”On suuri kunnia päästä laulujen kautta sanoittamaan ihmisten tunteita” – Tytti Pihlajamäen humppa Huittisista vakuutti Laila ja Olavi -laulukilpailun tuomariston

Laila ja Olavi -laulukilpailun naistensarjan voittajaa on mahdollisuus kuulla tulevana sunnuntaina Karkun kirkossa.

On maanantai-ilta, huittislainen Tytti Pihlajamäki istuu kotisohvallaan ja kutoo sukkaa.

Tuntuu hyvältä tehdä jotain ihan tavallista. Mennyt viikonloppu on ollut pyöritystä, jossa pää ei ole tahtonut pysyä perässä.

Lauantaina 21-vuotias nuori nainen valittiin Laila ja Olavi -laulukilpailun naisten sarjan voittajaksi.

”Sekametelisoppa”, Pihlajamäki summasi tunteensa muutama minuutti voiton julkistamisen jälkeen nettiin tehdyssä haastattelussa.

Pari päivää voittoa sulateltuaan Pihlajamäki naurahtaa, että tunteet olivat heti voiton ratkeamisen myötä todella pinnassa.

”Jossain otsikossa luki, että Tytti sekosi voitosta ja siltä se voiton jälkeinen tunnemyrsky saattoi vaikuttaa. En missään tapauksessa osannut odottaa voittoa ja sitä seurannut hetkellinen härdelli oli tällaiselle pienelle maalaistytölle melkoinen kokemus.”

Oikea aika ja kilpailu

Moni huittislainen muistaa Pihlajamäen kahdeksan vuoden takaisesta menestyksestä Tangomarkkinoilla, kun 13-vuotias Tytti kruunattiin kaikkien aikojen nuorimmaksi tangonuoreksi.

Sen jälkeen Pihlajamäkeä ei ole laulukilpailuissa nähty, vaikka moni on odottanut Tytin kisaavan Tangokuningattaren kruunusta.

”Ei ole ollut sellaista fiilistä. Isoihin kilpailuihin osallistuminen vaatii oikeasti sitoutumista siihen juttuun. En koe, että sellaiseen voisi lähteä vaan katselemaan, vaan pitää olla tunne, että haluaa sitä oikeasti”, Pihlajamäki sanoo.

Laila ja Olavi -kilpailuun osallistuminen sai kimmokkeen vitsistä, mutta yllättäen sekä kilpailu että aika tuntuvatkin sopivilta.

”Laulunopettajani Päivi Vahela-Nykänen ehdotti, että eikö nyt olisi hyvä hetki ja totesin hänelle, että ihan sama. Kaksi viikkoa myöhemmin oli Forssassa alkukarsinnoissa.”

Suora jatkopaikka ei auennut ja Pihlajamäki päätti unohtaa koko kilpailun. Vähän myöhemmin puhelimeen kilahtanut viesti muutti tilanteen.

”En edes tiennyt, että jatkoon saattoi päästä myös videoiden kautta, mutta niin vaan olin mukana semifinaaleissa.”

Siinä kohdassa Tytti totesi Päiville, että nyt taitaisi olla syytä myös vähän treenata.

Tytti painottaa, ettei voitto ole tullut ilman työtä. Hän on käynyt laulutunneilla 14 vuoden ajan.

Elokuun semifinaaliin osallistuneista 120 laulajasta jatkoon pääsi 40.
10 seniorimiestä, 10 seniorinaista, 8 miesten sarjan finalistia ja 12 naisten sarjan finalistia kilpaili ensimmäisen kerran viime perjantaina.

”Esiinnyin viimeisenä, joten ehdin päivänä aikana seurata kaikkien muiden suoritukset ja kerätä paineita. Taso oli todella korkea”, Pihlajamäki muistelee.

Jatkoon menijöistä Tytin nimi julkistettiin viimeisenä.

”Jo superfinaaliin pääseminen tuntui voitolta ja olin siitä todella ylpeä. Siksi oli helppo päättää, että lauantaina en mieti kilpailua, vaan menen lavalle pitämään kivaa ja tekemään sen, mitä osaan eli viihdyttämään yleisöä.”

Finaalikappaleeksi Tytille oli annettu vauhdikas Soittajapoika-humppa.

”Se ei todellakaan mennyt täydellisesti, mutta minulla oli lavalla törkeän kivaa ja vedosta jäi hyvä mieli. Taisinpa siinä kehittää kaupungille myös ihan uuden Humppaa Huittisista -sloganin”, hän muistelee nauraen.

Vaikka kilpailuun lähdetään aina voitto mielessä, ei Pihlajamäki uskonut menestykseensä missään vaiheessa. Ei vielä siinäkään kohdassa, kun voittajaa julkistettaessa jäljellä oli enää kaksi nimeä ja toinen niistä oli Tytti.

”Tuntui, että jalat menevät alta”, Tytti kuvailee hetkeä, kun hänen nimensä julkistettiin voittajaksi.

Ei vielä ensi kesänä Tangomarkkinoille

Kilpailukokemus oli Pihlajamäelle hyvä muutenkin kuin menestyksen näkökulmasta.

”Halusin ennen kaikkea kokeilla, miltä aikuisena kilpaileminen tuntuu ja miten hillitsen ja hallitsen itseni sellaisessa tilanteessa.”

Eniten Pihlajamäki yllättyi kilpailun hyvästä yhteishengestä ja kilpailuasetelman puuttumisesta.

”Tunnelma oli enemmänkin kuin olisimme tehneet yhdessä konserttia. Kaikki kannustivat toisiaan parhaaseen suoritukseen.”

Hyvästä kilpailukokemuksesta huolimatta Tyttiä ei nähdä ensi kesänä Seinäjoen Tangomarkkinoilla. Ainakaan kilpailemassa.

”Tangot ovat edelleen suuri unelmani, mutta se on vielä jossain kauempana kuin ensi kesässä.”

Sen sijaan Tytti tahtoo keskittyä pienemmillä estradeilla keikkailemiseen.

”Rakastan intiimien tilaisuuksien tekemistä. On suuri kunnia päästä laulujen kautta sanoittamaan ihmisten tunteita sellaisissa hetkissä kuin häissä tai hautajaisissa.”

Pihlajamäen haave on elättää itsensä musiikilla, mutta toistaiseksi hän nauttii eniten juuri siitä vastapainosta, mitä lavalle parhaimpiinsa pynttäytyminen tuo työpaikan huomiovaatteisiin ja turvakenkiin verrattuna.