Sastamalassa päämajaansa pitävän kustannusliike Warelian julkaisema runoteos Katoava jää on saanut arvostetun Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon.
Kyseinen vuoden parhaalle suomenkieliselle esikoisteokselle myönnettävä tunnustus on heti kirjallisuuden Finlandian jälkeen tunnetuin alan palkinto maassamme.
Paula Sankelon kirjoittama Katoava jää on pohjoisinta Suomessa julkaistua runoutta, sillä Sankelo asuu Huippuvuorilla. Hän on nyt myös HS:n kirjallisuuspalkinnon kaikkien aikojen pohjoisin voittaja.
Kirjan kustannustoimittaja Salla Yli-Erkkilä asuu sen sijaan Vammalassa. Voiton myötä onnenhippuja lienee varissut myös Sastamalaan. Alueviesti tavoitti Yli-Erkkilän puhelimitse Helsingistä, jossa palkinto torstai-iltana myönnettiin.
”Olen todella onnellinen Paulan puolesta. Teos sai täysin perustellusti tämän palkinnon ja sen myötä ansaitsemansa huomion”, kustannustoimittaja iloitsee.
Katoavan jään kustannustoimittaminen oli Yli-Erkkilälle kiinnostava ja mieleenpainuva prosessi.
”Otimme Paulan kanssa etäyhteyksiä Huippuvuorten Longyearbyenin ja Sastamalan välillä. Teamsissa tutustuimme kuvaruudun välityksellä ja meillä oli hyvä tekemisen meininki, yhteinen näkemys ja tavoite.”
Yli-Erkkilän mukaan Sankelo on tiivistänyt runoihinsa syvällistä ajattelua luontosuhteestaan, ihmisen toiminnasta ja siitä, miten ilmasto todella muuttuu. Sankelo osaa käyttää monia runon keinoja rikkaalla tavalla.
”Runoista huokuu ajattomuus. Paulan tekstien äärellä pysähtyy, ei voi muuta, ne pistävät ajatukset liikkeelle. Runoista heräävät monet mielikuvat herkistävät. Puhuttelevaa on myös runojen pelkistynyt toteavuus.”
Kustannustoimituksen aikana runoille haettiin oikeaa lukumäärää, oikeaa järjestystä, mielekästä tapaa jakaa runot tiettyihin osakokonaisuuksiin.
”Kirjan ulkoasun haluttiin puhuvan yhtä jäistä kieltä kuin runojenkin. Tavoitteena oli kansikuvaa ja paperivalintaa myöten luoda kokonaisuus, jota lukiessa tulee kylmä”, Yli-Erkkilä kertoo.
Kanteen valikoitui kirjailijan ottama valokuva jääkarhusta jäätikön reunan edessä – mittakaava, jossa jämerän kokoinen eläin näyttää minimalistiselta.
”Markku Yli-Erkkilä loi valokuvasta jäisen kansigrafiikan. Vammaspainossa painettuun kirjaan valittiin Koivusen Päivin kanssa paperilaadut, jotka palvelevat tarkoitusta tosi onnistuneesti.”
Salla Yli-Erkkilä on työskennellyt Warelialle kuutisen vuotta. ”Oman tallin” kirjailijalle tullut menestys on iso asia sekä kustantajalle että kustannusliikkeen työntekijöille, koko tiimille.
Vaikka julkaisut olisivat kuinka laadukkaita, pienille kirja-alan toimijoille valtakunnallista tunnustusta tulee harvemmin.
Yli-Erkkilän mukaan työ itsessään palkitsee tekijänsä.
”Työ pienehkössä kustantamossa on todella antoisaa, kun saa tehdä töitä niin monenlaisten kirjojen parissa – elämäkertoja, tietokirjoja, romaaneja ja runoja. Uteliaalle ja helposti innostuvalle ihmiselle työkenttä on mitä mielenkiintoisin”, hän tuumaa.