Saksitut: Ottaa, jos ottaa, jos ei ota niin joskus ottaa

Terveiset täältä jostakin Utsjoen kunnasta. Tarkempia paikannustietoja ei voi antaa, koska valtionapusensuuri ne poistaa. Sensuuri ei kuitenkaan kajoa siihen, että Tenojokeen ja Inarijokeen nousee lohta. Kysymys vain on siitä että ottaako, vai ei. Jos ei tänään ota, ottaa huomenna. Jos ei huomenna, niin ehken ensi vuonna.
Ottaa joskus kuitenkin.
Vaan eipä ole häävi Utsjoen kunnan elää. Suuri osa tuloista tulee autoilla eteläisestä Suomesta kalastusmatkaajien mukana. Pieni osa kerätään verotuloina ja taitaapi isompi osa kertyä valtion erilaisista tuista. Ei ole ihme, että kunnanjohtajat vaihtuvat tiheään. Vaihtopeli on Sastamalassa selkeästi harvempaa.
Eppäilen, että Sastamalan tuleva talousarvio ja suunnitelmavuodet ovat vaikeita rakentaa. Valtiovalta pitää kuntia edelleen pinteessä eikä tee ratkaisuja, vaikka pitäisi. Kunnat vain odottelevat ja tyytyvät kohtaloonsa. Sastamalassakin ihmetellään, että kuinka tulevaan soteen pitää oikeasti suhtautua. Eli kuka hoitaa mitäkin ja putoaako esimerkiksi Sastamalan tukipalvelu pelistä kokonaan pois.
Perinteisesti Sastamalan kulmilla ei vaikeissakaan tilanteissa ole tartuttu lomautuksiin, siis kaupungin hommissa. Taloutta on paikattu muutoin, ja niin tehdään nytkin.
Valtion suuren tuen varaan Sastamala ei voi rakentaa, eikä edes yritä. Utsjoella toimitaan toisin, sillä kuntapäättät kertovat Helsinkiin, että me tarvitaan sen ja sen verran. Ja aina rahaa löytyy saamelaisuuden ytimeen. Tyrvääläiseen ytimeen rahaa ei heru.
Mutta kyllä se lohi silti ottaa, jos ei, niin ainakin on mahdollisuus.