Jerusalemin Pyhän Lazaruksen ritarikunnan Pyhän Ristin komentajakunta kutsuu Alueviestin toimittajaa jutuntekoon Innan tilalle. Aiheena tansanialaiselle Sibillah Anthonylle osoitettu tuki, joka mahdollistaa hänen opiskelunsa lääkärin ammattiin. Tavattavissa ritarikunnan jäsenten lisäksi Sibillahin isä, joka on opettelemassa savusaunan lämmittämistä. Rovasti Osmo Ojansivu siunaa uudistetun savusaunan saunojien käyttöön.
Sähköpostiin tupsahtaneen viestin sisältö on niin erikoinen, että sen sisäistäminen vaatii toisenkin lukukerran. Jo Jerusalemin Pyhän Lazaruksen ritarikunta saa mielikuvituksen lentoon. Kuulostaa salaseuralta. Toisaalta ajatusten virta vie ristiretkiin ja ristiritareihin. Kun Indiana Jones ja viimeinen ristiretki -elokuvan kuviot alkavat pyöriä mielessä, on parempi ”googlettaa” asiaa.
Kysyvä ei tieltä eksy. Pyhän Lazaruksen ritarikunta on kuin onkin yksi ristiretkien aikaan syntyneistä ritarikunnista.
Sen perusajatus on auttaa hädässä olevia ja puolustaa kristinuskoa. Jäseniä ritarikunnassa on koko maailmassa noin 8000, Suomessa noin 200. Maassamme nykypäivän ritarit keskittyvät muun muassa huumeidenvastaiseen työhön sekä vähävaraisten lasten ja vanhusten auttamiseen.
Asia selvä. Mutta miten komentajakunta ja afrikkalaisnaisen tukeminen liittyy savusaunaan?
Suuntaan kohti Karkunkylää ja Innan tilaa. Tuomo Haapaniemen vieraana savusaunaa lämmittämässä ovat Expellah Anthonyn lisäksi Jerusalemin Pyhän Lazaruksen ritakunnan Pyhän Ristin komentajakuntaan kuuluvat sastamalalaiset Jari Andersson ja Jarmo Puntalo.
Jaaha – no nyt asia alkaa selvitä. Idea Sibillahin auttamiseksi on siis syntynyt saunan lämmössä?
Miehiä naurattaa. Ei nyt aivan, mutta saunassa asiaa on varmasti edistetty.
Expellah Anthony kertoo varsin sujuvalla suomen kielellä, miten opiskeli Suomessa ammattikoulussa autonasentajaksi 1990-luvulla. Hän palasi kotimaahansa ja oli perustamassa suomalaisin opein ammattikoulua Morogoroon.
”Tuomon tapasin vuonna 1996 ja meistä tuli ystävät. Hän on ollut luonani Tansaniassa useita kertoja”, Expellah toteaa.
Ensin uuden lääkärin kouluttamisesta Tansaniaan innostuivat Pasi ja Tuomo Haapaniemi, ja maankuulun savusaunan lauteilla sen päätti ottaa asiakseen useampi ”saunaseuralainen”, mukaan lukien Andersson ja Puntalo.
”Suomalaiset ovat auttaneet perhettäni”
Avustussuunnitelmat vahvistaa Sibillah Anthony, joka tavoitetaan Whatsapp-videopuhelulla Hubert Kairuki Memorial -yliopistolta Dar es Salaamista. Nainen kertoo englanniksi, että kyseessä on ”golden opportunity”, ilman tukea hänen ei olisi mahdollista opiskella lääkäriksi.
Sibillah tahtoo lääkäriksi, koska haluaa auttaa muita. Opinnot kestävät viisi vuotta, ja niiden jälkeen hän voi työn ohessa suorittaa erikoistumisopintoja.
Suomalaisen koulutusjärjestelmän maksuttomuus herättää ihmetystä ja ihailua. Expellah Anthony toteaa suomalaisten olevan onnekkaita, sillä Tansaniassa moni ammatti ja ura aukeaa vain rahalla.
”Suomalaiset ovat auttaneet valtavasti perhettäni. Ja teillä on sauna. Se on ihmeellinen paikka, sillä siellä kaikki ovat samanarvoisia ja siellä puhutaan kaikki suut puhtaaksi, käydään läpi elämän ilot ja surut”, hän sanoo.
Jarmo Puntalo on itsekin lääkäri. Hänestä Sibillahin tukeminen on hyvä keino saada laajasti vaikuttavaa ja pitkäaikaista apua perille Afrikkaan. Sibillah voi aikanaan toimia kansansa parissa auttajana ja parantajana.
”Meidän kauttamme tuki menee myös varmasti ja lyhentämättömänä perille”, lisää Andersson.
Vaikka Jerusalemin Pyhän Lazaruksen ritarikunta ei pidä itsestään meteliä, on sen Pyhän Ristin komentajakunta tehnyt avustustyötä Sastamalassakin jo pidempään. Tansania-avun suhteen päätettiin poikkeuksellisesti tulla julkisuuteen, koska se on uusi asia järjestön paikallisissa piireissä.
”Jos joku kiinnostuu auttamaan meidän kauttamme, ottakaa yhteyttä.”
”Mitä tulee siihen Indiana Jones -elokuvaan, kyse oli Temppeliherrain ritarikunnasta. Se järjestö lakkautettiin 1300-luvulla”, muistelee Andersson.