
Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula sekä Sastamalan kunnallispolitiikassa vaikuttavat Leena Saarela ja Pirkko Niemi tietävät, että että subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen oli virhe, joka heikentää naisten asemaa ja johtaa perheiden eriarvoistumiseen.
Hallitus heitti tummaan veteen sentään jonkinlaisen pelastusrenkaan, sillä kunnat saavat itse päättää päivähoitoasioistaan. Pirkanmaalla muun muassa Nokia ja Tampere ovat sanoneet uudistukselle ei. Kolmikko toivoo Sastamalan tekevän samoin.
Niemi pohtii päivähoito-oikeuden rajaamisen kielteisiä vaikutuksia työllisyyteen. Kynnys sijaisuuksien ja pätkätöiden vastaanottamiseen nousee, jos lapselle pitäisi saada hoitopaikka järjestymään jo seuraavaksi päiväksi.
“Esimerkiksi opetus- ja hoiva-alalla sijaisen tarve tulee usein yllättäen. Miten Sastamala pystyy järjestämään hoitopaikan, kun se voi viikonkin varoitusajalla olla hankalaa?”
Päivähoidon funktiona on myös ennaltaehkäisevä lastensuojelu, Kontula huomauttaa. Päivähoidon ammattilaisten ansiosta perheiden ongelmiin on monissa tapauksissa osattu puuttua ajoissa.
“Tutkimusten mukaan yleisin syy siihen, miksi kotona oleva äiti tai isä vie lapsensa päivähoitoon, on sairaus tai oma jaksaminen. Merkittävää palvelun ylikäyttöä ei tilastojen mukaan ole.”
Hallituksen päätös rajata päivähoito-oikeutta oli Kontulan mukaan historiallinen siitä syystä, että lähestulkoon kaikki alan asiantuntijat vastustivat sitä. Hallitus ei harjoita normienpurkua, vaan uusien luomista. Jokaisesta lasten vanhempien työmarkkinastatuksen muutoksesta seuraa hallinnollista työtä, asian käsittely ja päätöksenteko vie resursseja.
“Päivähoito-oikeuden rajaaminen on surkeaa työllisyyspolitiikkaa. Lisäksi muutos vie Suomea kohti kotiäitiyhteiskuntaa”, naiset tuumivat.
Kontula, Niemi ja Saarela ovat yksimielisiä siitä, että valtakunnan politiikkaa tehdään liiaksi miesten sanelun mukaan. Heidän mielestään oikeistohallitusta vaivaa vauhtisokeus ja se yrittää runnoa päätöksiä läpi ilman perusteellisia selvityksiä tai vaikutusarviointeja.
“Tasa-arvoasiat pitää lain mukaan huomioida valmistelussa. Sitä laiminlyödään nyt jatkuvasti”, Kontula sanoo.
Hän lisää, ettei kyse ole siitä, että hallitus olisi tietoisesti naisvihamielinen, vaan siitä, että kolme keskeistä ministeriä ja puolueensa puheenjohtajaa ovat kaikki keski-iän ylittäneitä miehiä. Vallan ytimessä tasa-arvoasiat ovat toisarvoisia. Kontulan mukaan miehet hallitsevat nyt politiikan areenoja laajemminkin.
“Tilannetta koitetaan tv:ssä tasapainottaa naistoimittajalla. Tosiasiassa siellä on neljä tärkeää ukkoa kertomassa mikä on maan tila ja mitä pitäisi tehdä.”
Mikäli Kontulaa, Niemeä ja Saarelaa on uskominen, kyyti on ollut kylmää. Suorastaan jäätäväksi meno muuttuu, jos ei yhteiskuntasopimusta synny. Sairaanhoitajana työskentelevä Saarela huokaisee syvään, kun puhe siirtyy hallituksen pakkolakipakettiin.
