”Sillä silmällä jo pidemmän aikaa” – Huittislaiset AD-autokorjaamoyrittäjät Kari Metsämäki ja Juha Palo yhdistivät voimansa

Juha Palo ja Kari Metsämäki ovat tyytyväisiä siitä, että Palon vanhat asiakkaat ovat löytäneet tiensä myös Metsämäelle. ”Kyllä heidät on paljon mukavampi ottaa vastaan täällä valoisissa ja lämpimissä tiloissa”, Palo naurahtaa.

AD-korjaamo Auto- ja konehuolto J. Palon toiminta Huittisten Vampulassa päättyi loppukesällä, kun kaksi saman ketjun yrittäjää päätti yhdistää voimansa ja toimintansa.

Autopalvelu Metsämäen Kari Metsämäki myöntää katselleensa Juha Paloa ”sillä silmällä” jo pidemmän aikaa. Palo puolestaan oli kiinnittänyt huomiota Metsämäen hyvään toimintaan katsastaessaan omien asiakkaidensa autoja Metsämäellä.

”Se taisi olla viime talvea, kun ajatus jonkinlaisesta yhteistyöstä alkoi kyteä. Kari jutteli, että tarvitsisi tänne toisen katsastajan ja minä innostuin ajatuksesta. Selvitin, että oma taustakoulutukseni riitti katsastajakursseille ja siitä se ajatus sitten lähti”, Palo kertaa alkuvaiheita.

Alun perin ajatus oli, että Palo kävisi tekemässä Metsämäellä katsastuksia, mutta varsin nopeasti kävi ilmi, että apu tulisi tarpeen myös korjaamon puolella.

”Itse olin siinä tilanteessa, että oman korjaamoni tilat olivat ahtaat ja yrityksellä olisi ollut muutto ja uusien toimitilojen rakentaminen edessä. Karilla sen sijaan oli täällä valmiina hyvät ja siistit tilat, mutta pula tekijöistä”, Palo sanoo.

”Minä näin Juhassa sellaista juuri oikeanlaista ammattitaitoa ja opettavaista työskentelyasennetta, jolla hän pystyy ohjaamaan ja neuvomaan korjaamon työntekijöitä”, Metsämäki kertoo.

Parempaa palvelua asiakkaille

Syyskuussa Palo lopetti oman yrityksensä toiminnan ja siirtyi katsastajaksi ja korjaamon työnjohtajaksi Metsämäelle. Kari kertoo, että on helpotus päästä jakamaan vastuuta, kun on toiminut yrityksen johdossa yksin yli 20 vuoden ajan.

”Juha osaa toimia siinä, missä oma ammattitaitoni ei ole enää niin vahvoilla. Olen vienyt yritystä eteenpäin kunnianhimolla ja täytyy sanoa, että se on ollut myös uuvuttavaa. Nyt pystyn jättäytymään vähän enemmän taustalle”, Metsämäki toteaa.

Sekä Metsämäki että Palo uskovat, että voimien yhdistämisen myötä molempien korjaamojen asiakkaita pystytään palvelemaan nyt entistäkin paremmin.

”Se tässä on vahvimpana tausta-ajatuksena. Minulle tämä on lisäksi hieno mahdollisuus kehittää myös itseäni eteenpäin”, Palo sanoo.

Katsastusta ja korjausta

Autopalvelu Metsämäki oli toinen suomalainen autokorjaamo, joka otti katsastuksen osaksi muuta toimintaansa. Metsämäen mukaan on edelleen harvinaista, että autokorjaamo tarjoaa myös katsastuspalveluita.

”Vaikka se on hyvää palvelua varsinkin sellaisille asiakkaille, jotka ajavat vähän. Nykyään huolto ja katsastus on senkin puolesta helppo yhdistää yhteen käyntiin, että katsastuksen voi tehdä koska tahansa”, Palo sanoo.

Kun katsastus ja korjaamo ovat samassa paikassa, pikkuviatkin saadaan korjattua saman tien.

”Mutta katsastaja ei tietenkään saa koskaan korjata samaa autoa, mitä katsastaa”, Metsämäki muistuttaa.

Heti paikat kahdelle työntekijälle

Kuten monella muullakin alalla, Metsämäen mukaan myös autokorjaamopuolella kärsitään tällä hetkellä pahasta työnvoimapulasta.

”Minulla olisi heti kaksi asentajan paikkaa auki, jos vain olisi tekijöitä.”

Ongelma on valtakunnallinen ja vaikka Metsämäkikin on etsinyt korjaamoon työntekijöitä jo pitkään, hän tietää, ettei tilanne hänen yrityksessään ole edes pahin mahdollinen.

”Minulla on sentään viisi työntekijää tällä hetkellä, joten pitää ajatella positiivisesti ja olla tyytyväinen siitä.”

Se, mistä työvoimapula johtuu, on Metsämäelle täysi mysteeri.

”Luulisi, että ala päinvastoin houkuttelisi enemmän kuin ennen, sillä vaikka tässä edelleen joutuu vähän käsiä tahrimaan, niin auton korjaus on tänä päivänä yhä enemmän tietotekniikkaa ja ongelmanratkaisua kuin mutterinruuvausta.”