Haasteellisesta taloudellisesta tilanteesta huolimatta Sastamalan kaupunki ei korota veroja, vaan pyrkii tiukalla talousohjauksella, tuottavuuden jatkuvalla parantamisella ja vetovoiman kehittämisellä vastaamaan haasteisiin. Kaupunginvaltuusto päätti maanantaina ensi vuoden tuloveroprosentiksi 8,9., kuluvana vuonna se on 8,86.
Kiinteistöveroprosentti pysyy nykyisellä tasolla.
Lisäksi kaupunginvaltuusto siunasi Läntisen Pirkanmaan työllisyysalueen perustamisen. Uudella työllisyysalueella Sastamala on toimimassa vastuukuntana ja muut osallistujat ovat Punkalaidun, Parkano ja Kihniö.
Valtuustossa oli käsiteltävänä myös Sastamalan Ruoka- ja Puhtauspalveluille Serville myönnettävä 500 000 euron pääomalaina. Ilman äänestystä päätös ei syntynyt, sillä Lauri Tapio (kok.) esitti, ettei lainaa myönnetä. Häntä kannatti Kari Kaaja (kok.)
Jo aiemmin kaupunginhallituksessa Kaaja oli esittänyt, että pääomalainaa ei myönnetä ennenkuin Servi esittää toimenpiteet, joilla taloutta lähdetään tervehdyttämään. Kaaja on julkisuudessa kyseenalaistanut Servin henkilöstön määrän suhteessa liikevaihtoon ja vaatinut, että Servi lopetettaa kokonaan ulosmyynnin, koska se vääristää hänen mukaansa kilpailua.
Servin kannattavuus on laskenut viime vuosina. Taustalla ovat yleistä kustannuskehitystä alemmat hinnankorotukset omistajille ja vähentyneet myyntivolyymit. Korjaavista toimista huolimatta yhtiön tulos on edelleen jäämässä negatiiviseksi.
Ulla Yli-Hongisto (kesk.) ja Leevi Karisalmi (sd.) jääväsivät itsensä päätöksenteosta. Yli-Hongisto on yhtiön hallituksen puheenjohtaja ja Karisalmi jäsen.
Enemmistö valtuutetuista äänesti pääomalainan myöntämisen puolesta, vastaan oli Tapion ja Kaajan lisäksi Lauri Haapamäki (kok.)
Lainan ehtona on, että Servi tekee talouden tervehdyttämissuunnitelman ja alkaa toteuttaa sitä niin, että yhtiön oma pääoma pysyy jatkossa positiivisena ja talous kannattavana nykyisellä asiakasmäärällä.
Lainalle voidaan maksaa korkoa, joka on 12 kuukauden euribor vuoden lopussa lisättynä kahden prosenttiyksikön korkomarginaalilla.
Kaupunginaltuuston kokouuksessa jätettiin myös valtuustoaloite Lauri Tapion toimesta. Siinä esitetään, että konserni- ja elinvoimajaosto aloittaa selvityksen kaupungin omistamien osakeyhtiöiden tarkoituksenmukaisuudesta.
Aloitteessa todetaan, että julkisomisteisten sidosyksikköyhtiöiden eli inhouse-yhtiöiden käyttö on viime vuosina yleistynyt kunnissa ja uusilla hyvinvointialueella. Vaikka inhouse-yhtiöt ovat parhaimmillaan joustava ja tehokas osa julkishallintoa, kehitys saattaa muodostua ongelmaksi silloin, kun julkisen sektorin toimija toimii markkinoilla kilpaillen yrittäjäriskillä toimivien yritysten kanssa. Hankintayksiköiden toteuttamien yhteishankintojen nykyistä laajempi käyttö on puolestaan kilpailun lisäämisen ohella perusteltu keino parantaa julkisten hankintojen tehokkuutta.
Tapion aloitteessa viitataan hallitusohjelmaan, jossa tavoitteena on rajata julkisen sektorin mahdollisuuksia tuottaa sidosyksiköissään sellaisia tukipalveluita, joissa on jo olemassa olevat toimivat markkinat alueella. Näistä Tapio nosti esimerkeiksi siivous-, taloushallinto-, ruoka- ja ICT-palvelut.