Koko Mouhijärven yhteiskoulun väki iloinen uusista tiloista – “Ajanmukaiset, viihtyisät ja monikäyttöiset”

Uudistuneen Mouhijärven yhteiskoulun avajaisia vietettiin 22. marraskuuta. Kuva: MYK.

Mouhijärven yhteiskoululla on viime päivinä kuultu riemunkiljahduksia, kikatusta ja naurunremakkaa. Monenlaisia ilon ääniä siis. Syynä on koulun uudisosan käyttöönotto.

Osa oppilaista on jo päässyt kouluarjen makuun uusissa luokkatiloissa. Myös kauan kaivattu uusi liikuntasali on tarjonnut mahdollisuuksia niin tanssiin, pelailuun kuin joulunäytelmän harjoitteluun.

Rehtori Hanna Hämäläisen mukaan väistötilat ovat nyt tyhjät, ja joulukuun alussa kaikki opetus on saatu siirrettyä pääkoululle. Uusia tiloja on Mouhijärvellä odotettu hartaasti.

”Koko koulun väellä on nyt hyvä mieli uusista tiloista, jotka ovat ajanmukaiset, viihtyisät, monikäyttöiset ja joustavat sekä antavat aivan uusia mahdollisuuksia oppimiselle ja opettamiselle. Uudet tilat tukevat omalta osaltaan myös meidän kaikkien hyvinvointia”, Hämäläinen sanoo.

Mouhijärven yhteiskoulun peruskorjauksen ja uudistamisen kustannukset ovat yhteensä rapiat 10 miljoonaa euroa. Koulun vanhan osan purku-urakkaan meni noin 280 000 euroa, väistötiloihin 876 000 euroa ja uuden rakentamiseen runsaat 9 miljoonaa euroa.

Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa toteutettiin tilaelementtiratkaisuna tarvittavat väistötilat koulun viereiselle, Uotsolantien toisella puolella olevalle tontille. Lisäksi rakennettiin uusi IV-konehuone koulun keskiosaan. Sinne tehtiin myös vesikattomuutoksia. Samassa yhteydessä tasakatto muutettiin harjakatoksi.

Koulun vanha osa purettiin ja tilalle rakennettin uutta. Rakennuksen itäpuoleiset osat, sisältäen muun muassa liikuntasalin, hallinto- ja luokkatiloja, menivät kokonaan uusiksi.

Mouhijärven yhteiskoulussa on noin 320 oppilasta esikoululaiset mukaan lukien. Koko yläkoulun, eli noin 130 oppilaan, opetus oli väistötiloissa rakennushankkeen ajan.

Liikunnan iloa! Kattoon asennetuilla puolapuilla on kiva roikkua, tietää Kristella Hopia. Hänen mielestään parasta uudistuneessa koulussa on liikuntasali. Kuva: MYK.

Oppilaiden suusta kuultua

Ennen uuteen kouluun muuttoa opettajat pohtivat yhdessä oppilaiden kanssa, miten koulun arvot (ilo, kunnioittaminen, turvallisuus, vastuullisuus, yhteisöllisyys ja yksilöllisyys) näkyvät uudessa koulussa.

Näin oppilaat muun muassa sanoivat:

Ilo
”On mukavaa kun on uudet tilat! Se tuottaa iloa. Saamme iloa sisävälitunneista ja uusista oleskelutiloista.
Iloa tuottavat erityisesti uusi liikuntasali ja teknisen työn tila. Piha-alueen jutut ovat myös kivoja, nyt on enemmän tekemistä välitunneilla.

Uuden koulun värit tuovat iloa ja trampoliinit ovat huippu juttu.

Saamme iloa uusista luokkatiloista, yläkerrasta ja yläkerran näköalasta.

On kivaa päästä pois parakeista. On ihanaa, ettei enää tarvitse juosta edestakaisin talojen väliä ja pääsemme vihdoin oikeaan koulurakennukseen.

Iloa tuottaa, kun opettajat tervehtivät iloisesti ja oppilaat hymyilevät.”

Kunnioittaminen
”Kunnioitetaan uutta koulurakennusta: kiitetään, ei rikota tai sotketa, siivotaan omat jäljet, ei piirretä tai tehdä jälkiä tahallaan seinille, huolehditaan esim. tulevan välkkälainaamon tavaroista. Ei piirretä tai tehdä reikiä pulpetteihin.

