
Kuudella vuosikymmenellä Vammalan kaupungilla vaikuttanut Samueli Seljänperä kuoli tammikuun 6. päivänä.
Hän oli Kemijärvellä 29.3.1938 syntyneenä, täältä etelästä katsottuna ”Lapin poikia.” Nuori yhteiskunnallisten aineiden opiskelija tuli Vammalan kaupungille 1.6.1965 kunnallisharjoittelijaksi, valmistui sosionomiksi 31.12.1966, oli sittemmin erilaisissa tehtävissä opiskeluiden lomassa ja valmistui yhteiskuntatieteiden maisteriksi 26.5.1971 Tampereen Yliopistosta. Vammalan kaupunginsihteerinä Samueli Seljänperä aloitti 26.8.1971.
Seljänperän tullessa Vammalaan Suomessa elettiin teollistumisen kasvun vuosia ja sotien jälkeisten suurten ikäluokkien aikuistumisen aikaa. Maaseutukeskuksessa Vammalassa oli muutama vuosi aikaisemmin alkanut toimia erilaisia teollisuuslaitoksia, mukana myös erilaisia pienteollisuusyrityksiä. Monissa erilaisissa kaupungin kehittämishankkeissa kaupunginsihteerillä on ollut merkittävä rooli.
Nuorten muuttoliike kaupunkiin oli vilkkaimmillaan. Uusien asuntoalueiden takia kaavoittaminen oli ajankohtaista eri puolilla kaupunkia. Omakotitalojen rakentaminen oli runsasta usealla eri vuosikymmenellä. Samoin toteutettiin kaupungin vuokra-asuntorakentaminen eri puolille kaupunkia, sillä asuntopula oli jatkuvaa. Nämä asiat olivat kaupungin johdon ja luottamushenkilöiden ajankohtaisia aiheita.
Kaupungin väkiluku kasvoi ja samaten kaupungin liike-elämä. Ympäristökuntien kanssa yhteistyössä terveydenhuoltoa kehitettiin. Rakennettiin uusi sairaala (1969), joka palvelee monipuolisena laitoksena myös maakunnan asukkaita Tays Sastamalana. Samalle alueelle rakennettiin kansanterveyslain mukainen terveyskeskus, jota on laajennettu useita kertoja. Uusi kirjasto rakennettiin meijerin lahdelle. Hyvät julkiset palvelut ovat kaikkien alueen asukkaiden tavoitettavissa.
1960-70 -luvuilla Suomen koulujärjestelmää uudistettiin niin, että kaikilla on samanlaiset, varallisuudesta riippumattomat mahdollisuudet opiskella. Peruskoulun kehittämisessä Vammala oli ensimmäisten joukossa. Peruskoulun kokeilu vuosien aikana Vammalan kaupunki valmistautui Karkun ja Tyrvään kuntien kanssa rakentamaan yhdessä uutta yläasteen rakennusta, Sylvään koulua, joka aloitti toimintansa 1973 Suomen ensimmäisenä peruskoulurakennuksena.
Saman vuoden alusta tehtiin ensimmäinen kuntaliitos, jolloin Karkku ja Tyrvää liittyivät Vammalaan. Kaupunginsihteerinä Samueli Seljänperä osallistui edellä mainittuihin ja moniin muihinkin rakennushankkeisiin rakennustoimikunnan sihteerinä. Seljänperä näki virka-aikana koko kaupungin monipuolisen kasvun kehittymisen. Ystävyyskaupunkitoiminta oli hänen sydäntään lähellä. Hän arvosti suuresti ystävyyssuhteita sekä Venäjän Kashiniin, Pohjoismaihin, Unkariin että Viroon. Hän toimi myös Unkari-Seuran Vammalan osaston puheenjohtajana.
Hänen valoisa iloinen olemuksensa heijastui kaikkiin. Yhteisistä tilaisuuksista muodostui mieleenpainuvia muistoja kaikille mukana olleille. Hän osallistui henkilöstön edunvalvontaan Akavassa ja toimi järjestön pääluottamusmiehenä yli kymmenen vuotta sekä henkilöstöjärjestöjen yhteistyöelimissä. Hänen osaamisensa ja kokemuksensa oli tukemassa tavoitteiden saavuttamista koko henkilöstön edunvalvonnassa.
Kanslian esimiehenä hän oli erittäin pidetty, töitä ohjattiin osaamisella, maalaisjärjellä ja ystävällisyydellä. Koskaan hän ei itseään nostanut muiden yläpuolelle. Työtoverit muistavat häntä lämmöllä ja kiitollisuudella.
Luottamustehtäviä hänellä oli monipuolisesti vuosikymmenien ajan mm. Vammalan Aluesairaala, Terveyskeskus ky, jne. Eläkkeelle jäätyään hän kiinnostui luottamustoimista laajemmin, lähti SDP:n ehdokkaana mukaan vaaleihin ja valittiin kaupunginvaltuustoon. Kaupunginvaltuutettuna hän oli vuosina 2005 – 2008 ja 2013 – 2017, ja kaupunginhallituksessa samoina aikoina. Sastamalan alueella tehtyjen kuntaliitosten järjestelytoimikunnissa hän on ollut mukana.
Hyvin ansaitsemalleen eläkkeelle Samueli Seljänperä jäi keväällä 2001 ja nautti eläkepäivistään omakotitalossaan Tuula-vaimonsa kanssa. Hän toimi vaimonsa omaishoitajana lähes viiden vuoden ajan ja hoiti tätä rakkaudella ennen Tuulan poismenoa heinäkuussa 2017. Jäljelle jäi syvä rakkaus ja kaipaus. Viimeisinä vuosina Lapin käynnit tihenivät veljen muuttaessa hoivakotiin. Veli nukkui pois syksyllä 2023. Kesälomillaan Samueli oli innokas marjastaja Lapin hillamailla. Myös veneily Sastamalan seudulla sekä puutarhanhoito olivat hänelle tärkeitä.
Liikkeessä ja touhussa pysyminen sekä yhteiskunnallisten asioiden seuraaminen piti Seljänperän virkeänä.
Kaupungin luottamushenkilönä, henkilöstön ja järjestöjen edustajana voimme olla kiitollisia Samille kaikista vuosista, joina olemme saaneet hänen elämäänsä seurata ja olla mukana.
Samuelia jäivät kaipaamaan neljä aikuista lasta.
Heljä Leppäniemi yhdessä Samuelin lasten kanssa
Kirjoittaja on pitkäaikainen kaupungin työntekijä ja kaupunginvaltuutettu.