Maire Villo ja Aulis Kulmala siirtyivät keskustan valtuutetuiksi, Sastamalan uuteen kaupunginhallitukseen valittiin entiset varsinaiset jäsenet

Sastamalan valtuusto
Sastamalan valtuustoa Sylvään koululla. Kuva: Sastamalan kaupungin nettilähetys.

Sastamalassa kaupunginhallituksen erottaminen ja uuden valinta oli täynnä yllättäviä käänteitä. Kokoonpanossa jatkavat varsinaiset jäsenet.

Esimakua tulevasta saatiin jo valtuuston kokouksen alkumetreillä, kun puheenjohtaja Jari Andersson (kok.) luki Aulis Kulmalan ilmoituksen. Kulmala tiedotti eroavansa perussuomalaisten valtuustoryhmästä.

Ulla Yli-Hongisto
Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Ulla Yli-Hongisto ilmoitti valtuustoryhmän järjestäytymisestä ja uusista jäsenistä. Kuva: Sastamalan kaupungin nettilähetys.

Valtuuston käsitellessä kaupunginhallituksen erottamista ja uuden valintaa kertoi keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Ulla Yli-Hongisto valtuustoryhmän järjestäytymisestä. Tässä yhteydessä kävi ilmi, että Aulis Kulmala ja perussuomalaisten valtuustoryhmästä keväällä eronnut Maire Villo ovat siirtyneet keskustan valtuustoryhmään.

Muutosten myötä voimasuhteet vaihtuivat. Keskustan valtuustoryhmä nousi suurimmaksi.

Uuden kaupunginhallituksen muodostavat Kari Kaaja (kok.), Päivi Pelttari (kok.), Wilhelm von Nandelstadh (r.), Pertti Hakanen (kesk.), Antti-Matti Mattila (kesk.), Maire Villo (kesk.), Pirjo Raunio (kd.), Leena Saarela (vas.), Jenni Jokinen (sd.), Jarkko Mäkipää (sd.) ja Janne Prihti (ps.). Puheenjohtajana jatkaa Pertti Hakanen, ensimmäisenä varapuheenjohtajana Jenni Jokinen ja toisena varapuheenjohtajana Kari Kaaja.

Kaupunginhallituksen varsinaiset jäsenet siis pysyivät ennallaan.

”Onko tästä neuvoteltu ryhmien välillä? Me juuri äänestimme epäluottamusta kaupunginhallitukselle ja nyt tämä menee jotenkin toisinpäin”, hämmästeli Mauri Tuominen (sd.).

Kuntavaalien jälkeisten mandaattineuvottelujen alettua vuonna 2021 muodostui kaksi teknistä vaaliliittoa. Suuremman muodostivat keskusta, sosiaalidemokraatit, kristillisdemokraatit, vasemmistoliitto ja vihreät. Vähemmistöön jäivät jo kuntavaaleissa vaaliliitossa olleet kokoomus ja RKP, joiden kanssa liittoutui perussuomalaiset.

Pertti Hakanen (kesk.) avasi tilanteen nopeaa kehittymistä. Hän oli ollut yhteydessä kaikkiin teknisen vaaliliiton ryhmiin. Yhteinen näkemys oli ollut, että paikka kuuluu keskustalle. ”Kun keskusta nimeää jäsenensä, ei se ole ennenkään kuulunut muille puolueille. Niin teemme omat arvovalintamme”, sanoi Hakanen.

Asian käsittely sai alkunsa perussuomalaisten vaadittua mandaattineuvottelujen kunnioittamista. Kaupunginhallituksessa perussuomalaisten paikalla istunut Maire Villo oli eronnut perussuomalaisten valtuustoryhmästä, mutta ei kaupunginhallituksesta. ”Meidän pyyntömmehän perustui siihen, että mandaatteja noudatetaan. Tällä hetkellä mandaatteja noudatetaan juuri niin kuin niitä pitää. Näin se menee demokratiassa ja näin sen tulee olla”, sanoi perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Sami Pajunoja.

Lopulta kaupunginhallituksessa vaihtui vain yksi varajäsen. Maire Villon henkilökohtainen varajäsen on jatkossa Ulla Yli-Hongisto, eikä Päivi Rautava-Turja (ps.).

Sastamalan uusi kaupunginhallitus

Kari Kaaja (kok.), varajäsen Jukka Pusa (kok.)

Päivi Pelttari (kok.), varajäsen Maritta Laiho (kok.)

Wilhelm von Nandelstadh (r.), varajäsen Kirsi Tuomola (kok.)

Pertti Hakanen (kesk.), varajäsen Pauli Pietilä (kesk.)

Antti-Matti Mattila (kesk.), varajäsen Heimo Hanhilahti (kesk.)

Pirjo Raunio (kd.), varajäsen Sari Hassi (kesk.)

Maire Villo (kesk.), varajäsen Ulla Yli-Hongisto (kesk.)

Leena Saarela (vas.), varajäsen Timo Haapanen (vas.)

Jenni Jokinen (sd.), varajäsen Merja Helander (sd.)

Jarkko Mäkipää (sd.), varajäsen Jari Kaihlamäki (sd.)

Janne Prihti (ps.), varajäsen Olli Kärki-Chaiwut (ps.)

Puheenjohtajisto: puheenjohtaja Pertti Hakanen (kesk.), ensimmäinen varapuheenjohtaja Jenni Jokinen (sd.), toinen varapuheenjohtaja Kari Kaaja (kok.)

  • paiviturja

    Mielestäni Mauri Tuominen tekee hyvän kysymyksen. Vuoden 2021 vaalien äänimäärissä kokoomus on yhä suurin puolue ja perussuomalaistenkin äänimäärä putosi Villon ja Kulmalan loikan vuoksi vain 172 äänellä ollen edelleen 1719. Jos tämä maanantain valtuuston päätös todella jää voimaan, keskustalla on kaupunginhallituksen puheenjohtajuus ja seitsemän jäsentä. Kokoomuksella on toinen varapuheenjohtajuus ja viisi jäsentä. Sdp:llä on ensimmäinen varapuheenjohtajuus ja neljä jäsentä. Perussuomalaisilla ei ole mitään puheenjohtajuuksia kaupunginhallituksessa ja nyt vaivaiset kaksi jäsentä. Laskin tähän myös varajäsenet, koska hekin ovat jäseniä. Yhteensä kaupunginhallituksessa on 22 jäsentä, jos varajäsenetkin lasketaan. Arkijärjellä näyttäisi, että perussuomalaiset on ajettu nurkkaan. Voisiko joku tosiaan selittää, miksi keskusta otti perusuomalaisilta ilmoitusluontoisesti naisvarapaikan pois? Heti vaalien jälkeen perustettu koalitio oli sinänsä jo yksi temppu, mutta mikä tämä nyt oli? Perusuomalaisilla ei ole kaupunginvaltuustossakaan yhden yhtäkään puheenjohtajuutta. Korostan, että perusuomalaisten äänimäärä oli vaaleissa 1892 ja siitä pois 173 = 1719.

Jätä kommentti