
Kesän vaihtuessa syksyyn on paikallislehtien palstoilla käyty vilkasta keskustelua ja viimeisimpänä olemme saaneet lukea aiheesta otsikolla ’’Oma kansa ensin -ajattelu ei ole vahingollista’’. Lieneekin paikallaan katsoa, millaista hallituksen oman kansan etusijalle laittaminen tulee olemaan.
Hallituksen leikkaukset, kuten työttömyysturvan heikentäminen ja indeksijäädytykset osuvat esimerkiksi opiskelijoihin, lapsiperheisiin ja työttömäksi jääviin. Soste on arvioinut, että pienituloisten määrä tulee jo ensi vuonna kasvamaan noin 40 000 henkilöllä, joista reilut 12 000 on lapsia. On sanomattakin selvää, että toimeentulon vaikeudet tulevat heijastumaan ihmisten jaksamiseen ja mielenterveyteen sekä eittämättä myös heidän ympärillään oleviin.
Kuten tiedämme leikkaukset osuvat myös sosiaali- ja terveyspalveluihin. Mm. lastensuojelun jälkihuollon ikärajaa, jonka tarkoituksena on auttaa nuoria saavuttamaan valmiudet itsenäiseen elämään ja ennaltaehkäistä joutumista raskaampien palveluiden piiriin, halutaan laskea. Vammaispalvelulain voimaantuloa hallitus onnistui jo eduskunnassa lykkäämään säästöjenkiilto silmissään – ja lisää on luvassa.
Halu heikentää julkisia palveluja on selvä, kun rahaa ohjataan yksityisiin Kela-korvauksiin ja samalla riittävää julkisen puolen rahoitusta ei haluta turvata. Sivuhuomiona, että alan asiantuntijat ovat todenneet edellä mainitun olevan ’’ihan älytöntä’’. Vaikka yksityistä korvausta nostetaan, niin jäävät satojen eurojen arvoiset palvelut monien pieni- ja keskituloisten ulottumattomiin. Korvausten nosto hyödyttääkin muun muassa ulkomaisia pääomasijoittajia – ei oman kansan köyhien ja sairaiden niin väliä.
Jo ennestään matalimpiin tuloluokkiin kuuluvilta ja heikoimmassa asemassa olevilta revitään viimeisetkin rippeet ja vastaavasti pääministeri kavereineen saa euromääräisesti merkittävät veronalennukset. Kukkaron nyörien kiristäminen olisi monien mielestä ihan ymmärrettävää, jos se yritettäisiin tehdä edes jollain tapaa oikeudenmukaisesti.
Nopeasti on sulanut perussuomalaisten lupaukset siitä, että pienituloisilta ei leikata. Julma ja epäoikeudenmukainen leikkauspolitiikka tulee vaikuttamaan koko yhteiskuntaan monina traagisina kohtaloina sekä ennemmin tai myöhemmin myös kasvavana turvattomuutena.
’’Oma kansa ensin’’ näyttääkin tässä tapauksessa tarkoittaneen jo ennestään rikkaimpien etujen turvaamista. Tai onhan merkittävä osa kansasta laitettu listan kärkisijalle, kun leikkauksista eniten kärsiviä on etsitty.
Leevi Karisalmi
kaupunginvaltuutettu (sd.)
Sastamala
Edelleenkin sosialistidemokraatit haluaisivat heittää lisää rahaa taivaan tuuliin.
Haluatte hajoittaa yhteiskuntaa poliittisilla lakoilla. Palkan puolesta lakkoilua ei ole kukaan estämässä.
Te teitte tahallanne edellisessä hallituksessa kululisäyksiä olemattomiin asioihin jotka eivät liittyneet koronaan tai venäjän hyökkäykseen ukrainaan. Halusitte luoda vielä vaikeamman tilanteen uudelle hallitukselle joka yrittää saada suomessa työnteon kannattavaksi.
Sosialistien hätä nousee siitä, kun ay liittojen jäsenmäärä laskee kuin lehmän häntä. Moni töissä kävijä ymmärtää että ei ole tulevaisuutta jos ei ole töitä.
Onneksi pääsimme nyt liittymään natoon ja sitä kautta uusia markkinoita auennut.
Ei pysty enää halonen, tuomioja ja heinäluoma heikentämään suomalaisen työntekijän taloudellista asemaa.
Toivottavasti nyt saadaan sosialistidemokraattien kurjistamispolitiikka loppumaan.
