Huittisten torin uudistaminen etenee aikataulussa – Paviljongin rungon pystyttäminen alkaa ensi viikolla

Huittisten toria on uudistettu toukokuusta lähtien. Työmaalla työskentelee yhtä aikaa noin 6-7 työntekijää, mutta yhteensä rakennushankkeeseen osallistuu noin 30 henkilöä.

Huittisten toriremontin urakoivan Kvr Finland Oy:n projektipäällikkö Mikko Kaunisto on juuri saapunut hankkeen työmaakokouksesta. Miehen huulilla on leveä hymy ja mielessä yksi viesti on ylitse muiden: torin uudistus etenee suunnitelmien mukaan ja täysin aikataulussa.

”Pohjatyöt on nyt tehty ja perustukset ovat kunnossa. Kohta muutos alkaa näkyä paremmin myös kuntalaisille ja muille ohikulkijoille, kun alueelle alkaa nousta valmista rakennetta”, Kaunisto muotoilee.

Torille rakennettavan, esiintymislavanakin toimivan toripaviljongin rungon pystyttäminen alkaa ensi viikolla.

”Täytyy myöntää, että itse vähän kyseenalaistin aiemmin, mistä tämän kuuden neliön kopin hinta oikein muodostuu, kun pelkkä julkisivu tulee maksamaan peräti 30 000 euroa. Täytyy kuitenkin sanoa, että sen verran puusepäntöitä paviljongin eteen tehdään, että kyllä hinta selittyy sillä
Torille on tulossa paviljonki, joka vetää kevyesti vertoja suurtenkin kaupunkien torirakennuksiin”, Kaunisto sanoo.

Vasemmistoliiton riveissä valtuustossa istuva Kaunisto oli alun perin torin uudistamista vastaan. Nyt hän kuitenkin puhuu täysillä torin puolesta.

”Torin uudistaminen oli enemmistön päätös ja on kaikkien kuntalaisten etu, että nyt seisomme yhdessä sen takana. Eikä tämä mielen muuttuminen johdu siitä, että olen itse töissä rakentamassa uutta toria, vaan siitä, että meidän pitää nyt puhaltaa yhteen hiileen tässä”, hän perustelee.

Huittisten toriremontin pääurakoitsijana toimivan Kvr Finland Oy:n projektipäällikkö Mikko Kaunisto ennätti työmaakokouksen päätteeksi istahtaa hetkeksi toripaviljongin eteen sijoitetuille istuskelukiville.

Tähän asti torin rakentamistyöt ovat sujuneet myötätuulen puhaltaessa. Kaunisto iloitsee, että mitään yllätyksiä ei ole tullut, eivätkä paljon puhutut materiaalien saatavuusongelmatkaan ole osuneet torihankkeen kohdalle.

”Mutta on selvää, että paviljongin rakentamisessa haasteita tulee vielä olemaan. Lasikattoinen rakennus on täynnä yksityiskohtia, jotka pitää saada osumaan kohdilleen. Paviljongista tulee varmasti aivan upea, mutta sen toteuttaminen on meille tekijöille haaste, jollaista ei kovin usein tule kohdalle.”

Arkkitehti Sakari Himasen suunnittelemaan rakennukseen tulee esimerkiksi 270 lovettua puupalkkia.

Projektipäällikön mukaan kaikki lasikattoisen rakennuksen yksityiskohdat eivät edes tule näkymään.

”Oman päänvaivansa ovat aiheuttaneet myös valo- ja sähköpuoli, jotta ne ovat varmasti balanssissa”, Kaunisto kertoo.

Torin joulukuusenjalka on jo paikoillaan. Jatkossa siihen voidaan pystyyttää ainakin viisi metriä korkea puu. Kuusenjalkaa tulee kiertämään penkkien rinki.

Torin uudistamistyöt aloitettiin toukokuussa. Kerralla torilla on työskennellyt noin 6-7 henkilöä, mutta Kauniston mukaan projektiin osallistuu kokonaisuudessaan lähes 30 työntekijää.

Maanrakennustöistä vastasi Salkati Oy, kivitöistä on huolehtinut Kivi- ja Pihatyö M&M Koiranen ja sähkötyöt on toteuttu E.J. Lehdon toimesta.

Uudistettu tori on tarkoitus avata käyttöön jälleen Hullussa Yössä syyskuun lopulla. Kaunisto uskoo aikataulun pitävän.

”Kaikki on mennyt eteenpäin hyvin. Esimerkiksi istumiskivet on jo laitettu paikoilleen ja joulukuusenpaikkakin on valmiina. Uskon, että parin viikon päästä tänne vedetään jo asfalttia niihin paikkoihin, mihin sitä tulee.”

Uudistuksen myötä Huittisten tori muuttuu kauppatorista elämystoriksi. Kaunisto pitää tärkeänä, että tori otettaisiin mahdollisimman pian sellaiseen käyttöön, johon se on tarkoitettu.

”Toki tänne mahtuu edelleen vähän kauppiaitakin, mutta kai tarkoitus on, että tulevaisuudessa tämä olisi enemmän sellainen ajanvietto- ja kohtauspaikka. Koska lavalle tulee kiinteä tekniikka, on todella toivottavaa, että kuntalaiset hyödyntäisivät sitä erilaisiin esityksiin mahdollisimman tehokkaasti”, hän pohtii.