Kivikylän Kotipalvaamon tehtaalla Huittisissa tehdään Suomen ylivoimaisesti parhaaksi äänestettyä grillimakkaraa

Jouni Rintala ja Jussi Santala pitävät äärimmäisen hienona asiana, että juuri Huittisissa valmistetaan maailman parasta grillimakkaraa.

Huittisiin satoi muutama viikko sitten valtakunnallista mainetta ja kunniaa, kun Kivikylän Kotipalvaamon Huiluntuhti valittiin Ilta-Sanomien äänestyksessä ylivoimaisesti parhaaksi grillimakkaraksi.

Menestys ei suinkaan ollut ensimmäinen kerta, vaan Huiluntuhti on kerännyt palkintoja makkarakilpailuissa ennenkin.

Silti ylivoimaiseen voittoon nouseminen yli 50 000 vastaajan äänestyksessä on Kivikylän Kotipalvaamon toimitusjohtaja Jari Laihoselle erittäin tärkeä asia. Niin yrityksen puolesta kuin henkilökohtaisestikin, onhan Huiluntuhdista puhuttaessa kyse Laihosen omasta lempilapsesta.

”Huiluntuhdin maku on löytynyt 90-luvulla, eikä siihen kajota ikinä, vaan koko brändiä vaalitaan mahdollisimman tarkasti”, Laihonen kertoo.

Tunteella, tarkkojen ammattilaisten toimesta tehty

Huiluntuhdin maku sai alkunsa, kun Laihonen selasi Matti Laineen kanssa isänsä vanhoja makkarareseptejä 60-luvulta. Parhaasta reseptistä poistettiin kaikki jauhot ja kamarat korvaten ne lihalla.

”Huiluntuhti on valmistettu maku edellä”, Laihonen painottaa.

Huiluntuhdilla on suuri merkitys koko Kivikylän Kotipalvaamon menestystarinalle, sillä se on ensimmäinen tuote, joka levisi kauppojen jakelussa koko Suomen alueelle.

”Tuote on Kivikylälle tärkeä myös taloudellisesti”, Laihonen toteaa.

Toimitusjohtaja korostaa, että Huiluntuhti on tehty tunteella, erittäin tarkkojen ammattilaisten toimesta.
”He vaalivat laatua tarkasti ja ylpeydellä. Jos en olisi itse talossa toimitusjohtajana, haluaisin olla ylpeä Huiluntuhdin tekijä”, Laihonen toteaa ja riemuitsee makkaran menestyksestä.

”Onhan se mukava aloittaa kesä tällaisella huomionosoituksella. Cha cha chaa ja jee”, hän veistelee.

Millainen on Huiluntuhdin isän vinkki tulevan kesän grillauksiin?

”Itse grillaan Huiluntuhdin lähes mustaksi ja possun pihvin taas jätän lähes raa’aksi”, Laihonen neuvoo.

Suuhun maailman parhaita

Huiluntuhdin menestyksen vuoksi makkaran valmistuspaikalla, Kivikylän Huittisten tehtaanmyymälä Hullulenkissä tarjottiin kesän ensimmäisenä kauniina perjantaina kakkukahvit.

Huiluntuhdin menestystä olivat saapuneet juhliman myös todellisiksi makkaramiehiksi tunnustautuvat Jussi Santala ja Jouni Rintala.

”Huiluntuhti on loistava tuote, vaikka omaan makuun Kivikylän valikoimasta löytyy kyllä yksi vieläkin parempi, nimittäin Grilleri”. Sen voittanutta ei ole, Rintala sanoo.

Kivikylän tuotteiden menestystä Rintala ja Santala eivät ihmettele, näidenkin herrojen suuhun ne maistuvat maailman parhailta.

”Makkara on aina makkara, mutta kyllä marinoidut pihvitkin ovat herkkua”, kaksikko pohtii.

Paras makkara hitaasti grillaamalla

Jos puhutaan makkarasta, tuosta suomalaisen miehen suosikkikasviksesta, se tulee Rintalan ja Santalan mukaan nauttia sinapin kanssa. Eikä tuote välttämättä kaipaa kaverikseen mitään muuta.

”Makkarassa parasta on se, että se on helppo ja nopea ruoka, eikä siihen kyllästy ikinä”, Rintala sanoo.

Miesten mukaan paras tapa makkaran lämmitykseen on grilli.

”Useimmiten kaasugrilli, mutta saattaa olla, että hiiligrillissä tulisi vielä parempaa. Kaasu on vaan niin vaivaton vaihtoehto, Santala pohtii.

”Paras makkaran valmistustapa on hitaasti, pitkän kaavan mukaan, pienellä valkealla”, Rintala neuvoo.

Miten usein makkaraa oikein tulee nautittua?

”Liian usein. Vähintään viikonloppuisin sitä on saatava, mutta aika usein viikollakin. Parasta se on silloin, kun odottelee saunan lämpenemistä”, naurahtaa Rintala.

”Kyllä sitä kauhean paljon menee, plikkakin on moittinut, että hän on pelkällä makkaralla kasvanut”, Santalakin tunnustaa.

Grillikausi jatkuu pitkälle syksyyn

Huiluntuhdin menestyksen kunniaksi Rintala ja Santala aikoivat viettää grillikauden avajaisia ja panostaa illan grillausvalikoimaan vähän tavallistakin enemmän.

”Nyt laitetaan makkaran lisäksi pihviä”, Rintala kertoo.

”Ja grillijuustoa. Se on myös niin herkullinen tuote, että ei voi mitenkään olla terveellistä”, Santala lisää.

Kun grillikausi on avattu, se saa jatkua vähintään syyskuulle.

”Vähän ilmoista riippuen voi mennä myös lokakuun puolelle”, Rintala sanoo.

Santalan luona pidettäviin grillikauden avajaisiin Rintala aikoo polkaista pyörällä.

”Tämä suomalainen grillauskulttuuri on hieno asia. Enemmänkin saisi olla juuri sellaista yhdessä grillailua, kunhan kesän kelit vain suosisivat”, Rintala pohtii.

  • Kirsti Lahti

    En muista onko Kivikylällä ollut kesäisin grillimakkaraa jossa on ollut tomaattia? Kaipailen sitä.

Kommentointi ei ole käytössä.