“Miten julkisen alan naisten palkkojen leikkaaminen vauhdittaa Suomen vientiä? Vuosilomat ja lomarahat on neuvoteltu osaksi palkanmuodostusta, tämä on kaukana oikeudenmukaisuudesta. Olen huolissani myös työntekijöiden työssä jaksamisesta.”
Vasemmistonaisten mietteistä enemmän 13.1. Alueviestissä.
“Miten julkisen alan naisten palkkojen leikkaaminen vauhdittaa Suomen vientiä?
Arvon naisten pitää nyt vaikuttaa ammattiliittoihin, jotta Suomen viennin kilpailukyky saataisiin palautettua.
Muuten julkisen sektorin palkkoihin ei ole varaa. Sastamalassa julkisen alan palkkoja on leikattu ulkoistamalla laajasti vanhusten hoito/hoivatyötä.
Hoitajien loma-ja eläkeoiokeudet, sekä vuorotyölisät ovat pienentyneet vähintään hallituksen kilpailukykypaketinn esityksen verran.
Olisiko peiliin katsomisen paikka?
Kone, eli robotti se kai korvaa ihmisen hoitoalalla. Eikös sen suuntaisia visioita ole jo jossain vaiheessa esitelty? Tietotekniikka se hävittää muistakin ammattiryhmistä resurssia, ensivaiheessa jo meni paikkakunnilta toimivat palvelut toimitiloineen, seuraavassa vaiheessa aletaan jakaa lähtöpasseja keskittämisen jälkeen niilläkin aloilla… Mistähän ne eläkerahat tulevaisuudessa löytyvät ja ruvetaankohan seuraavaksi leikkomaan jo ansaittuja eläkkeitäkin??
Yhteiskuntasopimuksen syntyminen on kiinni nimenomaan työmarkkinajärjestöistä, vaikuttakaa niihin!
Aivan, ja varsinkin niistä änkyröimmästä eli työnantajien EK:sta. Kannustakaamme sitä neuvottelupöytään!
AKT leikki niin kuin sillä olis varaa. Jos tavarat ei kulje ja asiakas odottaa niin pian asiakas ei odota ja rekan saa laittaa myyntiin. Kuka voittaa?
Kukaan ei halua lakkoa. Se on aina viimeinen keino, kun muu ei auta. Ennen lakkopäätöstä on aina tapahtunut jotain. Neuvottelemalla asiat pitää ratkaista ja siinä EK:n mukaantulo on aivan välttämätöntä. AKT:n syyttely ei pelasta elinkeinoelämää vastuustaan.
Tuttua Kontulaa. Vika on aina miehissä. Näillä ajatuksilla pääsee eduskuntaan.
Julkinen sektori paisui ja paisui. Nokia buumi meni ja upposi. Rahat loppu. Sitä ennen rahaa jaettiin ja joka kylässä oli kunnalliset palvelut.
Mitä pitäis tehdä? Jos rahat ei riitä siihen mitä ennen oli. Onko VAS hyviä ideoita?
Tämä päivähoidon rajaaminen lisää taas kerran sitä paperisotaa, jota on yritetty välttää. Yhteiskunta pyörii köyhän ihmisen kannalta niin, että anoa pitää sitä ja tätä. Meikäläinen kannattaa kyllä sitä kansalaispalkkaa ts. yhden pysähdyksen taktiikka tässäkin olisi paikallaan.
Kyllä, samaa mieltä!
Yritystuet pois kannattavilta yrityksiltä. Niiden pitää pärjätä omillaan.
Sosiaalituet yhdestä luukusta ja yhdellä lomakkeella.
Autoverotus alas ja nopeasti.
Asumisen energiamääräyksiin helpotusta. Todella kallista rakentaa talo tai rempata.
Ja asumistuki pois. Ei sitä ennen ollut ja hyvin pärjättiin. Oltiin ilman olutta.
Kaikki tuntemani huostaanotetut lapset ovat olleet kunnallisessa päivähoidossa.
Huonosti on ennaltaehkäisy toiminut, vaikka vanhempien koisiessa yhdessä kotona lapset ovat olleet ilmaisessa päivähoidossa.
