Vapun yleisömagneetille Suomi100-tunnus

Autokauneutta vapulta 2016. Kuva: Minna Isotalo.

Vammalan keskustassa huristellaan museo- ja harrasteajoneuvoilla vappuna jo 20. kertaa. Juhlavuosi on samalla paraatin puuhamies Martti Lehtiselle viimeinen vetovastuussa.

”Kyllä 20 vuotta on yhdelle miehelle tarpeeksi pitkä aika puuhata kotikaupunkinsa hyväksi”, Lehtinen perustelee.

Vammalan keskustan kehittämisestä puhuttiin silloinkin, kun vanhojen vehkeiden vappuparaati sai alkunsa. Tapahtuma on ollut alusta saakka epäpoliittinen ja epäkaupallinen, eikä siitä Lehtisen mukaan ole haluttu luoda markkinoiden kaltaista tempausta.

”Pääosassa ovat aina olleet vanhat autot ja niiden rakentajat, eivät erilaiset myyjät.”

Konsepti on purrut, sillä paraatiin osallistuu joka vuosi parisataa autoa – puhumattakaan tuhatpäisestä yleisöstä.

”Ensimmäisellä kerralla mukana oli seitsemän ajoneuvoa. 2000-luvun alussa määrä oli kivunnut jo yli sadan, ja nyt osallistujia on jouduttu karsimaan joka vuosi, sillä 200 on ehdoton enimmäismäärä.”

Perjantaina paraatiin oli ilmoittautunut jo 140 menopeliä.

Ajoneuvot ovat olleet perinteisesti esillä Puistokadun ja Onkiniemenkadun varsilla sekä torilla. Tänä keväänä ajokit valtaavat myös linja-autoaseman.

Kolme vuotta sitten vappuparaati uudistui, kun kulkupelejä arvioimaan asetettiin kolmihenkinen raati. Perinne jatkuu tänäkin keväänä.

”Raatiin on jo lupautunut Autoliiton entinen puheenjohtaja Risto Tuori, kaksi muuta on vielä hakusessa. Naisjäsenkin pitäisi saada, jotta tasa-arvo säilyy.”

Tapahtumassa kunnioitetaan Suomen 100-vuotisjuhlavuotta. Lehtinen kertoo, että kävijöiden ihailtavaksi on tarkoitus saada sata vuotta vanha ajoneuvo.

”Jos ei ihan vuoden 1917 mallia löydy, niin mahdollisimman läheltä sitä kuitenkin. Paraatiin osallistuu myös 40-luvun autoja, jotka nekin muistuttavat Suomen sota-ajoista.”

Näiden ansioiden myötä vanhojen vehkeiden vappuparaati on saanut käyttöönsä virallisen Suomi100-tunnuksen.

Martti Lehtinen vakuuttaa, että paraatiperinne jatkuu, vaikka hän sivuun siirtyykin. Uutta verta järjestelypuuhiin on jo houkuteltu.

Sastamalan kaupungin hän soisi panostavan tapahtumaan nykyistä enemmän – eikä vähiten siksi, että se on herättänyt myös kansainvälistä kiinnostusta. Kahtena vuonna paraatiin on nimittäin osallistunut ruotsalainen autokunta.

”Kaupungin panos on ollut vähän nihkeä. Pienen osan kirjoihin ja Pukstaaviin laitetuista euroista olisi voinut sijoittaa vappuparaatiin, se on kuitenkin tuonut sitä kaivattua elämää Vammalan keskustaan. Kuulin, että vappuparaatista kyseltiin jopa Helsingin Matkamessuilla.”

Mielitkö mukaan vappuparaatiin? Pidä kiirettä, sillä ilmoittautuminen päättyy 10. huhtikuuta klo 23 tai kun 200 autoa on täynnä. Ilmoittautumislomake löytyy osoitteesta www.sastamala.fi

Poimintoja

  • Tämä on hyvä uutinen

    Hieno tapahtuma…Kiitos Lehtisille tapahtuman alullepanosta ja hyvistä järjestelyistä.

  • Nimetön

    hömpän pömppää koko paraati samat autot ja samat naamat siellä pällistelee .ei mitään uutta .eikä lehtinen

  • Mitäpä jos kukaan ei järjestäisi mitään

    Kaupungin panos on ollut vähän nihkeä…

    Kaupunki kiinnostuu tilaisuuksista vasta sitten kun kaupungin johdolla, virkamiehillä tai poliitikoilla on mahdollisuus päästä julkisuuden valokeilaan…ihan kuin olisivat itse luoneet koko tapahtuman….

    Onneksi meillä on Lehtisen ja muiden hänen kaltaisten henkilöiden aikaansaamia…usein jopa maksuttomia tilaisuuksia..

    Näin on Gregoriana…
    Vanhan kirjallisuuden päivät
    Kiikoisten purpurit
    Rompetori Lantulassa
    Monet kesäteatterit

    • Työmyyrät kunniaan

      Paljon on muitakin ”näkymätöntä” työtä tehneitä Vammalan eri tapahtumissa es. Vierulan Heikki joukkoineen, jotka raahaa vuodesta toiseen liikennejärjestelyt (merkit, tolpat, suunnitelmat) paikoilleen aamuvarhaisesta paikoilleen ja sitten kun ihmiset ovat poistuneet niin kokoavat tarvikkeet pois kenenkään huomaamatta saatikka kiittämättä (ainakaan julkisesti).

      Eipä siis ihme, ettei tuohon vapaaehtoistoimintaan ole paljon tunkua kun vanhat jermut jättävät paikkansa ja kellokkaat saavat kunnian tapahtumien järjestelyistä. Huonolta näyttää kellokkaiden tilanne tulevaisuudessa kun ei löydy tekijöitä niin eipä silloin pääse loistamaankaan!

      • Nimetön

        Vierulan Heikki kyllä! Samoin Heinon Timo, joka kärrää äänentoiston Vappuparaatiin sun muihin tapahtumiin.

  • Nimetön

    olisko kuitenki kaalisaaressa tai sylvään kentällä enemmän tilaa parkkeraamiseen? Joku isompi yhtenäinen kenttä ehkä toisi yleisölle enemmän tilaa.

    Hieno perinne 🙂

    • Nimetön

      saako sinne tulla omatekemällä ajoneuwolla? rekisterissä se ei ole eikä siihen saa

      • Mäkiauto

        Luulisin että kaikki käy mikä liikkuu omin voimin…peräkärryn päällä olevaa tuskin hyväksytään…kysyppä asiaa järjestäjiltä…

  • Harraste ja museoajoneuvon omistaja

    Hieno tapahtuma, oli viime vuonna ensimmäistä kertaa!
    Tykkäsin

  • Nimetön

    Onhan jotain tekemistä Vappuna. Hieno tapahtuma kun aurinko vielä lämmittää ja sää muutenkin suosii.

  • Nimetön

    Tässä kaupungissa panos on aina nihkeä, paremminkin vettynyt. Kumpa Putin pudottaisi ydinpommin Sastamalaan.

  • puutin

    Paskaa tulette saamaan niskaanne,sen tarjoilee kaikkienaikojen Lestadiowelho JUHA ”mamu”SIPILÄ.Ei muuta.

Kommentointi ei ole käytössä.