Tiukkaa on, mutta luovuteta ei – Huittisten Yrittäjien puheenjohtaja Juha Suomela kannustaa kuluttajia käyttämään paikallista

Huittisten kaupungin elinvoimajohtaja Riikka Peippo iloitsee huittilaisten yrittäjien kekseliäisyydestä, mistä on vaikeana aikana kummunnut monia täysin uudenlaisia ideoita yrityksen toimintaan.

Loppukesän valtakunnalliset uutiset yritysrintamalta ovat olleet varsin mollivoittoisia.

Tilastokeskus kertoo, että heinäkuussa 2023 pantiin vireille 224 konkurssia, mikä on 76 konkurssia enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Eniten konkursseja laitettiin vireille rakentamisen ja muiden palveluiden toimialoilla.

Tilastot kertovat, että 2000-luvulla ei ole ollut yhtään heinäkuuta, jolloin olisi ollut enemmän konkursseja kuin kuluneen vuoden heinäkuussa.

Viimeisen 12 kuukauden aikana konkursseja on ollut 22 prosenttia enemmän kuin sitä edeltäneiden 12 kuukauden aikana.

Huittisten elinvoimajohtaja Riikka Peippo myöntää, että luvut kuulostavat huolestuttavilta, mutta hänen mukaansa tilanne ei ole pelkästään huono, eivätkä valtakunnalliset vaikeudet näyttäydy Huittisissa yhtä voimakkaasti.

”Toisaalta yrityksistä kuuluu hyvinkin paljon myös sellaista viestiä, että tilanteet ovat tasoittuneet. Toisaalta muutoksia tulee edelleen niin nopeasti, että on mahdotonta antaa mitään yleistä vastausta siihen, miten yrityksillä menee. Vaikka tänään näyttää joltain, huomenna tilanne voi olla ihan toinen”, Peippo huokaa.

Rakennusala ja kivijalkakauppa tiukimmilla

Tilastot kertovat, että vaikeimmassa paikassa ovat tällä hetkellä rakentamisen toimialat. Maailmantilanne on saanut rakentamisen hiipumaan. Uudet hankkeet ovat jäissä ja jo suunniteltujen aloittamistakin on lykätty.

”Samaan aikaan rakennuspuoli on yksi niistä, joka on jo pitkään kärsinyt kovimmasta työvoimapulasta ja minne on haettu eniten työntekijöitä”, Peippo tietää.

Vaikeita aikoja on eletty pidempään myös kivijalkakaupan puolella. Juuri kun korona alkoi hiljalleen hellittää alkoi energiakriisi, joka paitsi nosti yritysten kuluja, sai kuluttajien rahapussin nyörit entistä tiukemmalle.

Huittisissa tämä ei ainakaan toistaiseksi ole näkynyt kovin voimakkaasti keskustan katukuvassa. Myynnissä olevia yrityksiä kaupungissa on kuitenkin tällä hetkellä jonkin verran.

Farkkuliike Freezerin omistajat ilmoittivat viime viikolla laittaneensa yritystoimintansa myyntiin muuttuneiden elämäntilanteiden takia. Huittisten keskustan kivijalassa myynnissä ovat myös kahvila Helmi ja ravintola Wanha WPK. Tästäkään Peippo ei kuitekaan vetäisi liian nopeita johtopäätöksiä.

”Yrityksestä luopumisen taustalla on aina eri syitä, eivätkä ne usein liity yrityksen kannattavuuteen mitenkään”, hän muistuttaa.

Huittislaiset yrittäjät ideanikkareita

Peipon mukaan positiivista viestiä kertoo se, että tämänkin vuoden aika Huittisiin on perustettu useita uusia yrityksiä.

”Ja itseäni ilahduttaa aivan erityisesti yrittäjien kekseliäisyys, jota oli havaittavissa jo korona-aikana.”

Esimerkiksi Peippo nostaa muun muassa ompelimo SataSauman.

”Ensin yrittäjä keksi aloittaa oman lastenvaatemalliston, minkä avulla hän korvasi korona-aikana vähentyneitä asiakastöitä. Kun yrittäjä huomasi, etteivät asiakkaat tahdo löytää sisälle liikkeen ovesta, hän alkoi käydä myymässä tuotteitaan erilaisissa tapahtumissa. Hienoa ideointia ja heittäytymistä uusiin juttuihin.”

Peipon mukaan huittilaisissa yrittäjissä riittää edelleen virtaa ja uskoa tulevaan.

”Ensin korona ja sitten energiakriisi, ajat ovat olleet vaikeita, mutta ei tässä siitä huolimatta ole ollut havaittavissa luovuttamista.”

Huittisten yrittäjien puheenjohtaja Juha Suomela tietää, että tulevaisuus mietityttää tällä hetkellä montaa yrittäjää. Vaikka toistaiseksi töitä on vielä riittänyt tulevan talven ja ensi kevään tilanne huolestuttaa.

Huittisten Yrittäjien puheenjohtaja Juha Suomela yhtyy Peipon ajatuksiin.

”Vaikka luovuttamassa ei olla, niin kyllä yrittäjissä on tällä hetkellä havaittavissa suurta huolta tulevasta. Toistaiseksi töitä on riittänyt, toisilla enemmän ja toisilla vähän vähemmän, mutta kuitenkin riittänyt. Tulevasta talvesta tai ensi keväästä ei tiedä kukaan.”

Myös Suomela näkee, että suurimmat vaikeudet ovat rakentamisalalla.

”Viimeksi eilen saimme lukea pitkäaikaisen pientalonrakentaja Jukkatalojen hakeutuneen konkurssiin. Se on vakava viesti alalta”, hän tietää.

Suomela kertoo kuulleensa, että paljon arkkitehtejä ja suunnittelijoita on lomautettuna. Välttämättä siis pitkään vaivannut rakennusalan työvoimapulakaan ei enää pidä paikkaansa.

”Saneerausta ja korjaamista riittää tietenkin aina, mutta uutta ei nyt vain kertakaikkiaan tehdä ja sillä on valtava vaikutus työvoimatarpeeseen.”

Suomela muistuttaa, että yhden alan vaikeudet heijastuvat pitkällä aikavälillä myös muualle.

”Eikä tällä hetkellä taida olla yhtään sellaista alaa, millä menisi oikeasti todella lujaa. Enemmän tai vähemmän haastavaa on kaikilla”, hän harmittelee.

Tärkeä tukea paikallisia yrittäjiä

Suomela haluaa korostaa että, erityisesti nyt kuluttajien valinnoilla on väliä.

”Meidän on oikeasti tärkeää käyttää paikallisia ja lähialueiden palveluja. Se on ainut keino turvata sitä, että oma lähialue pysyy hengissä.”

Suomelaa turhauttaa erityisesti kuluttajien siirtyminen kivijalkaliikkeistä nettikauppaan.

”Onhan se järkyttävää, että esimerkiksi vaateliikkeitä käytetään vain sovituskoppeina ja sitten tuote tilataan netistä pari euroa halvemmalla. Se liike, missä tuotetta käydään sovittamassa, on jonkun elinkeino”, hän muistuttaa.