”Sehän on ihan näköinen” – Huittisten entisen kaupunginjohtaja Jyrki Peltomaan muotokuva paljastettiin kaupungintalolla

Jyrki Peltomaa kertoi arvostavansa kunniaa saada oma muotokuvansa kunniakkaaseen joukkoon. ”Vuosien varrella tuli tehtyä virheitä ja vääriä esityksiä, mutta varmasti myös oikeita asioita, koska tällainen huomionosoitus minulle suotiin.” Meeri Koutaniemi kiitteli, että Peltomaan muotokuvan ottaminen oli hänelle kunnia ja suuri ilo.

Huittisten entisen kaupunginjohtaja Jyrki Peltomaan muotokuvanpaljastustilaisuus alkoi osuvasti Huittisten musiikkiopiston rumpuryhmän esityksellä.

Rumpuharrastuksestaan tunnetun Peltomaan jalka naputti kiivaasti lattiaa, mutta tällä kerralla juhlavieras ei päässyt kapuloiden varteen.

Huittisten kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arto Metsämäki tunnusti odottaneensa Peltomaan muotokuvan paljastusta kiivaasti.

”Minulla on vähän malttamaton luonne, joten ennätin Hakasen Leenalta kysyä useampaan kertaan, miten muotokuva-asia etenee. Olen siis todella iloinen, että olemme tänään koolla tässä tilaisuudessa”, hän kertoi.

Huittisten Musiikkiopiston rumpuryhmän Aapo Huovinen, Markus Heinonen ja Samuel Mäkelä avasivat muotokuvanpaljastustilaisuuden reippaalla rumpumusiikilla.

Peltomaa toimi Huittisten kaupunginjohtajana lähes 23 vuotta.

Metsämäki kiitteli Peltomaan ajatelleen aina Huittisten parasta, mutta pitäneen tiukasti huolta myös taloudesta.

”Jyrkiltä sai aina nopeasti tiedon, mitä laki ja normit asioista sanovat”, hän muisteli.

Eläkepäivilläkään Peltomaa ei ole jäänyt lepäämään laakereilleen, vaan hän toimii esimerkiksi LP-Vampulan lentopalloisäntänä ja soittaa kolmessa eri musiikkikokoonpanossa.

Kiitoksensa Metsämäeltä sai myös Peltomaan vaimo Mirja.

”Jyrkille kuuluu kiitos Huittisten kaupungin pitkäjänteisestä kehittämisestä ja Mirjalle tämän työn mahdollistamisesta.”

Emilia Ruokonen ja Mikko Tihumäki paljastivat Peltomaan muotokuvan.

”Sehän on ihan näköinen”, naurahti Peltomaa, kun kangas laskettiin valokuvaaja Meeri Koutaniemen ottaman valokuvan päältä.

”Upea kuva, vaikka malli on mitä on”, hän veisteli vaatimattomasti.

Peltomaa ei halunnut itsestään perinteistä maalattua muotokuvaa, vaan hänen omana toiveenaan oli valokuva.

Hakanen kertoo, että Koutaniemi valikoitui kuvan ottajaksi aiempien töidensä perusteella.

”Kun Jyrki sanoi haluavansa valokuvan, niin Meerin Sanna Marinista ottama kuva oli ollut vahvasti esillä. Sillä perusteella päädyimme pyytämään häneltä ja eräältä toiselta valokuvaajalta tarjouksen ja tämän perusteella päädyimme Meeriin.”

Peltomaa kertoo Helsingissä tapahtuneen kuvaussession olleen hyvähenkinen ja kuvaustilanteessa olleen välitön tunnelma.

”Meerin kuvattavana oli helppo olla. Puhuimme paljon luonnosta ja Kuusamosta, mistä Meeri on kotoisin. Vaikka tunnelma oli rento, niin työtään Meeri teki tarkasti ja huolellisesti niin, että hiuskiehkuranikin oli varmasti oikeassa asennossa”, hän muisteli.

Peltomaa pääsi valitsemaan omat suosikkikuvansa heti kuvaustilanteen jälkeen.

”Tämä lopullinen kuva ei ollut niissä, vaan jotenkin se nousi mieleeni paluumatkalla ja soitin vielä autosta Meerille, että ottaa kuitenkin myös tämän kuvan mukaan.”

Valituksi tulleessa kuvassa Peltomaata kiehtoo lasilla toteutettu heijastus, ”taustahaamu”.

Peltomaan mukaan kuvaustilanne Koutaniemen kanssa oli rento ja miellyttävä kokemus.

Myös Koutaniemi kiitteli Peltomaan kuvauksissa ollutta tunnelmaa.

”On aina pysähdyttävää ja sykähdyttävää tavata ihminen, joka on niin jalat maassa kuin Jyrki. Ihailen sitä elinvoimaa, joka Jyrkistä välittyi hänen tullessaan kuvaukseen. Ei elinvoimaa kuten se perinteisesti ajatellaan, vaan sellaista vaatimattomutta, joka alkoi avautua sitä kautta, kun hän puhui intohimoistaan ja harrastuksistaan.”

Koutaniemi huomasi nopeasti heissä yhdistyvän rakkauden luontoon, musiikkiin ja luomiseen.

”Näen Jyrkissä sen saman asian, mitä ihailen omissa vanhemmissani. He ovat eläkeiässä ikään kuin syntyneet uudelleen vilpittömästä uteliaisuudesta elämään.”