Perusopetus ja varhaiskasvatus tarvitsevat lisää rahaa Sastamalassa – Taustalla muun muassa kasvanut palveluiden tarve

Kuvituskuva Kiikan koulusta: Alueviestin arkisto.

Sastamalan sivistyspalvelut tarvitsevat 850 000 euroa lisää rahaa kulujensa kattamiseen. Sivistyslautakunta käsitteli lisämäärärahan tarvetta kokouksessaan keskiviikkona ja hyväksyi osaltaan talousarviomuutosesityksen, joka menee vielä kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle sekä edelleen tarkastuslautakunnalle.

Sivistystoimen menot ylittyvät arvioidusta muun muassa tehtyjen kunta-alan palkkaratkaisujen, varhaiskasvatuksen palvelutarpeen lisääntymisen sekä valmistavan opetuksen vuoksi. Jälkimmäisestä tosin valtio korvaa kuluja takautuvasti.

Myös sopeutusohjelmasta poikkeavilla kouluverkkoa verkkoa koskevilla linjauksilla on vaikutusta asiaan, viranhaltijat toteavat. Valtuuston taannoiset päätökset Äetsän koulun jatkoajasta sekä 1. luokan perustamisesta Marttilan kouluun ovat lisänneet kuluja.

“Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää”

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Minna Isotalo sanoo, että kouluverkkomuutokset ovat tosin olleet tiedossa jo pidempään, eli niiden piikkiin ei voi laittaa sitä, että vuoden 2023 talousarvioraamissa ei pysytä.

“Toisaalta sellainen ajatus tulee mieleen, että minkä taakseen jättää, sen edestään löytää”, Isotalo toteaa sopeutusohjelmasta poikkeaviin koulupäätöksiin viitaten.

“Toivon tietysti, ettei kulujen kasvu johda uuden sopeutusohjelman tekemiseen. Aika monesta asiasta on jo nipistetty, ja on vaikea nähdä, että suuria summia saataisiin pienistä puroista. Isot säästöt vaatisivat isoja ratkaisuja”, hän miettii.

Mitä varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen tulee – on kulujen kasvu seurausta palvelutarpeen kasvusta, Isotalo korostaa.

“Varhaiskasvatusta on tarvittu selvästi enemmän kuin mitä viranhaltijat ovat arvioineet. Lakkautettavaksi suunniteltua Harjukadun yksikköä ei ole voitu lakkauttaa, vaan päivähoitopaikkoja on päin vastoin tarvittu lisää. Ja onneksi niitä saadaan lisää”, hän toteaa.

”Kunta toteuttaa tässä lakisääteistä perustehtäväänsä, mikä on tietysti tärkeämpää kuin pitää väkisin kiinni sopeutusohjelmasta. Tilannekuva on osin muuttunut.”

“Ikäluokat pienenevät, mutta se ei näy vielä”

Äetsän koulu oli viime valtuustokaudella suunniteltu lakkautettavaksi 2024. Nykyinen valtuusto siirsi ajankohtaa vuoteen 2026, jolloin Sylvään koulun Taitotalonkin on määrä valmistua.

Marttilan koulu oli alunperin linjattu lakkautettavaksi syksyllä 2023. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, koska on ollut tarvetta järjestää valmistavaa opetusta muun muassa Ukrainasta tulleille lapsille. Isotalon mukaan kokonaisuuteen vaikuttaa olennaisesti myös se, että Muistolan ja Vareliuksen koulut ovat täynnä.

“Muistolan tilannetta kuvaa sekin, että esiopetus siirrettiin tänä syksynä sieltä Marttilaan. Eli ahdasta on.”

Isotalo kuitenkin toteaa, että syntyvyyden laskun myötä ikäluokat ovat merkittävästi pienempiä kuin aiemmin. Vaikutukset eivät vain vielä kaikissa kouluissa näy. “Palveluverkkoselvityksen pohjana oli, että Sastamalassa syntyy noin 160 lasta vuosittain. Arvio oli optimistinen, sillä syntyneiden määrä näyttäisi viime vuosina vakiintuneen 140 hujakoille.”

Isotalo toivoo silti malttia kouluratkaisuihin. Kuluvan vuosikymmenen loppupuoliskolla Vammalan keskustan alueen lapset mahtuvat varmasti paremmin Muistolaan ja Vareliukseen.

“Pitää muistaa, että oppilaiden ja koulujen henkilöstön arki on tässä ja nyt, ei vuosien päässä. Jos enemmistö valtuutetuista haluaa asioita kiirehtiä, pitää toimintaa ja tilojen käyttöä todella tarkkaan arvioida kouluarjen sujuvuuden näkökulmasta”, Isotalo sanoo.

Mitä tämä sitten voisi tarkoittaa?

“Tämä on nyt vain omaa pohdintaani ja ennenaikaistakin varmasti. Mutta jos opetustilat kouluissa ovat kortilla, onko esiopetusta pakko jatkossa järjestää Muistolassa ja Vareliuksessa? Vai voisiko sitä väliaikaisesti siirtää varhaiskasvatuksen yhteyteen esimerkiksi Hopulle kunnostettaviin tiloihin tai järjestää edelleen Marttilan kiinteistössä”, sivistyslautakunnan puheenjohtaja miettii.