Sastamalan Tervakalliolla viihtyvä Erik Niemelä harrastaa karavaanarielämää ympäri vuoden: ”Vapaus viehättää, mahdollisuus tulla ja mennä”

Leirintäalueella on Erik Niemelän mukaan mukavaa yhteisöllisyyttä. ”Siinä on oma fiiliksensä tulla tänne, ja olla osa yhteisöä.”

Aamulla Tervakallion leirintäalueella on vielä hyvin hiljaista.
Suurin osa leireilijöistä on nukkumassa.

Isä kulkee kahden iloisesti hypähtelevän pikkutyttönsä kanssa piha-alueen poikki, he ovat tulossa aamu-uinnilta.
Asuntovaunujen ja matkailuautojen lisäksi nurmikolla näkyy myös vihreä kupoliteltta.

Hetken ympärilleni silmäiltyäni luokseni kävelee Erik Niemelä, kokenut karavaanari, jonka kanssa on sovittu jutunteosta.

Kuljemme Niemelän asuntovaunupaikalle. Hän on rakentanut vaununsa yhteyteen komean terassin ja etuteltan, ne antavat mukavasti lisää oleskelutilaa.

Muidenkin kausipaikkalaisten vaunuilla näkyy viihtyisiä ”kesäolohuoneita”. Paikoista halutaan tehdä omannäköisiä.

”Meillä on nyt toinen kesä menossa Tervakalliolla, täältä käsin olemme käyneet töissäkin vaimon kanssa. Meillä on kummallakin Tampereella työpaikka ja siellä meillä on myös vakituinen asunto”, Niemelä kertoo.

”Vietämme täällä paljon aikaa, vaikka välillä reissaamme muuallakin. Talvikaudella meillä on kausipaikka Himoksella, mutta tulevana talvena aiomme viettää aikaa myös täällä.”

Karavaanarikipinä miehelle syttyi jo lapsuudessa.

”Kotoa tämä on lähtenyt, oltiin silloin perheen kanssa vaunulla paljon liikkeellä. Kun muutin lapsuudenkodista pois, vaunulla reissaaminen jäi. Kiinnostus kuitenkin heräsi uudestaan, kun perheeseen alkoi tulla muksuja”, taustoittaa Niemelä.

Kausipaikkalaisina Niemelät ovat panostaneet viihtyvyyteen. Terassi on mainio ”kesäolohuone”.

Kolmesta lapsesta nuorin, 16-vuotias tyttö reissaa vielä vanhempiensa mukana.

”Tytön mielestä kivointa täällä Tervakalliossa on ranta ja se, että täältä pääsee helposti kulkemaan kylille. Hän pääsee itsenäisesti matkustamaan kätevästi junalla myös Tampereelle saakka, koska rautatieasema on tässä ihan lähellä. Hyvät kulkuyhteydet ovatkin tämän paikan plussia”, selvittää Niemelä.

Toisellekin tyttärelle Tervakallio on tuttu paikka, sillä hänelläkin on siellä kausipaikka.

”Siinä he ovat vävypojan kanssa, tuossa lähes vieressä”, Niemelä sanoo viitaten tyttärensä vaunun suuntaan.

”Meidän kolmesta lapsestamme poika on ainoa, joka ei ole niin innostunut karavaanarielämästä – ainakaan juuri tällä hetkellä.”

Vaikka Erik Niemelä onkin nikkaroinut asuntovaunupaikkaansa oleskelutiloja, hän arvostaa sitä, että paikka ei muodostu miksikään ”työleiriksi” – kuten oman kesämökin kohdalla saattaisi käydä.

”Se on vain mukavaa, että tässä on vähän pientä hommaa ja laittamista. Ja vapaus viehättää, mahdollisuus tulla ja mennä. Vaikka on tämä tukikohta nyt täällä, niin ei ole kuitenkaan sidottu mihinkään paikkaan pysyvästi”, hän tuumaa.

Monia leirintäalueita kiertänyt mies arvostaa Tervakalliossa kaupunkiläheisyyttä.

”Vaikka tämä on luonnon keskellä ja rauhallisessa paikassa, tästä on vain pari kilometriä keskustaan. Pääsee helposti käymään kaupassa, uudesta K-Market Meijerinrannasta on tullut meidän suosikkipaikka. Se on lähellä ja siellä on hyvä palvelu”, hehkuttaa Niemelä.

Isoihin kauppakeskuksiin, ravintoloihin ja muiden palveluiden äärelle on niihinkin lyhyt matka, samoin kiinnostaviin paikallisiin matkailukohteisiin.

Toiseksi tärkeäksi asiaksi Niemelä nostaa hienon vesistön, jonka rannalle alue on rakentunut.
Leirintäalueella elämää helpottavat huoltorakennuksessa sijaitsevat wc-tilat, suihkut, tiskin- ja pyykinpesumahdollisuus.

