
Huittisten Kirkkopuistossa paljastettiin viime sunnuntaina huittislaisten jääkäreitten muistoa kunnioittava muistomerkki.
Hanketta vetänyt Kauko Juusela kertoo, että muistomerkin hankkiminen lähti liikkeelle, kun hän esitti Huittisiin aiemmin Pro Patria-muistomerkin puuhanneelle toimikunnalle vuonna 2021, että Huittisiin hankittaisiin myös jääkäreitten muistomerkki.
”Meille oli jäänyt edellisestä hankkeesta hyvä säästö ja toimikunta innostui heti ajatuksesta. Niinpä aloitimme heti lisävarojen keräämisen”, Juusela muistelee.
Hän kertoo, että muistomerkkitoimikuntaan tulivat mukaan samat jäsenet, jotka olivat olleet mukana myös Pro Patria muistomerkki-hankkeessa.
”Lisäksi toimikuntaan kutsuttiin asiantuntijaksi Ilkka Vuorisalo.”
Muistomerkin tekijäksi valikoitui kuvanveistäjä Veli-Pekka Bäckman.
”Hän hahmotteli onnistuneesti patsaaseen nuoren huittislaisen jääkärin”, Juusela kiittelee.
Aikansa merkittäviä vaikuttajia
Juusela muistuttaa, että suomalaiset saavat olla jääkäreille ikuisesti kiitollisia itsenäisyydestämme.
”Jääkäriliike perustettiin Suomeen itsenäisyyden tueksi. He takasivat itsenäisyyden osallistumalla vielä talvi- ja jatkosotaan, sillä heidän tietojaan ja taitojaan arvostettiin sodan johdon ylimmissä tehtävissä”, Juusela sanoo ja korostaa, että jääkäreillä oli keskeinen asema myös maanpuolustuksen kehittämisessä.
”Lisäksi he olivat aikansa merkittäviä yhteiskunnallisia vaikuttajia.”
Juuselan mukaan on varmaa, että ilman jääkärien panosta, osaamista ja isänmaanrakkautta Suomesta ei olisi koskaan tullut itsenäistä kansakuntaa.
”Suomen itsenäisyys on vapaussoturien ja jääkäreitten yhteistä historiaa”, hän perusteli muistomerkin tärkeyttä.

Muistomerkin paljastustilaisuudessa juhlapuheen pitänyt Jääkäripataljoona 27:n Perinneyhdistyksen puheenjohtaja Prikaatikenraali Vesa Valtonen pohti, miksi jääkärien tarina on meillä tärkeä.
”Ensinnäkin silloisen emämaan mielestä he olivat lainsuojattomia ja Venäjän valtion vihollisia. He lähtivät hankkimaan sotilaskoulutusta pystyäkseen aseelliseen kapinaan venäläistä sortovaltaa vastaan. Meidän suomalaisten ja kaikkien länsimaissa historiaa tuntevien mielestä he olivat puolestaan rohkeita, oma-aloitteisia ja epäitsekkäitä isänmaan ystäviä, jotka asettivat Suomen edun kaiken edelle”, Valtonen totesi.
Valtosen mukaan jääkärien tarina on tarina rohkeudesta ja epäitsekkyydestä, joita tarvitaan kaikkina aikoina.
”Jääkärit ansaitsevat että heidän tarinansa ja tekonsa muistetaan. Huittisten jääkäripatsas kunnioittaa jääkäreitä ja heidän tarinaansa muistuttaen myös täällä meitä päivittäin olemaan rohkeita ja epäitsekkäitä.
Valtonen halusi kuitenkin myös muistuttaa, etteivät jääkärit olleet superihmisiä.
”He olivat kuten ketkä tahansa meistä. Edustaen kaikkia kansanluokkia ja Suomen heimoja.”
Rauha ja kaksi erilaista sotaa
Muistomerkin toteuttanut Veli-Pekka Bäckman kertoo, että lähtökohdat suunnittelulle olivat osittain haasteelliset, sillä hänellä ei ollut omakohtaista kosketuspintaa sotaan.
”Olen saanut elää kultalusikka suussa ja olla nuori silloin kun kaikki on ollut täysin kunnossa. Sotaa ei ole ollut siellä, missä itse asun. Toki uutisissa sodasta on joskus puhuttu, mutta se ei ole koskettanut minua. Varusmiespalveluksena koko maanpuolustusajatuksen merkitys jäi jotenkin harmaaksi, enkä saanut oikein kosketusta siitä.”
Aiemmin Bäckman ajatteli, että oli vain sota ja rauha ja rauha oli ehdottomasti parempi kuin sota.
”Kun Ukrainan käänteet tulivat ja samoihin aikoihin aloin toteuttaa selkeästi militarialipun alle kuuluvaa veistosta, niin jouduin kovan paikan eteen ja miettimään voinko tehdä jotain, mistä minulla ei ole mitään kokemusta.”
Laulujen ja runojen kautta hän ymmärsi, ettei olekaan niin kaksijakoista, että on sota ja rauha.
”On rauha, mutta sitten on kaksi erilaista sotaa. Se, missä hyökätään ja mikä on absoluuttisen paha. Mutta sitten on myös se sota, missä puolustetaan, mikä on hyvä asia. Kun osasin yhdistää tämän heikompia puolustavan ajatuksen jääkäreihin, niin se antoi minulle henkilökohtaisen siteen tähän aiheeseen”, Bäckman avasi taustaa muistomerkin takana.