Lukuviesti innosti lukemaan – nuoret mukana tempauksessa

Herra Hakkarainen sekä yläasteikäiset Noora Viita, Nelli Nieminen, Jetro Pelttari ja Leevi Petäjistö osallistuivat lukuviestiin.

Neljä nuorta istuu jännittyneenä Pukstaavin Satujunan aseman portaalla. Alkamassa on lukuviesti, johon he ovat opettajansa Anne Ojalan innoittamina lähteneet mukaan.

Suomalaisen kirjan museon viestintävastaava Heli Tuominen ilmoittaa, että Lukuviesti alkaa nyt ja kuvaa tapahtumaa suorana Pukstaavin Facebook-sivuille.

Ensimmäisenä viestikapulan ottaa Sastamalan pääkirjaston johtaja Sari Sillanpää lausuen Roope Lipastia. Seuraavaksi viestikapulan nappaa opiston vt. johtaja Sini-Mari Lepistö Tommi Kinnusen Lopotilla. Voih, tunnen piston sydämessäni, tuokin teos on pitkäksi venähtäneellä lukulistallani. Ehkä kesälomalla sitten.

Lepistön jälkeen äänen uskaltautuu Herra Hakkaraisen talon puuhanainen Hanna-Leena Rossi. Paikalle eksynyt Herra Hakkarainen haahuilee ympäriinsä unissaan, mutta höristää selvästi korviaan, kun hänen omista seikkailuistaan kerrotaan.

Nuorista ensimmäisenä viestiä vie Leevi Petäjistö, hyvin sujuu pätkä teoksesta nimeltä Käärmeenlumooja. Lienee uudempaa nuortenkirjallisuutta, en tunne opusta. Jetro Pelttari lukee kirjaa, jonka kannessa seisoo ninja ja nimi: Soturioppilas.

Herra Hakkarainen tsemppaa nuoria ja siirtyy istumaan Noora Viidan viereen, rivin jatkoksi. Ennen Viitaa – ja Sastamalassakin viime suvena vierailleen Salla Simukan Lumikkia – vuorossa on Nelli Nieminen, joka esittää lukunäytteen kirjasta Neljän tytön farkkukesä. Nimi kuulostaa tutulta, onkohan siitä tehty joskus elokuva? Ja farkuista puheenollen, ei auta aloittaa grillikautta tänä vuonna ollenkaan, mikäli aion mahtua jalassani oleviin pöksyihin vielä loppukesästä.

Nuorten jälkeen on heidän opettajansa Ojalan vuoro. Satu Piilomaan pikkuaasista soljuu vakuuttavasti, äänenkäyttöä on selvästi treenattu. Muutaman metrin päässä kirjantekijäkaksikko Aino Havukainen ja Sami Toivonen odottaa malttamattomana vuoroaan. Herra Hakkaraistakin jännittää, Tatu ja Patu etsivinä – Tapaus puolittaja on vetävä tarina.

Kirjailija Jukka-Pekka Palviainen nappaa kaksikon jälkeen lukuviestikapulan ja johdattaa kuulijansa Eduard Uspenskin Fedja-sedän pariin. Hän ei kerkiä suosikkikohtaani, jossa todetaan: ”Minä täällä, postimies Petshkin, toin teille pörriäisen.”

Ennen toista viestikierrosta kuulijansa lukemisen iloista vakuuttavat vielä Vanhan kirjallisuuden päivien tuottaja Iida-Amalia Nikkilä näytteellä Janssonin Muumipappa ja meri -teoksesta sekä Pukstaavin vt. johtaja Marja Hänninen-Tolvi, joka mököttää yksin jättisuuren kirjan välissä. Ei huono mökötyspaikka, siinä sopii mainiosti lukea Pertti Pakarisen mököttäjistä.

Aino Havukainen ja Sami Toivonen lukivat Tatusta ja Patusta.

Mitähän nuoret miettivät suorituksestaan jälkeenpäin?

”Oli kivaa olla mukana ja kokeilla jotakin uutta, onneksi lähdettiin, kun opettaja pyysi vapaaehtoisia”, toteaa Noora Viita.

Entä oma teosvalinta, menikö nappiin?

”Simukan Lumikki on sikahyvä ja jännittävä. Olen tietty lukenut koko trilogian.”

Leevi Petäjistö kertoo valinneensa oman viestikapulansa kirjaston kirjavinkkari Saija Rajamäen suosituksesta. ”Ei tarvinnut pettyä”, hän tuumaa.

Jetro Pelttari on saanut ninja-seikkailun kummitädiltään lahjaksi. Hyvin on kummitäti ollut kartalla, kirja kun on Jetron mielestä ”ihan mun tyylinen juttu.”

Marja Hänninen-Tolvi luki suomalaisten olevan huippumököttäjiä.

Lukevat esikuvat tervetulleita

Lukuviesti oli osa Lukeva Pirkanmaa -hanketta. Hankkeeseen kuuluu myös #koskamäluen-kampanja, jonka videoilla muun muassa taitoluistelija Kiira Korpi, jääkiekkoilija Pekka Saravo ja tubettaja ElmeriMikael kertovat lukutottumuksistaan ja kutsuvat kaikki tekemään samoin.

Pukstaavin Heli Tuominen kertoo, että koko kampanjan taustalla on nuorille tehty kysely, jonka perusteella nuoret kaipaavat enemmän lukevia esikuvia.

”Kaikki voivat lukea, ja lukea voi mitä vaan kirjoista sarjakuviin ja sanomalehtiin. Tämän päivän lukuviesti pyrki osaltaan saamaan positiivista pöhinää lukemisen ympärille.”

Sastamalan lisäksi lukuviesti kiersi torstaina Pälkäneellä, Punkalaitumella, Nokialla, Kangasalla, Valkeakoskella ja Orivedellä. Viesti huipentui Tampereen Keskustorille, jossa olivat lukemassa muun muassa näyttelijä Eila Roine sekä sarjakuvan läänintaiteilija Ville Pirinen.

Iida-Amalia Nikkilä johdatti teokseen Muumipappa ja meri.