Niemelä on itse tehnyt etuteltan ja terassin vaunupaikalle.

Purtavaa ja juotavaa saa respasta ja rantabaarista.

”Jos miinuksia pitäisi sanoa, niin jotkut rakennukset alkavat olla aika huonossa kunnossa. Huoltorakennuksen kunnostaminen tai uuden rakentaminen lisäisi varmasti alueen käyttöastetta entisestään”, uskoo Niemelä.

Hän on tietoinen siitä, että paikkaa pyörittävän Hovikallio Oy:n toimitusjohtajan Jarno Niemisen suunnitelmissa onkin jatkaa alueen kehittämistä.

”Hyvin paljon hän onkin saanut aikaiseksi täällä. Ja nyt kun hänen jatkonsa täällä varmistui, niin varmasti nämäkin asiat saadaan aikanaan kuntoon.”
Niemelöillä on ollut välillä ollut myös asuntoauto.

”Karavaanaripiireissä on aina vääntöä siitä, kumpi on parempi – asuntoauto vai asuntovaunu. Niissä on molemmissa omat puolensa”, ajattelee Niemelä.

”Kannattaa kokeilla molempia vaihtoehtoja, niin näkee, kumpi itselle sopii paremmin. Itse olen tähän nykyiseen asuntovaunuun tyytyväinen. Arvostan hyvää pohjaratkaisua ja toimivia tiloja. Lisäksi pitää olla riittävät säilytysratkaisut”, luettelee Niemelä.

”Kokkausmahdollisuudet ovat tärkeät, meillä on tässä hella, uuni, grilli ja iso jääkaappi.”

Entä talvikaudella, tarkeneeko vaunussa?

”Hyvin tarkenee. Meillä on vesikiertoinen lattialämmitys, ja vaunu pitää talvella lämmön oikein hyvin.”
Karavaanarielämän suola on paitsi vapaus myös yhteisöllisyys.

”Meidät otettiin tänne hirveän hyvin vastaan. Siinä on oma fiiliksensä tulla tänne ja olla osa yhteisöä. Niemelä näkee leirintäalueen tärkeänä myös kaupungin yrityksille.

”Kyllä karavaanarit aina tänne kylälle jotakin jättävät, koska käyttävät paljon paikallisia palveluita.”

Vesistö tarjoaa monenlaisia virkistysmahdollisuuksia.
  • Peku

    Miten noin ruman kötöksen on saanut rakentaa?
    Jokohan kahviosta saisi sämpylän? Viimeksi kun oltiin, olisin aamulla käynyt sämpylän ja kahvin nauttimassa. Hinnastossa oli sämpylä, yhtään ei ollut vitriinissä, myyjä lupasi ruveta sulattaan pakasteesta, sanoin kohteliaasti, kiitos ei.
    Yleiset tilat kuten vessa ja suihkutila olivat aikas epäsiistit, oli yksi henkilö töissä, laittoi aina kahvilan kiinni, kun meni esim. mökkiä siivoamaan.
    Toivottavasti uuden sopimuksen myötä homma rupeisi toimiin. Mökitkin kaipaisi hieman remonttia.

  • jukkakeskinen

    Naurettavaa touhua, että tuommoisen rötiskän, jota tässä virheellisesti kutsutaan etuteltaksi saa rakentaa julkiselle paikalle. Tuo viritys ei missään määrin täytä käsitystä etuteltasta. Sitten kun joku haluaa johonkin korpeen jossa lähimmät naapurit ovat kilometrien päässä, niin ei saa ilman lupaa rakentaa terassia, leikkimökkiä, aittaa, saunaa, tms. Niihin ei aina saa lupaa ja jos saa niin pelkät luvat maksaa satoja euroja.
    Kaiken lisäksi näiltä kilometrien päässä olevilta raja naapureilta pitää käydä hakemassa lupa.
    Kuvan mukaisia rötisköjä samoin kun lauttasaunoja saa näköjään tehdä ihan sitä mukaan kun päähän putkahtaa.

    • Mullikuhnuri

      Ensi vuoden alusta tulee voimaan uusi rakennuslaki Silloin alle 30m² tai alle 120m³ piharakennus tai saunarakennus ei tarvitse rakennuslupaa. Tiettyj

  • sepekantonen

    ^buhuu. Tuolta se kuulostaa, kun lumihiutaleet valittavat muiden elämästä.

  • Mullikuhnuri

    Tiettyjä ehtoja toki on. Siitä sitten vaan rakentamaan. Mutta omalle tai vuokratulle maalle toki vaan.

Kommentointi ei ole käytössä.