Kukas ja minkä puolueen pääministeri oli vallassa Suomen liittyessä Natoon, muistutatko? Noin muutoin suosittelen Tuntemattoman googlettamaan termin “olkiukko” ja sisäistämään, mitä se tarkoittaa.
Suomen kansa vei suomen natoon. Demari sanna marin ilmoitti juuri venäjän hyökkäyksen aikoihin: Not on my watch ! Minun kaudellani ei suomi liity natoon.
Mutta suomalaisten painostus natoon liittymiseen oli niin kovaa että opportunistidemarien piti kääntää kelkkansa. Niin marinin kuin tuomiojankin.
Ja olkiukkopuheet voit suunnata suoraan karisalmelle ja vaikka propagandisti mäkyselle.
Melko valikoiva lähestyminen laittaa osa päätöksistä hallituksen piikkiin ja osa ei. Arvatenkin sinä teet tämän jaottelun?
“Onneksi pääsimme nyt liittymään natoon ja sitä kautta uusia markkinoita auennut”. Nato on sotilasliitto, ei kauppajärjestö. Ostettiin 10 miljardin hävittäjät, mitä myytiin vastineeksi? Ai niin, se olikin Marinin velkaa kasvattanutta rahojen taivaan tuuliin heittämistä. Koronatuet yrityksille menivät osinkoihin, siis hukkaan. Koronarokotteita ostettiin sadoilla miljoonilla. Turhaan, varakkaat olisivat voineet ostaa ne itse, eikä köyhien ole niin väliä. Sota aiheutti energiakriisin, Taas törsättiin rahaa energiatukiin jopa pienituloisille. Nekin rahat olisivat kuuluneet varakkaille. Työllisyys nousi Marinin hallituksen aikana ennätystahtiin, mikä on huono asia: palkat tapaavat nousta ellei ole kilpailua työpaikoista. Sotekin saatiin maaliin. Hävytön temppu veroparatiisiterveysbisneksille! Onneksi vanhat sairaanhoitopiirit ehtivät tehdä mukavat alijäämät saattaakseen hyvinvointialueet rahoituskriisiin.
Onneksi nyt on hallitus, joka ajaa vain rikkaiden asiaa.
pienituloisena en ole kuullut mitään minuun kohdistuvia korotuksia,sen sijaan pieniä helpotuksia tulossa,,,,,,joten kannattasko mennä valittajienki niihin pienipalkkasiin töihin,,,,,
Eka saikkupäivä palkattomaksi, työmatkakorvauksen omavastuun nosto… Pienituloisia ovat toki myös osa-aikatöissä olevat, joilta poistuu 300€ suojaosa. Muutamia heikennyksiä mainitakseni.
Ensinnäkin ensimmäinen sairauspäivä ei ole muuttumassa palkattomaksi. Vihervasemmiston on syytä lopettaa valeuutisten levittäminen.
TES määrittelee sairausajan palkan ja tietääkseni millään alalla ei ole palkatonta sairauspäivää.
Toisekseen, en ole koskaan ymmärtänyt miksi työnantajan pitää maksaa kotona makailusta ylipäätään. Sairausajan korvaus pitäisi tulla esim. Kelan kautta, niin se olisi reilua kaikkia kohtaan.
Työnantajalle on jo riittävän hankalaa ja kallista hommata tuuraaja vakituisen työntekijän jäädessä sairauslomalle.
Ensinnä, esimerkiksi “vihervasemmistolainen” Lääkärilehti jakaa samaa tietoa. https://www.laakarilehti.fi/terveydenhuolto/mita-merkitsee-ensimmainen-palkaton-sairauslomapaiva/
Voisi olla paikallaan leimaamatta kaikkia, jotka eivät hyväksy kaikkia hallituksen toimia. Esimerkiksi itse en ole vihreä enkä vasemmistolainen.
Toiseksi, Suomessa on yli 200 000 työntekijää, jotka työskentelevät ilman TES:a. Ja näistä ryhmistä kuulutaan nimenomaan keskustelussa olleisiin pientuloisiin.
Kolmanneksi, Jerry osoittaa hienon perinteistä oikeistolaisajattelua, jossa valtion pitäisi maksaa yrityksen riskiin liittyviä kuluja. Pitkät saikuthan Kela/sairasvakuutus jo kuittaa nykyisellään.
Tuntemattomalle .Kirjoitat asiaa. Hyvä.