Mehustamalla saadaan runsas omenasato talteen ja hyödynnettyä. Pastöroituna mehu myös säilyy pitkään.
”Omenamehuun tulevien omenoiden ei tarvitse olla priimaa, kolhuiset ja mustelmilla olevat käyvät tarkoitukseen hyvin. Ruskeaksi meneviä omenia sen sijaan ei pilaantumisbakteerien vuoksi tule käyttää”, kertoo yrittäjä Tarja Matomäki Mattilan Marjatilalta Huittisista.
Heidän mehustamossaan on käynyt aikamoinen kuhina tänä vuonna.
”Jokin aika sitten oli kahden viikon jonot, tällä hetkellä on yhden viikon jono. Kesäomenoiden satokausi alkaa olla jo ohi, mutta sitten tulevat vielä syys- ja talviomenat”, selvittää Matomäki.
”Mehustamoihin kannattaakin olla ajoissa yhteyksissä ja varata aika. Ja omenat kannattaa tuoda mieluummin vaikka vähän raakoina, ylikypsistä omenoista mehua ei enää saa tehtyä.”
Alueviestin jakelualueelta löytyy useita mehustamoja, vaikka valtakunnallisesti ne ovat vähentyneet.
”Oman mehustamomme lisäksi niitä on ainakin Sastamalassa ja Kokemäellä”, tietää Matomäki.
Parasta mehua tulee sekoittamalla eri lajikkeita.
”Toiset ovat happamampia, ja toiset makeampia, joten paras maku tulee sekoittamalla niitä keskenään”, vinkkaa Matomäki.
Yksi ämpärillinen omenoita painaa noin viisi kiloa.
”Kaikilla ei kotona ole vaakaa, jolla punnita, joten tämä on hyvä tapa laskea kilomääriä”, neuvoo Matomäki. Mehun saanto vaihtelee hieman omenalajikkeiden mukaan, mutta keskimäärin se on 50-70%.
”Tämä tarkoittaa sitä, että sadasta kilosta omenoita tulee noin 60 litraa mehua”, Matomäki täsmentää.
Useilla mehustamoilla on myynnissä myös käteviä hanapakkauksia. Hanapussiin laitettuna mehun litrahinnaksi tulee suunnilleen 2,5 euroa litralta, toki hinnat vaihtelevat hieman eri mehustamoilla.
”Ihmisillä on ollut todella paljon omenoita, joten hanapusseista on itse asiassa pulaa tällä hetkellä koko maassa. Saimme niitä kuitenkin vielä tilattua, mutta tutun kolmen litran pussin sijaan tarjolla voikin olla puolentoista tai kahden litran pussivaihtoehtoa”, sanoo Matomäki.
Mehua voidaan valmistaa sekä tuoremehuksi että pastöroituna, jolloin se säilyy pitempään.
Pastörointi tarkoittaa valmiin mehun kuumentamista 85 asteeseen ja pakkaamista kuumana.
”Mehun voi toki pastöroida kotioloissakin, mutta hygieniasta pitää huolehtia tarkkaan. Muovipullot harvoin kestävät 85 asteista mehua, puolentoista litran limsapullosta voi tulla puolen litran pullo – siitäkin on kokemusta”, naurahtaa Matomäki.
Lasipullot ovatkin kotipullottajille paras vaihtoehto.
Tuoremehu säilyy jääkaapissa pari-kolme päivää.
”Sen voi myös pakastaa, sulatettuna se säilyy sen saman ajan. Pastöroitu mehu taas säilyy vuoden verran avaamattomassa hanapakkauksessa ihan huoneenlämmössä, kunhan huolehtii, että siihen ei osu suoraan auringonpaiste. Avattuna se säilyy viikon verran jääkaapissa”, Matomäki kertoo.
Hanapakkauksia voi säilyttää myös viileämmässä, kuten autotallissa tai kellarissa.
”Kellaritiloissa kannattaa kuitenkin huolehtia siitä, että jyrsijät eivät pääse pakkauksen kimppuun, ja laittaa ne vaikka kannelliseen muovilaatikkoon.”
Herkullisen oman omenamehun nauttiminen talvipakkasilla korvaa sadon keräämisen ja mehustamolle viemisen vaivannäön.