
Kalaneuvoksen, aiemmin V. Hukkanen, historiikki, Hukkanen – kalanjalostusta yli 40 vuotta, ei ole perinteinen yrityshistoria. Nokialainen kirjailija ja toimittaja Teemu Järventie on kirjoittanut kirjan, joka paneutuu yrityksen lisäksi syvällisesti Veijo Hukkasen perheeseen ja yhtiön työntekijöihin tarinoitten kautta.
Kaikki alkoi iltalomalla armeijasta, kun maatalon poika Tyrväältä tapasi lavialaisen Ulpunsa.
”Olin iltalomalla armeijasta elokuun 20. Päivä 1969. Tapasin Ulpun ja hänen siskonsa Kankaanpään torilla parin kaverini kanssa. He tunsivat minut ennestään, joten sanoin Ulpulle, että tule tänne etupenkille istumaan. Menimme Kuninkaanlähteen keräravintolan kautta Mölkkärille tanssimaan”, muistelee Veijo kirjassa.
Tuon kohtaamisen jälkeen edettiin kihlaukseen 10. huhtikuuta 1971 ja muutaman kuukauden kuluttua avioliittoon. Ulpun unelmista tuli totta, myös kalanjalostuksesta, jonka ammattilainen hänen isänsä Kauno Paju oli, kuten kirjassa kertoo.
”Unelmani oli asua maatalossa ja saada paljon lapsia. Lisäksi halusin jatkaa kalan jalostamista, minun piti vain löytää kaverikseni sopiva henkilö. Halusin jämäkän ja eteenpäin pyrkivän miehen, jollaiseksi Veijo osoittautui. Sain paljon enemmän kuin osasin odottaa.”
Appiukkonsa opissa ollut Veijo tarttui kalanjalostukseen Ulpun kanssa Vammalan Stormissa, Veijon kotitilalla 1974. Traktori- ja hevostalliin tehtiin suolaamo ja kaksi savustusuunia.
Alkuun Veijo ja Ulpu tekivät kaiken kahdestaan. Virallisesti Kalaliike V. Hukkanen aloitti tammikuussa 1975. Saman vuoden keväänä palkattiin ensimmäiseksi ulkopuoliseksi työntekijäksi Veijon sisar Sirpa.
”Vuosina 1982-1984 mietin, että ei tule mitään, jos meinaamme kasvaa, kun tuotteillamme on niin hyvin kysyntää. Mehän olimme tuplanneet jo alkuvuosina savustusuunien määrän kahdesta neljään. Niinpä aloin etsiä paikkaa uusille toimitiloille”, toteaa Veijo kirjassa.
Kotipellolle nousikin silloin Suomen nykyaikaisin ja suurin kalasavustamo. Avoimia ovia vietettiin tammikuussa 1989.
”Aloimme pakata uudella tehtaalla tuotteita vaakkumiin, mikä oli tuohon aikaan uutta”, kertoo Veijo.
Pari vuotta myöhemmin, 1991, alkoivat vaikeudet.
”Velkani arvo nousi 30 prosenttia devalvaation ja markan kelluttamisen takia. Myös moni asiakkaani meni konkurssiin, mikä aiheutti meille miljoonien tappiot”, laskee Veijo kirjan sivuilla.
Vaikeudet ovat voitettu kanta. Nykyisin yrityksen nimi on Kalaneuvos Oy, jolla on toimintaa Sastamalan lisäksi Turussa. Kalaneuvos Oy ja Hukkasen yrittäjäperhe omistavat myös kalankasvatukseen erikoistuneen Nordic Fish -konsernin.
Historiikissa on yli 400 sivua. Se on helposti luettavaa tekstiä, joka kertoo Lavian, Tyrvään ja Vammalan kautta sastamalalaisesta yrittäjyydestä.

Hieno menestystarina, onnea edelleenkin!
Onnellinen aviopari vielä monien vuosienkin jälkeen. Onnea ja menestystä heille.
Ulpun tapaa usein torilla myymässä. Esimerkillinen yrittäjänainen
Onnea teille Hukkaset. Arvostan teitä ja työtänne.
Niin,tarvis vaan nostaa Ulpun isä jalustalle eikä Veijo! Ilman Ulpua Veijo ei ois mitään!
Niin Ulpun isällä taisi olla oma yritys siellä Laviassa , tämä on Ulpun ja Veijon yritys,Sastamalassa.Avioliitossa kumppanit täydentävät toisiaan!
Onneksi eivät jääneet Laviaan, siellä kaikki kuolee. Huhtasalon savustamokin aikanaan isoimpana.