Sastamalan sairaalakampuksen vapaaehtoistyöntekijät tunnistaa vihreästä liivistä – ”Kun on itsekin näitä asioita pähkäillyt, tuntuu mukavalta auttaa muita”

Laila Jylhä ja Tuija Järvenpää ovat vapaaehtoisia aula-avustajia Sastamalan sairaalakampuksella.

Loppuvuosi toi Sastamalan sairaalakampukselle uudenlaista vapaaehtoistoimintaa. Marraskuusta alkaen muun muassa Laila Jylhä ja Tuija Järvenpää ovat toimineet aula-avustajina opastaen, neuvoen ja kohdaten sairaalaan tulevia potilaita ja heidän läheisiään.

Tuija kertoo itsekin eksyneensä joskus röntgen-osastoa etsiessään. Myös automaatilla ilmoittautuminen voi ensimmäisellä kerralla askarruttaa. Vaikka ilmoittautuminen sujuisikin, jää moni miettimään, mistä lapussa ilmoitettu odotustila löytyy.

”Kun on itsekin näitä asioita aiemmin pähkäillyt, tuntuu mukavalta auttaa muita”, hän sanoo.

Laila Jylhällä on entuudestaan kokemusta vastaavasta tehtävästä Tampereelta. Vaikka toiminnan toteuttajana onkin Tays, on aula-avustajien apu ja vertaistuki aivan kaikkia Sastamalan sairaalakampuksella asioivia varten.

”Ei ole väliä, onko ihminen erikoissairaanhoidon vai perusterveydenhuollon asiakas. Me autamme häntä löytämään oikeaan paikkaan”, Laila toteaa.

Tuijalle on tullut iloisena yllätyksenä, miten myönteisesti kampuksella asioivat ovat suhtautuneet tarjolla olevaan apuun.

”On hienoa, että he uskaltavat kysyä. Minusta siinä ei ole mitään noloa, jos ei heti tiedä, minne mennä tai mistä löytyy lomakkeiden palauttamiseen tarkoitettu laatikko tai jokin puhelinnumero. Sastamalan sairaalakampuskin on melko iso kokonaisuus”, hän miettii.

Lailan mukaan tehtävä on pitänyt sisällään myös kivoja juttuhetkiä ja kohtaamisia. Lääkärin luo tai tutkimuksiin meneminen saattaa toisinaan jännittää, ja ystävällinen apu voi tätä tunnetta lievittää.

”Meillä on vaitiolovelvollisuus. Emme koskaan kerro muille, mitä olemme kuulleet tai mihin kukakin on menossa ja missä asioissa”, hän korostaa.

Ensimmäiseen aula-avustajien perehdytykseen osallistui Sastamalassa 15 ihmistä. Työvuoroja voi jokainen tehdä aikataulujensa ja jaksamisensa mukaan. Käytössä on sähköinen kalenteri, johon oman osallistumisensa voi itse merkitä.

Laila Jylhä tuumaa vapaaehtoistyössä toimivien miettivän usein oman panoksensa riittävyyttä.

”Minulla on tapana sanoa, että pienikin apu toisille on parempi kuin se, että ei osallistu lainkaan.”

Tuija Järvenpään mukaan toiminta on hyvin organisoitua, mikä tekee osallistumisen helpoksi.

Laila ja Tuija pohtivat vapaaehtoistyön merkityksen vain kasvavan yhteiskunnassa. Suomi on säästökuurilla, mutta erilaisten tukitoimien ja avun tarve vain on lisääntymään päin. Naiset haluavatkin omalla esimerkillään kannustaa kaikkia osallistumaan yhteisen hyvän rakentamiseen.

”Ymmärrän, että nuoremmilla ihmisillä opiskelut, työ ja perhe tulevat marssijärjestyksessä ensin. Itse toivon olevani roolimalli nuoremmille siinä, että hekin eläköidyttyään innostuisivat auttamaan muita”, Laila toteaa.

”Yhteiskunta tarvitsee vapaaehtoisia”, lisää Tuija, jolla on kokemusta auttamisesta myös Tukitalon kriisipuhelimessa.

Mikä OLKA?

  • OLKA-toiminta pitää sisällään muun muassa vertaistukijana ja tukihenkilönä toimimista sairaalaympäristössä. OLKA-toimintaa toteutetaan valtakunnallisesti monissa Suomen yliopisto- ja keskussairaaloissa sekä usean hyvinvointialueen perusterveydenhuollossa.
  • Sairaalavapaaehtoisuus on osa OLKA-toimintaa ja Pirkanmaalla sitä toteuttaa Artteli-kumppanuusyhdistys ry ja Tays. Aula-avustajat tunnistaa vihreästä liivistä.
  • Muun muassa Sastamalassa ja Tampereella on sairaalakampuksiin perustettu OLKA-pisteet, joissa eri sote-alan yhdistykset voivat esitellä toimintaansa.
  • Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Eveliina Jussilan mukaan Sastamalassa OLKA-pisteen varauskalenteri on täyttynyt hyvin. Lisätietoja siitä sekä aula-avustajana toimimisesta saa Jussilalta numerosta 0505010727 tai eveliina.jussila@artteli.fi