Huittislaisilla 9.-luokkalaisilla huikean hyviä yritysideoita – Monesta ideasta olisi oikeaksi liikeideaksi

Kymmenen 9.-luokkalaisten ryhmää esitteli yritysideoitaan Risto Ryti-salin aulassa.

Huittislaisille Pellonpuiston peruskoulun 9.-luokkalaisille ja Lauttakylän lukion yrityskurssilaisille on jo useampana keväänä järjestetty yrityselämään liittyvä kilpailu.

Aiempina vuosina halukkaan oppilaat ovat voineen ottaa osaa HuiHackathon-kilpailuun, jossa ysit ovat yrityskurssilaisten johdolla keksineet ratkaisuja huittislaisten yritysten ongelmiin.

Tänä keväänä ysien haasteeksi heitettiin keksiä Huittisiin uusi yritysidea.

Kilpailun aloitustapahtuma oli Pellonpuiston koululla maaliskuussa ja oppilaat saivat suunnitella ideoitaan noin kuukauden ajan.

Kilpailuun osallistui 29 9.-luokkalaista kymmenessä joukkueessa.

Yritysideat esiteltiin viime viikolla Risto Ryti -salissa järjestetyssä tapahtumassa, johon oli kutsuttu kaikki huittislaiset yrittäjät. Tutustuttuaan ideoihin yrittäjät pääsivät äänestämään mielestään kolmea parasta.

Yritysideoiden lisäksi yrittäjille oli tarjolla myyntikuiskaajana tunnetun Pasi Raution myynti- ja markkinointiluento.

Kilpailu ja keskiviikkoinen tapahtuma olivat Huittisten kaupungin, Huittisten Yrittäjien ja Huittisten 4H-yhdistyksen yhdessä ideoimia ja toteuttamia.

Milia Viitamäen ja Mia Sillanpään yritys Meidän seura yhdistää harrastukset ja harrastuksia etsivät.

Nuoret olivat ideoineet esimerkiksi kosmetiikkapalveluja, erilaisia arkea helpottavia sovelluksia ja lämmintä ruokaa kotiovelle tuovan yrityksen.

Ella Laukkasen, Alina Mäenpään ja Aada Metsähalmeen yritys Apula tarjosi palveluita eläkeläisille ja yksin asuville.

”Huittisissa on paljon vanhuksia ja yksinäisiä ihmisiä, joilla ei ole ketään läheisiä. Meidän palvelumme tarjoaa seuraa sellaisille henkilöille”, Metsähalme kertoi.

”Monella saattaa käydä kotihoitaja, mutta heillä ei ole juurikaan aikaa jutella ihmisten kanssa, vaan he hoitavat nopeasti tehtävänsä ja lähtevät. Meidän yrityksemme idea on siinä, että meillä on aikaa”, Mäenpää jatkoi.

Tyttökolmikko kertoi tutkineensa, että vastaavaa palvelua ei Huittisissa ole tarjolla.

”Me emme jaa lääkkeitä, sillä siihen meillä ei ole lupia, vaan voimme vaikka leipoa yhdessä ikäihmisen kanssa. Tärkeintä on se, että välitämme aidosti”, Laukkanen totesi.

Ella Laukkanen, Alina Mäenpää ja Aada Metsähalme esittelivät Apulat-yrityksensä toimintaa. ”Olemme hinnoitelleet, että palvelu olisi 45 euroa tunti, mutta pidempiaikaisissa tarpeissa tai vähävaraisten ihmisten kohdalla siinä olisi neuvotteluvaraa.”

Milia Viitamäen ja Mia Sillanpään Meidän Seura -yritysidea kumpusin kaksikon oman kokemuksen pohjalta.

Yrityksen ideana oli koota yhteisö, jonka avulla kaikki Suomen harrastusmahdollisuudet löytyisivät samasta paikasta.

”Muistamme, miten nuorempana oli vaikea löytää tietoa kaikista paikkakunnalla olevista harrastusmahdollisuuksista. Vanhemmat turhautuivat tietoa etsiessään ja joskus joku harrastus saattoi jäädä sen vuoksi alkamatta”, Viitamäki pohjusti.

”Halusimme luoda palvelun, joka takaa, ettei kukaan jää jostain harrastuksesta paitsi ainakaan sen takia, että ei löydä siitä tietoja”, Sillanpää täydensi.

Viitamäen ja Sillanpään mukaan yritystä suunnitellessaan he kiinnittivät erityisen paljon huomiota tietosuoja-asioihin.

”Mietimme, millaista alustaa haluamme palvelulle käyttää, millaista maksua käyttäjiltä peritään ja mitä kaikkea haluamme palvelun kautta tarjota”, kaksikko kertoi.

Eevi Pohjolainen ja Iina Laine lähtivät kehittelemään yritysideaa oman liikunnallisuutensa ympärille.

Voittajaideaksi äänestettiin Eevi Pohjolaisen ja Iina Laineen leirejä ja retkiä kaikenikäisille ihmisille järjestävä ElämysImpress.

Menestyksekäs idea sai alkunsa Pohjalaisen ja Laineen urheilullisesta taustasta.

”Lähdimme ajatuksesta järjestää lapsille ja nuorille tarkoitettuja kesäleirejä, mutta ajattelimme kohderyhmän olevan liian suppea, joten laajensimme sen myös aikuisiin.”

Valikoimaan otetut retkikohteet valikoituivat omien kokemusten ja yrityskurssilaisten ohjeiden perusteella.

”Pohdimme paljon sitä, mitkä ovat realistisia hintoja ja selvitimme asiaa tutkimalla mitä lennot ja majoitus maksavat, laskemalla ruokakustannuksia ja kyselemällä, mitä bussimatkat voisivat maksaa”, Laine kertoo.

Pohjalainen ja Laine pitivät ideaansa hyvänä, mutta kilpailun voitto yllätti.

”Arvasimme, että olemme sen verran hyvä tiimi, että kun lyömme päämme yhteen, niin jotain hyvää syntyy”, kaksikko nauraa.

Se, että voittajan äänestivät nimenomaan oikeat yrittäjät, antaa Pohjalaisen mukaan palkinnolle vielä suuremman arvon.

”Heillä on ammattitaito arvioida, mikä oikeasti voisi toimia ja tämä ilmeisesti voisi.”