Kunnioittaminen näkyy siten, että oppilaat alkavat arvostamaan uusia tiloja ja niiden puhtautta.

Osataan arvostaa myös uusia opetusvälineitä.

Opettajat ja oppilaat kunnioittavat toisiaan. Toisen kunnioitusta on sekin, että keskusteluja voi käydä äänieristetyissä kopeissa.”

Turvallisuus
”Uudet poistumisreitit ja harjoitukset, säännöt ja ohjeet, kuten moniko hyppii kerralla trampalla tai keinuu hämppiksessä, tuovat turvallisuutta.

Turvallisuus näkyy meidän koulussa, kun on turvallisia aikuisia eikä ketään kiusata. Turvallisuus on sitä, ettei tarvitse pelätä katon tippuvan päähän.

Liikutaan turvallisesti käytävillä, rapuissa ei kiirehditä tai tönitä, harjoitellaan uusien tilojen käyttöä yhdessä.

Noudatetaan annettuja ohjeita, ei ”töllöillä.”

Tilat ovat turvalliset, kotitalouden luokassa on sammutuspeite ja portaissa kaide.”

Tällaisia mukavia työskentelypisteitäkin koululta löytyy. Vivian Niirasen mukaan uusi koulu tuntuu isolta. Hänestä on mukavaa, kun kaikki oppilaat ovat taas saman katon alla. Kuva: MYK.
Hyvin toimii aikuistenkin mielestä. Tässä voisi lukea kirjaa, miettivät opetuspäällikkö Kati Heikkilä ja talous- ja hallintopäällikkö Kirsi Sinisalo.
Rehtori Hanna Hämäläinen esitteli koulun uudisosaa sivistyslautakunnalle marraskuun lopulla. Hän on kiitollinen siitä, miten opettajia ja muuta henkilöstöä on kuultu niin suunnittelussa kuin projektin aikanakin.
Uudisosan alakerran käytävänäkymää.
Alakerrassa, yläkertaan johtavien portaiden alla on oppilaiden toivoma rento paikka. Lukusoppi? Toivon mukaan.
Koulun kotitalousluokka on kuin toiselta planeetalta vanhaan verrattuna ja sama pätee kädentaitojen tiloihin.
Teknisen työn tilaa.
Teknisen työn tilaa.
Kädentaitojen yhteisessä suunnittelutilassa on kätevät katosta vedettävät “imurit”, joilla voi imaista purut ja pölyt pois.
Ilmeisesti 3D-tulostuskin onnistuu.
Liikuntasalissa korkeus ja tila mahdollistaa monenlaisen toiminnan.
“Koulu on uusi, mutta karttapallo vanha. Näyttää kartalla olevan vielä Neuvostoliitto voimissaan”, tuumivat sivistyslautakunnan kaupunginhallituksen edustaja Antti-Matti Mattila (kesk.) sekä lautakunnan jäsenet Janne Prihti (ps.) ja Leevi Karisalmi (sd.).
Hanna Hämäläinen näytti sivistyslautakunnalle, miten kätevästi kaksi luokkatilaa muuntuu yhdeksi, jos tilaa tarvitaan enemmän. Siirtoseinän ääniseristys on rehtorin mukaan hyvä. Pöydät ovat säädettävät. Tuoleissa on pyörät alla, joten niitä on helppo siirtää, mutta menopeleinä niitä ei voi käyttää, sillä pyörät lukittuvat, kun niiden päällä on painoa.
Oppimistiloissa on älytaulut, jotka saa tarvittaessa helposti piiloonkin. Liukuovi toimii tussitauluna.
Pienryhmien luokkatiloissa on perinteisemmät pulpetit.
Ja tila pientä lepohetkeä ja rauhoittumista varten.
Kakkoskerroksen ihmeellisyyksiä on myös tämä äänieristetty “koppi”, joka soveltuu hyvin vaikka ryhmätyön tekemiseen tai pieneen palaveriin.
Oppilaskunnalle on kiva tila. Alakerrassa, lähellä pukuhuoneita ja liikuntasalia sijaitsevassa tilassa voi vaikka jonkun pelitapahtuman yhteydessä keittää kahvit. Eli keittiönurkkaus palvelee muitakin kuin koululaisia.
Opettajanhuone vaikutti viihtyisältä. Isoista ikkunoista näkee hyvin koulun pihalle ja välituntivilinään.
Opettajanhuonetta.
Yläkoululaisilla on omat lukolliset lokerot.