alkoi fiilistellä siitä mieleen tulevia liikkeitä.

”Kenttäohjelmaa on esittämässä lapsia monenlaisista seuroista ja monenlaisista osaamistasoista. On tärkeää, että koreografiasta oppii perusvoimistelutaitoja ja -liikkeitä.”

Lopulta se, että 525 lasta saa liikkumaan yhteen, on Leino-Murtojärven mukaan käytännön matematiikkaa.

”Lapset ovat milloin suorakaiteessa ja milloin piirissä, joten pitää suunnitella, miten he siirtyvät muodostelmasta toiseen niin, että pysyvät koko ajan yhdessä oman ryhmänsä kanssa.”

Viime vuoden marraskuussa Katja Leino-Murtojärvi oli yhdessä tyttärensä Kaislan kanssa opettamassa ohjelmaa ohjaajille ja valmentajille tarkoitetulla kertauskurssilla Helsingin Olympiastadionilla.

Lopputulos nähtävillä vasta torstaina

Koreografiasta on tehty kirjalliset ohjeet ja kuvattu opetusvideo, joiden pohjalta seurojen omat ohjaajat ovat opettaneet sen lapsille.
Lisäksi Leino-Murtojärvi veti koreografiasta viime syksynä ohjaajille yhteensä kolme opetuskurssia.

Koreografian lopputulos on nähtävissä vasta siinä vaiheessa, kun ryhmät harjoittelevat huomenna ensimmäisen kerran yhdessä Tampereella.

”Nyt voin vain toivoa, että ohjeeni on ymmärretty ja harjoiteltu oikein”, Leino-Murtojärvi tietää.

Hivenen varmuutta asiasta tuli kuitenkin jo toukokuun lopulla, kun huittislaiset voimistelijat harjoittelivat ohjelmaa yhdessä raumalaisten, sastamalalaisten, nokialaisten ja tamperelaisten kanssa.

”Kyllä minulla on kova luotto suomalaisiin voimisteluseuroihin, jos jokin asia on ollut epäselvä, niin siitä on sitten kysytty”, Leino-Murtojärvi uskoo onnistuneeseen lopputulokseen.

Odotettavissa ainutlaatuinen hetki

Yhden kerran kokemuksesta Leino-Murtojärvi tietää sunnuntain varsinaisen esityksen olevan ainutlaatuinen hetki.

”Se tunne, kun lapset vyöryvät esiintymisasuissaan nurmelle ja musiikki alkaa soida, on huikea. Sitten ei voi enää tehdä muuta kuin katsoa ja keskittyä nauttimaan.

Huittisista Gymnaestradaan lähtee yhteensä 58 voimistelijaa, joista 21 esiintyy Leino-Murtojärven numerossa.

”Porukka on ollut tästä aivan innoissaan. Kenttänumerot ovat lapsille aina isoja elämyksiä ja siksi tuntuu hienolta olla toteuttamassa niitä”, Leino-Murtojärvi sanoo.