Saksitut: Stormin ihmisten huoli pölyhaitasta taitaa olla tosi

Vaikka Dracon Miningin rikastamolla Sastamalan Stormissa on jonkin verran työpaikkoja, jotka tuovat hyvää kaupunkiin, niin kyllä Stormin ihmisten huoli rikastushiekka-altaan hienojakoisesta pölystä taitaa olla tosi. Taisi olla aivan toukokuun lopulla, kun altaalta pöllähti kylän kulmille lähes läpinäkymättömän sankasti tuota pölyä. Silloin yhtiö reagoi heti ja ajatti patovallien korotustyömaalle vettä, kun rikastushiekka olikin jäänyt kasoille, joita tuuli kuritti rankasti.
Välittömästi yhtiö, Sotesin ympäristöterveydenhuolto ja Ely-keskus pitivät neuvoa. Tuloksena oli, että yhtiön on saatava pölyhaitta kuriin. Niin luvattiin tehdä niillä tiedoin, joita on olemassa. Yhdeksi ratkaisuksi löytyi kaksikymmentäprosenttinen kalkkivesi, josta on hyviä kokemuksia muualta. Onko tuota liuosta sitten jo paikalle levitetty, ei ole tiedossa.
Se on tiedossa, että viime torstaina pöllähti jälleen raskaasti. Tieto kulki ainakin Sotesin ympäristöterveydenhuoltoon ja muuallekin. Pölyä velloi Stormissa sen verran, että joillakin pihoilla lapset leikkivät hengityssuojaimet kasvoilla. Monet ihmiset pysyivät pirteissään, kun pihalle ei uskaltanut mennä. Maalaisjärjellä ajatellen tuntuu kohtuuttomalta, että pölyhaittaa ei saataisi oleellisesti vähennettyä. Onhan noita kastelujärjestelmiä rakennettu suuremmille aloille, jopa aavikoita on viherretty.
Viranomaistahot ovat ottaneet pölyhaitan kouriinsa. Ympäristöluvan valvojalta, Ely-keskukselta, on menossa yhtiölle tiukkasanainen pumaska. Sen sisältönä on, että pölyhaitan on vähennyttävä, ja pysyvästi. Eli asian eteen on tehtävä töitä jatkuvasti, eikä vain jälkijättöisesti. Viranomaiset ovat saaneet yhtiöltä tiedon, että pöly ei sisällä todella vaarallisia myrkkyjä. Otapa tuosta sitten selvän. Ulkopuolinen taho, ilmeisesti Työterveyslaitos tutkii asiaa. Tuloksia tulee aikanaan. Ainoa pieni mutta on, että haittaselvityksen tilaaja on kuitenkin yhtiö.
Aika näyttää, pöllähtääkö jälleen ensi viikolla, jos kesä tulee.