Näiden vinkkien avulla voi välttää yleisimmät joulunajan vahingot

Kuvituskuva Pixabay.

1. Joulun ajan liikenne

Joululiikenteeseen kannattaa varata reilusti aikaa ja pitää mukana joulumieltä! Myös joulun ostosruuhkat voivat aiheuttaa harmaita hiuksia. Pysäköintialueet sekä -hallit täyttyvät helposti, mikä lisää vahinkojen riskiä. Ole erityisen tarkkana pysäköintipaikoilla ja lähde ruudusta liikkeelle rauhallisesti.

2. Kynttilät luovat tunnelmaa

Pienillä turvallisuustoimilla varmistat, että tunnelma pysyy hyvänä eikä palovahinkoja pääse syntymään. Älä siis koskaan jätä eläviä kynttilöitä valvomatta ja aseta ne aina paloturvalliselle alustalle.

Kun käytät kynttilöitä, lyhtyjä tai soihtuja ulkona, ole erityisen tarkka siitä, ettet sijoita niitä liian lähelle kasvillisuutta tai rakennuksia. Tarkista myös, että kynttilät ovat varmasti sammuneet käytön jälkeen.

”Kynttilöiden ja kaikenlaisten tunnelmatulien paloturvallisuudesta huolehtimisen lisäksi toimivat palovaroittimet, sammutuspeite ja käsisammutin ovat joka kodin sammutusvälineitä myös jouluna”, muistuttaa LähiTapiola Pirkanmaan korvausjohtaja Antti Määttänen.

3. Turvallisuus keittiössä

Keittiö on joulun sydän. Muistathan kuitenkin valvoa lieden ja uunin käyttöä, äläkä koskaan kaada rasvaa viemäriin. Kinkun paistorasvan kannattaa antaa jäähtyä rauhassa, jonka jälkeen sen voi pakata ja viedä biojäteastiaan. Muistathan, että tavaroita ei saa säilyttää lieden päällä paloriskin minimoimiseksi. Ethän jätä astianpesukonetta päälle lähtiessäsi kinkunsulatuslenkille.

4. Valitse tukeva kuusenjalka ja suojaa lattia vedeltä

Vanha kuusenjalka on hyvä tarkastaa ennen käyttöönottoa, jotta se on ehjä ja pitää vettä. Käyttämällä riittävän tukevaa ja painavaa kuusenjalkaa voit usein estää kuusta kaatumasta. Joulukuusi tulee asentaa suoraan, kiinnittää tukevasti jalustaan ja tarkastaa päivittäin. Kuusen alle laitettavassa alusmatossa olisi hyvä olla vedenpitävä pohja, jotta pienemmät vuodot eivät pääse imeytymään laminaattiin tai parkettiin.

Ulkovaloja tai oikeita kynttilöitä ei tulisi missään nimessä laittaa kuusen oksille. Myös sisäkäyttöön tarkoitetut jouluvalot kannattaa tarkistaa rikkinäisten yksilöiden varalta. Valojen johtoja ei saa peittää esimerkiksi maton alle, sillä muuten ylikuumenemisen todennäköisyys kasvaa. Sammutathan kuusen valot ennen nukkumaan menoa.

5. Joulusauna ja tuhkat

Muistathan, että saunassa ei saa säilyttää palavia esineitä. Tarkistathan sähkösaunan johdot ennen lämmitystä. Huolehdi myös, että takka ja hormi nuohotaan säännöllisesti. Säilytä tuhkat kannellisessa metalliastiassa, etäällä rakennuksista.

Jätä kommentti