Lapselle tärkeintä on aika oman perheen kanssa. Kotielämää siivouksineen ja puuhailuineen. Lapselle tärkeää olisi saada olla äidin ja isän kanssa kotona tylsistymässä. Olisi lapsen kehityksen kannalta tärkeää, että välillä tulisi tylsyys ja tylsistyminen omien vanhempien kanssa kotona. Ei ole kenenkään etujen mukaista, että ensin lapset rääpötetään hoitoon päiväksi ja isä tai äiti tylsistyy yksin kotonaan. Ymmärrän, että lapset viedään hoitoon kun ollaan työpaikalla mutta kaikki muu hoitoon rääpöttäminen on aivan turhaa ja järjetöntä. Antakaa lasten olla lapsia ja osa kotielämää niinkuin ennenkin.
Jos äiti tai isä on kotona niin miksi ei lapsikin? Kotielämä on myös elämää. Kaikesta on tehty vaan niin kiireistä ja tärkeämpää.
Itse kotona kasvanut. Ihan hyvin menee.
Kontulako on asiantuntija?Kannattaa mm. lähisukulaisten avioliittoa.Että siltä pohjalta.
.tuosta lähisukulaisten keskinäisestä seksin harrastamisestakin Kontula on maata hallitsevien miesten kanssa eri linjoilla.
Eikös juuri tuo Kontula verrannut lastenvaunu äitejä ja puliukkoja keskenään? Kyse oli Tampereen keskustan häiriöistä.
Ei hyvää päivää!
Lasten kasvatus on vanhempien vastuulla eikä yhteiskunnan. Vihervassurit on tehnyt Suomesta tukiautomaatin jossa kaikki on yhteiskunnan vastuulla. Pitäisi palata 20 vuotta taaksepäin jolloin näin ei ollut.
“Kontula lisää, ettei kyse ole siitä, että hallitus olisi tietoisesti naisvihamielinen, vaan siitä, että kolme keskeistä ministeriä ja puolueensa puheenjohtajaa ovat kaikki keski-iän ylittäneitä miehiä.”
Mikä tätä naista vaivaa? Olihan meillä hetki sitten valtionvarainministerinä nainen. Mitä saatiin? Kreikka takuudet/vakuudet. Velkaa otettiin lisää. Elettiin kuin toivossa.
Nyt ollaan tässä.
Tarvitaanko Suomeen lisää suomalaisia lapsia ja uusia veronmaksajia vai tuosdaanko uutta työvoimaa ulkomailta? Lapsiperheiden tuki tähtää siihen, että lapsia olisi mahdollista hankkia ja kasvattaa turvallisessa ympäristössä parhaan kasvatuksen ja koulutuksen parissa. Jos lapsia ja uusia veronmaksajia ei haluta, voidaan toki eläkejärjestelmä purkaa, jolloin vanhukset saavat tehdä töitä hautaan asti. Lapsia hankkivat vanhemmat ovat yhteiskunnan tulevaisuuden menestyksen tärkein takaaja.
Toiseksi, nimittelyt vihervassureiksi, suvakeiksi jne. vievät uskottavuuden niiden käyttäjiltä. Sivistyneet ihmiset eivät käytä tällaisia pilkkanimiä. Paitsi ehkä lahtarit, natsit ja fasistit.
Täytyykö osaan lapsista lyödä suttunuijalla leima otsaan, etteivät vaan tuntisi olevansa tasa-arvoisia muitten lasten kanssa? Kohta työttömien rintaan liimataan kolme SSS:ää. Ei ihme, että riistäjähallitus saa päin silmiänsä, kun kansa kaipaa oikeutta.
Kaikkiin hankittuihin lapsiin tulisi lyödä leima: Vain hankkijat hoitavat. Siihen lapsilla on oikeus. Yhteiskunnan on turha puuttua. Elleivät hankkijat hoida, menettävät oikeudet.
