Sotesi otti digiloikan, sairaanhoitajaan saa nyt yhteyden chatissa – “Yhteydenottoja on tullut jo päivittäin”

Hoitajaan saa tarvittaessa yhteyden missä tahansa, sillä etäpalvelut toimivat myös mobiililaitteella, esittelee sairaanhoitaja Ida Kärki.

Sastamalan seudun sosiaali- ja terveyspalveluissa on otettu kesän aikana iso digiloikka. Kesäkuun alusta perinteisen vastaanottokäynnin tai puhelinsoiton on voinut korvata etäpalveluilla: chatilla ja etävastaanotolla. Chat-keskustelun voi aloittaa Sotesin nettisivujen kautta ilman ajanvarausta, etävastaanotolle varataan pääsääntöisesti aika.

”Toisaalta chat-keskustelu voidaan tilanteen mukaan muuttaa videoyhteydellä tapahtuvaksi etävastaanotoksi”, selvittävät lääkärien ja hoitajien vastaanoton osastonhoitaja Tuula-Kaarina Nieminen ja etäpalvelujen kehittämisprojektissa mukana ollut sairaanhoitaja Ida Kärki.

Etäpalveluita voi käyttää sekä mobiililaitteella että tietokoneella, kunhan nettiyhteys toimii. Uusi yhteydenottomuoto ei syrjäytä vanhaa tuttua puhelinsoittoa, vaan tarjoaa mahdollisuuden erilaiseen asiointiin. Soittoihin vastataan entiseen tapaan, Nieminen vakuuttaa.

”Chat työllistää arkipäivisin yhden sairaanhoitajan, eikä sama hoitaja vastaa samaan aikaan puheluihin. Näin kaikkia asiakkaita pyritään palvelemaan mahdollisimman nopeasti.”

Kaikki vastaanoton sairaanhoitajat on koulutettu käyttämään sähköisiä palveluita. Osastonhoitajan mukaan koronapandemian aikaan ajanvarauspuhelimeen avatun ”koronalinjan” hoitajat on nyt ohjattu sähköisiin palveluihin sekä OmaOlo-oirearvion kautta tulevien yhteydenottojen käsittelyyn. Uusia rekrytointeja uusi palvelumuoto ei ole vaatinut.

Kynnys ottaa yhteyttä saattaa madaltua

Millaisissa asioissa chattia sitten voi hyödyntää? Ihan samanlaisissa kuin puhelimitsekin.

Tyypillisiä soittamalla hoidettavia asioita ovat hoidon tarpeen arviointi, laboratoriovastausten tiedustelu, ajanvarausten peruuttaminen tai yleiset terveyteen liittyvät kysymykset, kuten vaikka kipulääkkeen oikea annostelu. Ne voi nyt hoitaa kirjoittamalla hoitajalle chattiin.

”Joillekin voi olla kynnys tarttua puhelimeen ja soittaa, kirjoitettuna esimerkiksi jonkin intiimivaivan tai vaikkapa sukupuolitauteihin liittyvän kysymyksen esittäminen saattaa olla helpompaa”, Kärki jatkaa.

Etävastaanotolla potilaita hoitaa tällä hetkellä yksi lääkäri, Henni Häihälä, joka on ollut vastuussa Sotesin uudistuksesta Ida Kärjen sekä erikoissuunnittelija Sari Hukkasen kanssa. Häihälän saama palaute on ollut hyvää. Joskus tekniikka saattaa tehdä tepposet, mutta asiakkaat ovat saaneet vaivoihinsa helpotuksen myös etäyhteyden kautta.

Jos chatissa voikin kysyä neuvoa nimettömänä ja kasvottomana, lääkärin etävastaanotto tapahtuu aina videoyhteyden kautta.

”Esimerkisi diabetesasiakkaan seurantakäynti voidaan toteuttaa helposti etänä. Videoyhteyden välityksellä ei tietenkään mitata verenpainetta tai kuunnella sydäntä, mutta monet vaivat tai reseptien uusimiset hoituvat sitä kautta”, Kärki toteaa.

Etävastaanottoon liittyy vahva tunnistautuminen eli asiakkaan henkilöllisyyden todentaminen sähköisesti. Tämä onnistuu esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla. Sotesissa verkkopankkitunnuksien puuttuminen ei ole este etäpalveluiden käytölle.

”Ilman niitä vahva tunnistautuminen tehdään esittämällä lisäkysymyksiä asiakkaan henkilötietoihin perustuen”, kertoo Ida Kärki.

Lisäksi asiakastiedot käsitellään ja kirjataan yhtä luottamuksellisesti kuin kasvotusten pidettävällä vastaanotolla.

Hoidon tarpeen arviointi onnistuu nyt puhelinsoiton lisäksi myös chatissa. Sotesi on ajanut uutta palvelua sisään kesän aikana, kertoo sairaanhoitaja Ida Kärki.

Vuodenvaihteen sote-uudistus tuo tullessaan uudet hyvinvointialueet. Osastonhoitaja Tuula-Kaarina Nieminen uskoo, että kaikenlaiset digi- ja etäpalvelut tulevat uudistuksen myötä lisääntymään. Sastamala voi jo pitää itseään edelläkävijänä.

”Meillä nämä palvelut ovat hyvää vauhtia käytössä, kun muut vasta miettivät”, hän summaa.

Etäpalveluita ei vielä ole sen kummemmin markkinoitu, vaan ne on haluttu ottaa rauhassa haltuun. Henkilöstön perehdytys tapahtui keväällä ja palvelun sisäänajo kesän kuluessa. Sotesin verkkosivuilla oleva chat-painike on silti jo löydetty.

”Yhteydenottoja on tullut päivittäin. Vinkkinä sanoisin, että chatin kautta asiansa voi tässä vaiheessa saada hoidettua nopeammin kuin jonottamalla puhelinlinjoilla”, osastonhoitaja naurahtaa.

Tuula-Kaarina Nieminen ja Ida Kärki toivovat, että ihmiset kokeilisivat rohkeasti uutta palvelumuotoa.

”Miltei kaikki meistä ovat jo tottuneet käyttämään jotakin sähköistä palvelua, vaikka tämä julkisella puolella uusi asia onkin.”

Syksyn aikana etäpalvelut tullaan ottamaan käyttöön myös Sotesin neuvola-, kuntoutus- ja mielenterveyspalveluissa.