Sastamalassa haetaan vapaaehtoistyöntekijöitä sairaalakampukselle – ”Toimintaa ihmisiä varten”

Pirjo Kemppainen kysyi Pirhan Marjut McLeanilta, miten yhdistys voi varata OLKA-pistettä käyttöönsä. Vastaus kuuluu, että varauskalenterin ja koordinaattorin kautta.

OLKA-nimi tulee olkapäästä, johon nojautua. Olkapäästä, joka tarjoaa tukea ja neuvoja sairaalaympäristössä. Se on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa, joka on Sastamalassakin näkynyt jo Tays Sastamalan pääaulan läheisyydessä sijaitsevana OLKA-pisteenä.

Pirkanmaan hyvinvointialueen OLKA-koordinaattori Marjut McLean kertoo, että Sastamalan OLKA-piste on maakunnan kolmas. Muut kohtaamispaikat ovat Hatanpäällä ja Tampereella, ja lähitulevaisuudessa sellaiset perustetaan myös Valkeakoskelle ja Tays Psykiatrian tiloihin.

McLeanin mukaan toiminnasta on saatu hyviä kokemuksia. OLKA-pisteet tarjoavat kohtaamispaikan terveyttä edistäville järjestöille, ja niiden ympärille on helppo rakentaa vaikka erilaisia teemapäiviä.

”Järjestöt ovat esitelleet toimintaansa. On ollut musiikkia, onnenpyörää, virkattuja rintoja. Suolistosairaille Colores toi pisteelle kakkatyynyjä – eli ihmisiä voi houkutella tiedon äärelle monenlaisin keinoin”, McLean sanoo.

”OLKA tuo terveyttä edistävät järjestöt sairaalaan, lähelle kuntalaisia ja hoitohenkilökuntaa”, McLean kiteyttää.

Asiakkaita ei erotella

Tärkeä rooli on sairaalavapaaehtoisilla. He ovat potilaita ja heidän läheisiään varten. Olkatoiminnan kautta valmennetaan vapaaehtoisia esimerkiksi kokemusneuvojaksi, juttukaveriksi, saattohoidon tukihenkilöksi ja vertaistueksi.

Ensimmäiset sairaalavapaaehtoiset valmennetaan Tays Sastamalassa tämän syksyn aikana ja he tulevat toimimaan aula-avustajina.

OLKA-toiminta on kumppanuustoimintaa ja Pirkanmaalla sitä toteuttaa Artteli-kumppanuusyhdistys ry ja Tays.

Vaikka toteuttajana onkin Tays, on aula-avustajien apu ja vertaistuki aivan kaikkia Sastamalan sairaalakampuksella asioivia varten.

”Emme me erottele, kuka on erikoissairaanhoidon ja kuka perusterveydenhuollon asiakas, vaan tämä on toimintaa ihmisiä varten ja palvelee koko Sastamalan kampusta”, McLean korostaa.

”Potilailta tuli kiitosta”

Tays Sastamalan aulassa on aiemminkin ollut tarjolla neuvontaa –  työllistettyjen toimesta.

”Potilailta on tullut paljon kiitosta. Sairaalarakennukseen tulevalle on usein epäselvää mihin hänen pitäisi mennä ja miten ilmoittaudutaan, eli ihmisillä on kysyttävää. Hoitajilla on harvoin aikaa opastaa tällaisissa asioissa”, kertoo osastonhoitaja Tiina Ojala Tays Sastamalan sisätautien osastolta.

Perusterveydenhuollon puolella vastaanottopalveluiden osastonhoitaja Sari Jalli allekirjoittaa Ojalan näkemyksen.

”Huomasimme heti, kun aula-avustajaa ei enää ollutkaan. Jos kukaan ei ole neuvomassa, infoon tulee ruuhkaa. Vapaaehtoisista on varmasti suuri apu”, Jalli sanoo.

Lisätietoja OLKA-vapaaehtoistoiminnasta koordinaattori Eveliina Jussila, eveliina.jussila@artteli.fi, 0505010727 ja OLKA-koordinaattori Marjut McLean, Pirkanmaan hyvinvointialue, marjut.mclean@pirha.fi, 0505117482

OLKA-koordinaattorit Eveliina Jussila ja Marjut McLean kertoivat toiminnasta viime viikolla Sastamalan kampuksella. Jussila esitteli vihreää liiviä, josta vapaaehtoiset tunnistaa. Jutulle poikkesivat muun muassa Kyrösjärven seudun hengitysyhdistyksen Marja-Leena Rajamäki ja Pirjo Kemppainen, Sastamalan Kuulo ry:n Meria Mäkinen sekä SPR Vammalan Leena Heino.