Samaa mieltä 21:07:n kanssa. Jos vanhemmat tai edes toinen vanhempi on kotona, niin en ymmärrä miksi jälkikasvu pitää saada hoitoon. Onhan se tietysti rauhallisempi ottaa kaljaa kotona, jos lapset eivät häiritse jaloissa. Meillä lapset olivat kotona, kun vaimo oli jonkin aikaa pois työelämästä. Ei tosiaan edes tullut mieleen moinen asia viedä lapsia hoitoon.
Järjetöntä välinpitämättömyyttä vanhemmilta . . .
Kotona olevat lapset jäävät paitsi esiopetuksesta. Näin he ovat muita jäljessä jo aloittaessaan peruskoulun. Ekaluokan opettajan on käytettävä heihin enemmän aikaa, jotta esiopetuksen vaje saataisiin paikattua. Köyhien työttömien lapsilla on alusta alkaen huonommat eväät. Suuren työttömyyden alueella kaikkien oppimistulokset heikkenevät. Pian nähdäänkin rikkaiden yksiityisperuskouluja. Näin se luokkayhteiskunta syntyy.
Eiköhän tässä ole kyse päivähoidosta. Se on aivan eri asia kuin eskari. Esikouluun voi osallistua, vaikka ei olisi päivähoidossa.
Luokkayhteiskunta syntyy joidenkin ihmisten korvien välissä ilman yhteiskunnan apua.
Kotona on pienen lapsen paljon parempi kasvaa ja leikkiä rauhassa kuin yli 20 muksun päiväkotiryhmässä väsyneitten hoitajien vahtimana.
On lapselle lottovoitto, jos saa olla isän ja äidin kanssa kotona!!!
Eikös se kouluunkin meno ole ihan turhaa. Köllötellään vaan kotona, kun isä ja äiti hoitaa. Mitä sitä “väsyneitten” opettajien vaivoiksi ketään raijaa. Tai mitä sitä kukaan aikuinen menee edes töihin. Väsyneitä pomoja ja työkavereita sielä vaan on vastassa.
Toi on muuten niin totta! Ainakin kaikki nuoret työntekijät on jo niiiiiiin väsyneitä oltuaan 10 v töissä! Kukaan ei viittis tehdä mitään. Naurattaa oikein.
“Kotona olevat lapset jäävät paitsi esiopetuksesta. Näin he ovat muita jäljessä jo aloittaessaan peruskoulun. Ekaluokan opettajan on käytettävä heihin enemmän aikaa, jotta esiopetuksen vaje saataisiin paikattua. Köyhien työttömien lapsilla on alusta alkaen huonommat eväät…”
Esikoulu on ilmaista ja tarkoitettu niin köyhien, kuin rikkaidenkin lapsille! Jos lapsi tarvitsee lisäksi päivähoitoa, niin se on maksullista. Tällaisia nootteja voi lukea opetushallituksen nettisivuilta: “Perusopetuslain mukaan lasten tulee vuotta ennen oppivelvollisuutensa alkamista osallistua esiopetukseen tai esiopetuksen tavoitteet täyttävään muuhun toimintaan. Pääsääntöisesti esiopetukseen osallistuvat lapset ovat kuusivuotiaita. Esiopetuksen järjestäjät ilmoittavat esiopetuksen alkamisesta hyvissä ajoin ennen tarjoamansa esiopetuksen alkamista, jotta huoltaja voi hakea lapselle esiopetuspaikkaa. Periaatteena on, että esiopetukseen ilmoitetut lapset osallistuvat esiopetukseen säännöllisesti, jotta esiopetukselle asetetut tavoitteet voivat toteutua.”
Mikäli huoltaja ei ilmoita lasta esiopetukseen, tulee hänen huolehtia, että lapsi osallistuu muuhun esiopetuksen tavoitteet täyttävään toimintaan.
Olisipas 40-luvulla ollut esikouluja, peruskouluja ym. me jäimme sodan takia paljosta vaille.