Puintikausi käyntiin Huittisissa – Syysvehnän ja -ohran sato näyttää hyvältä, ruisvehnän osalta peli on moninpaikoin menetetty

Maanantaina syysohraa puinut Sakari Suittio oli tänäkin kesänä ensimmäisiä Huittisissa puimaan päässeitä viljelijöitä. Ennen häntä pellolle ennätti Vesa Harjunmaa, joka pui jo viime viikolla syysrypsiä.

Huittislaisen Sakari Suittion puintikausi käynnistyi tänä vuonna maanantaina 7. elokuuta syysohralla.

”Syysohraa on puitu monena vuonna jo heinäkuun puolella, merkintöjeni mukaan aikaisimmillaan jo heinäkuun 24. päivä. Tänä vuonna meni lopulta yllättävän pitkään, että pellolle päästiin”, Suittio juttelee.

Siihen, miksi puintikauden käynnistyminen venyi tänä vuonna poikkeuksellisen pitkälle, Suittio ei osaa antaa yksiselitteistä vastausta.

”Kevät oli vähän myöhäinen, mutta vilja tuli kuitenkin aikaisessa vaiheessa tähkälle. Ehkä suurin vaikutus on ollut alkukesän kuivuudella. Ensin oli pitkään kylmää ja siihen paukahti suoraan päälle kuuma helle, se oli viljalle rankka koettelemus. Vaihdos ääripäästä toiseen oli paha.”

Suittion mukaan sään ääri-ilmiöt ovat olleet tänä kesänä poikkeuksellisen rajuja.

”Äärimmäiset kaudet ovat maanviljelyn näkökulmasta liian pitkiä ja haastavat viljelijää vähän turhankin paljon. Toki vuodet ovat erilaisia, mutta viime vuosina pitkät sadejaksot ja helleputket ovat tuntuneet selkeämmin, vaikka välissä on ollut hyviäkin vuosia. Hyvän sadon kannalta tasaisuus olisi tärkeää.”

Sato yllättänyt positiivisesti

Maanantaisen puintipäivän tulokset ylittivät Suittion oletukset.

”Haasteellisen kesän jälkeen näin hyvä sato on positiivinen yllätys.”

Suittio kertoo ohran puintikosteuden olleen 16 prosenttia.

”Tiistaille luvatun myrskyn vuoksi oli helppo päättää, että ensimmäinen pelto puidaan ennen sitä, mutta eipä puintien aloittamista olisi kosteuden kannaltakaan kannattanut enää odottaa. Ihan oikeana päivänä pellolle mentiin.”

Jos syysohran sato näyttää vähintään kohtalaiselta, rukiin osalta tilanne on monin paikoin haasteellisempi. Ruista pitäisi päästä puimaan mieluiten loppuviikolla tai viimeistään ensi viikon alkupuolella.

”Ruista kylvettäessä haasteen aiheuttivat vesisateet, jotka liettivät maan. Ne pellot, mitkä päästiin kylvämään aikaisin, pääsivät hyvin oraalle, mutta myöhemmin kylvettyjen osalta kasvu jäi heikoksi ja rikkoja korjattiin kylvämällä peltoja osin uudestaan”, Suittio kertoo.

Syysvehnät näyttävät Suittion mukaan tällä alueella yleisesti hyviltä.

”Ruisvehnän osalta peli on tähkäidännän vuoksi aikalailla menetetty. Toistaiseksi ei vielä pysty sanomaan aivan tarkasti, miten pahaksi tilanne ehtii ennen puinteja päästä, mutta todella heikolta näyttää.”

Kevätviljoissa on kasvupaikan mukaista vaihtelua.

”Multavammilla pelloilla kosteutta on riittänyt ja tilanne voi olla ihan hyväkin, mutta on myös peltoja, joissa kasvu on jäänyt erittäin huonoksi”, Suittio sanoo.

Lähiviikkojen sää vaikuttaa vielä lopputulokseen

Alueviestin jakelualueen viljelijät ovat valtakunnallista tilannetta onnellisemmassa asemassa.

Vaikka satonäkymiä ei välttämättä juhlallisiksi voi nimittää, on alueelta odotettavissa on valtakunnalliseen tasoon nähden keskimääräistä parempi sato.

”Yleisilmeeltään tilanne on parempi kuin monella suunnalla Suomea, monin paikoin tilanne on kuulemani mukaan selvästi huonompi. Määrällisesti pääsemme varmasti hyvin keskitason yläpuolelle, laatu on vielä vähän arvoitus”, Suittio summaa.

Lähiviikkojen säällä on vielä suuri vaikutus lopputulokseen. Suittion mukaan sääennustukset ovat kuitenkin antaneet pientä toivonkipinää puintipoudista.

”Kuivaa ja sopivaa lämpöä, sitä tuleville viikoille nyt toivotaan.”