Katariina Pylsy aluevaltuustolle: ”Mouhijärven terveysaseman toimintaa pitää kehittää ja muuttaa täyspäiväiseksi toiminnaksi”

Esitin Pirkanmaan aluevaltuuston kokouksessa 23.9.2024, että olen huolissani asukkaiden lähipalveluiden turvaamisesta. Otin esille Sastamalan kaupungissa sijaitsevan Mouhijärven terveysaseman tilanteen.

Sastamalasta on muodostunut monien kuntaliitosten myötä pinta-alaltaan Pirkanmaan laajin kunta. Kaupungin keskustaan Vammalan pääterveysasemalle on äärialueilta pohjoisesta matkaa yli 50 kilometriä ja Mouhijärven terveysasemalle vain noin parikymmentä kilometriä.

Pitkät etäisyydet muodostuvat terveyspalveluissa ongelmaksi etenkin lapsiperheille ja ikäihmisille, koska Sastamalankaan alueella, kuten ei muuallakaan Pirkanmaan reuna-alueilla ole hyvin toimivaa joukkoliikennettä.

Mouhijärven terveysasema on rakennettu parikymmentä vuotta sitten ja sen kunto on hyvä. Terveysaseman lämmitysjärjestelmänä toimii ympäristöystävällinen kotimainen pelletti.
Mouhijärven terveysasema toimintaa ollaan tulevin päätöksin siirtämässä osa-aikaiseen suuntaan.

Supistuksen sijaan terveysaseman toimintaa pitää päinvastoin kehittää ja muuttaa täyspäiväiseksi toiminnaksi, sillä Sastamalan pohjoisen alueen, siis Mouhijärven asukasluku kasvaa koko ajan.

Mouhijärvi ja Häijää ovat Sastamalan kehittyneimpiä kasvualueita. Häijäässä on merkittävä kauppakeskittymä ja se on vilkas maantieteellinen pysähdyspaikka. Mouhijärven kaava ja uudet asuntoalueet vetävät nuoria lapsiperheitä alueelle ja he tarvitsevat mm. terveyspalveluita.

Mikäli kiireettömän hoidon palvelua supistetaan Mouhijärvellä, ruuhkauttaa se palveluja Nokialla ja Vammalassa.
Mouhijärven keskustaan terveysaseman naapuriin valmistuu juuri uusi kustannusarvioltaan yli 10 miljoonan euron yhtenäiskoulu yli 300 oppilaalle. Häijään koulu jää myös toimintaan.

Mouhijärven terveysaseman vaikutuspiirissä on laskelmissa esitetty olevan noin 3000 asukasta, mutta todellisuudessa luku on noin 8000 asukasta. Mouhijärven terveyspalveluihin voidaan laskea Mouhijärven 3000 asukkaan lisäksi, Suodenniemen 1300 asukasta, Kiikoisisten 1300 asukasta, Karkun 900 asukasta ja Lavian 1500 asukasta.

Laskelmassani mainitsin 1500 asukkaan suuruisen Lavian, joka sijaitsee Satakunnan hyvinvointialueella Mouhijärven naapurissa. Laviasta lopetetaan terveysasema ja Lavian seudun asukkaat ovat esittäneet Pirkanmaan hyvinvointialueelle yhteistyön aloittamista Mouhijärven terveysasemalla.

Muistuttaisin, että rajat ylittävä yhteistyö sosiaali- ja terveyspalveluissa parantaa palveluiden laatua ja tehokkuutta. Esteet ja ennakkoluulot voidaan voittaa tiiviillä yhteistyöllä ja innovatiivisilla ratkaisuilla. Yhteistoiminnassa on yksi suuri etu eli asiakaskeskeisyys. Yhteistyö vaatii sitoutumista, johtajuutta ja jatkuvaa kehittämistä, jotta sosiaali- ja terveyspalveluiden integraatio voi olla tulevaisuudessa menestyksekästä.

Jos Pirkanmaan hyvinvointialue aloittaisi terveyspalveluista pilottihankkeen yhteistyössä Mouhijärven terveysaseman ja Satakunnan hyvinvointialueeseen kuuluvan Lavian kanssa, lyhentäisi se lavialaisten terveyskeskusmatkoja todella paljon.

Nyt olisi oikea aika aloittaa uudentyyppinen toiminta ja ottaa ensiaskeleet hyvinvointialueiden terveyspalveluiden välisiin yhteistyökuvioihin.
Mouhijärven asukkaat ja yhdistykset ovat jättäneet Pirkanmaan hyvinvointialueelle viime vuonna vetoomuksen Mouhijärven terveysaseman säilyttämisen ja toiminnan kehittämisen puolesta.

Palveluiden tarpeet, pitkät etäisyydet sekä Pirkanmaan hyvinvointialueen asukkaiden yhdenvertainen kohtelu huomioiden Sastamalan alueella ei voida siirtyä ainoastaan kokoaikaiseen Vammalan pääterveysaseman ja osa-aikaiseen Mouhijärven terveysaseman palvelurakenteeseen.

Katariina Pylsy
Aluehallituksen ja aluevaltuuston jäsen

Jätä kommentti