Hyvän Mielen Käsityötuokioita järjestetään Tukitalolla koko kevään ajan – “Kaikilla meillä on mielenterveys”

Marjo Kaitaranta ja Tuija Järvenpää ovat kumpikin innokkaita käsityöntekijöitä. Tuijan päällä oleva oranssi neulekin on omaa käsialaa.

Kutimet kilkattavat ja keskustelu kulkee. Pöydällä on kasa eri värisiä lankakeriä.
Tukitalolla Vammaskosken sillan pielessä kokoontuu Hyvän Mielen Käsityötuokio-ryhmä toukokuuhun saakka viihtyisissä yläkerran tiloissa.

Tuokiot ovat maksuttomia käsillä tekemisen ja kohtaamisen paikkoja.

”Tänne voi tulla yhtä hyvin käsitöiden taitava harrastaja kuin vasta-alkajakin, minkäänlaisia ”tasovaatimuksia” ei ole. Voi tulla myös vaikka pelkästään vain juttelemaan”, selvittää piirin toisena ohjaajana ja vapaaehtoisena Mieli ry:ssä toimiva Marjo Kaitaranta.

”Mukana voi tuoda oman käsityön, joka voi olla mikä tahansa mukana kulkeva, normaalissa huoneessa toteutettava työ, kuten esimerkiksi kudonta-, virkkaus- tai vaikkapa kanava- tai ristipistotyö. Jos ei ole omia tarvikkeita, niin ohjaajilta saa tykötarpeet pienimuotoiseen neuleeseen”, yhdistyksen toiminnassa niin ikään mukana oleva käsityötuokioiden toinen ohjaaja Tuija Järvenpää täsmentää.

Jos omia tarvikkeita ei ole, ohjaajilta saa tykötarpeita pienimuotoiseen neuleeseen.

Kummankin naisen kiinnostus olla mukana Mieli ry:n toiminnassa on pohjautunut auttamisen haluun.

”Olemme käyneet Mieli ry:n järjestämän peruskoulutuskurssin yhdessä, ja valmistuimme yhtä aikaa. Sen jälkeen kävin vielä työnohjaajakoulutuksen. Toimin Tukitalolla työnohjaajana ja satunnaisesti päivystän Sekaisin chatissa-palvelussa. Olen toiminut myös tukihenkilönä”, Marjo Kaitaranta kertoo.

Hän kokee tehtävänsä tärkeänä.

”Päätyöni on täysin erilaista, ja viihdyn työssäni. Pidän siitä, että vapaa-ajalla voin tehdä tärkeää työtä ja olla mukana Tukitalon toiminnassa.Tämä yhtälö on toimiva ja näiden kahden erilaisen tehtäväkentän välillä on hyvä tasapaino, enkä kuormitu liikaa”, Kaitaranta kuvailee.

”Minuakin on aina kiinnostanut ihmisten auttaminen. Autoin pitkään appiukkoa ja – muoria, ja kun sitten heistä aika jätti, mietin, mitä tekisin ja hakeuduin tämän yhdistyksen pariin. Koen omakseni erityisesti puhelimessa auttamisen. Olemme Marjon kanssa molemmat käyneet myös Huolituoli-koulutuksen”, sanoo Tuija Järvenpää viitaten Huolituoli-palveluun, jossa Mieli ry:n vapaaehtoinen tai kriisityöntekijä päivystää, ja jossa voi purkaa mieltään painavia asioita vaikkapa ihan nimettömänä.

Yhdessäolo on tärkeä osa kokoontumisia. Ohjaajat myös neuvovat mielellään käsitöiden tekemisessä.

Käsityöpiiriin tullessa ei kuitenkaan tarvitse pohtia, voiko siihen osallistua, vaikka ei olisikaan mitään mielenterveydellisiä ongelmia.

”Sinne voi todella tulla aivan kuka tahansa. Ei tarvitse ajatella, että pitäisi olla jotakin ongelmia tai akuuttia kriisiä, että voi osallistua”, painottaa Tuija Järvenpää.

”Ja kaikilla meillä on mielenterveys”, lisää Marjo Kaitaranta.

”Yhdessäolo ja käsillä tekeminen tekee hyvää kenen tahansa mielelle, joten kai tätä voisi sanoa myös ennaltaehkäiseväksi toiminnaksi.”
Idea käsityöpiiristä syntyi viime kesänä, ja lokakuun puolivälissä oli ensimmäinen kokoontuminen.

”Kokeneemmat auttavat alkuun vaikka silmukoiden luomisesta saakka tai jos käsitöiden kanssa tulee eteen ongelmia. Tapaamisiin voi osallistua mahdollisuuksien mukaan, eli voi tulla vaikka joka kerta tai ihan satunnaisesti”, linjaa Järvenpää.

Kaikista tärkeimmäksi asiaksi tuokioissa molemmat ohjaajat nostavat yhteyden muodostamisen.

”Toivomme, että jokaiselle tulee tosi kohdattu olo täällä. Se on ryhmän idea. Ja jos jollakulla on jotain kahdenkeskistä keskusteltavaa niin niihinkin toki yritetään järjestää mahdollisuus. Uudet osallistujat ovat erittäin tervetulleita joukkoomme, sekä miehet että naiset.”

Hyvän Mielen Käsityötuokiot pidetään Tukitalolla tiistaisin kahtena eri ajankohtana, joista voi osallistua jompaan kumpaan tai vaikka molempiin.

Kevään kokoontumiset:
18.2. klo 13-15 ja 17-19
4.3. klo 13-15 ja 17-19
18.3. klo 13-15 ja 17-19
1.4. klo 13-15 ja 17-19
15.4. klo 13-15 ja 17-19
29.4. klo 13-15 ja 17-19
13.5. klo 13-15 ja 17-19
Osoite: Asemakatu 1, Sastamala

Jätä kommentti