Sastamala satsaa elinvoimaan, velkatason nousu huolettaa

Sastamalan kaupunki jatkaa tulevalla talouskaudella vahvaa panostusta elinvoimaa vahvistaviin hankkeisiin. Kaupungin suurimmat haasteet ja huolenaiheet liittyvät vuosikatteen tasoon ja velkatason nousujohteiseen kehitykseen.

Kaupunginjohtaja Jarkko Malmbergin mukaan merkittävää koko vuoden 2019 budjettia silmällä pitäen ovat kaupungin satsaukset elinvoimaa lisääviin ja vahvistaviin hankkeisiin.

Kunnallistekniikan rakentamisen pääpaino keskittyy suunnitelmakaudella Mouhijärvelle. Valtatie 11 alikulku tehdään yhteistyössä Pirkanmaan Ely -keskuksen kanssa ja rinnakkaisväylän rakentaminen jatkuu vaiheittain.

Tilakeskuksen suurin investointi on Vareliuksen koulu ja liikuntahalli. Yli 10 miljoonan euron kokonaisuus valmistuu vuonna 2020 ja saamme sen myötä aivan uudenlaisen oppimisympäristön 320:lle oppilaalle. Kaupunkilaisia laajasti palvelevan liikuntahallin valtionavustuspäätös saataneen alkukesästä 2019.

”Merkittävin elinkinopoliittinen investointi on Yrityspuisto Syke, jonka kaavoitus valmistuu vuoden 2019 loppuun mennessä. Yrityspuistosta luodaan moderni, tämän päivän yritystoiminnan haasteisiin vastaava alue”, kertoo Malmberg.

Veroprosentti ennallaan

Sastamalan kaupungin vuoden 2019 nettoinvestointitaso on 13,2 miljoonaa euroa. Suunnitelmavuosina kokonaisinvestoinnit ovat 35,5 milj. euroa (keskimäärin 11,8 milj. euroa). Myös tämän jälkeenkin investointitarve jatkuu vielä pitkään noin 10 miljoonan euron vuositasolla.

Vuosi 2019 ei tuo muutoksia sastamalalaisten verotukseen, sen sijaan investoinnit kasvattavat lainamäärää.

”Sastamalan velkataso on edelleenkin alle maan keskiarvon, toki nousujohteinen kehitys on huolestuttavaa”, toteaa Malmberg.

”Voimme kuitenkin mielestäni katsoa tulevaisuuteen luottavaisina. Sastamalan työttömyysaste on painunut alas ja työllisyydenhoidon osaaminen on erittäin korkealla tasolla. Lisäksi paikalliset yritykset, kuten esimerkiksi Lojer ja Kalaneuvos investoivat isosti ja pitävät omalta osaltaan yllä sopivaa sykettä.”

Sopeutuksille edelleen tarvetta

Sastamalan kaupungin suurin taloudellinen haaste liittyy vuosikatteeseen eli siihen tulorahoitukseen, joka juoksevien menojen jälkeen jää käytettäväksi esimerkiksi lainojen lyhentämiseen ja investointeihin. Sastamalan osalta vuosikatetta pitää investoinneista johtuen kasvattaa 500 000 euroa vuodessa.

”Kustannuskehitys on ollut Sastamalassa jopa laskevaa, pääasiassa vuonna 2014 laaditun laajan ja hyviä tuloksia tuottaneen tasapainottamisohjelman ansiosta. Vastaavanlaiselle sopeuttamiselle on kuitenkin edelleen tarvetta ja tämän johdosta muun muassa sivistystoimi ja tilakeskus laativat yhteistyössä Palveluverkko 2030 –selvityksen, jonka tavoitteena on kiinteistöjen saneerauksen ja uudisrakentamisen oikea mitoitus sekä oikea henkilöstörakenne”, summaa Malmberg.

  • SÄÄTÖ 1

    Vielä kun pääkirjastoon saadaan lätkäkäyttömahdollisuus ja lukusali heti ulko oven viereen ja sunnuntaisin lukusali auki niin hyvä. Sunnuntaisin on aikaa tutkia lehtiä. Muukirjasto voidaan rajata pois käytöstä puomilla. Eläkeläisjärjestöt voisivat halutessaaan päivystää kirjastossa sunnuntaisin pienellä korvauksella. Auki esim. 12_16.

    • Jämäkästi samaa mieltä

      Kaikki OK kunhan Sastamala ei vähennä kirjastopalveluja.

  • Nimetön

    Vielä kun ymmärtäisivät käyttää rahat pikku kuntien koulujen parantamiseen eikä vaan sylvään laajentamiseen…

    • Nimetön

      mutta, kuten olemme saaneet maistaa, tää suuri enemmistö syyttää korvessa asujiksi, mettämaalaisiksi ties miksi, miksi ei sille tee kukaan mitään, vaikka hallituksessa piti puuttua eriarvoistamiseen? Niitten mielestä me ei olla kun kelataksikulujen tuottajia, kun ensin veivät terveydenhoitopalvelut tykkänään…

  • pshp taseeseen kertyneen ylijäämän palautusta

    no jokos sekin ehdittiin tuhlaamaan….

    Samaa liirum laarumia joka vuosi…ei kovin uskottavaa…ainaisia säästöjä

    Mihin unohtui ROHKEA REALISMI

      • Nimetön

        sinä näytät lukeneen – kyä ny niin ollaan kehasemassa, että maan keskiarvon alapuolella velkataso on, ja palkkojakin koroteltiin

  • Nimetön

    Vieläkö joku uskoo, että nuoret paluumuuttavat tähän kohta supervelkaiseen kuntaan jossa ei ole mitään tarjottavaa, saati sitten joku muualta tänne tulisi. Päinvastoin, kyllä tässä täytyy jo miettiä itsekkin seuraavaa siirtoa.
    Joko pian jo ollaan vähentämässä kaupungin työntekijöitä, kun alkaa olla kuntaliitosten suoja-aika takana?

  • Nimetön

    Sastamalan ongelma on ollut rohkeuden puute, ei olla kuitenkaan investoitu riittävästi. Uimahalli joka on peruspalvelu JOKAISESSA pikku kylässäkin ei näy Sastamalan lähiajan investointisuunnitelmissa.
    Näitä kouluja rakennetaan tällä hetkellä ihan joka kylässä, Nokiallakin pelkästään uuden lukiokampuksen investoinnit ovat kai lähempänä 50 milj. eur, muista kouluista nyt puhumattakaan.
    Eli kyllä meille huonosti näyttää käyvän tässä muuttovoitto-tappio kisassa, uudet alakoulut eivät ole vetovoimatekijä.

    • AsiaakinSaaKirjoittaa

      Ei ole, missä on? Kiitos tiedosta! Jos uimahallilla tarkoitetaan Pehulan FC:in 16.5 metriä pitkää uima-allasta, niin mikään uimahalli se ei ole! Turhaa esittää vääriä tietoja tietoisesti asiasta jonka itsekin tietää olevan toisin. Provokaatiiota! Uimahallin määritys ja nimen käyttö edellyttää, että hallissa on vähintäänkin 25 metriä pitkät uintiradat ja yleensä nämä hallit sijaitsevat kuntakeskuksissa, tässä tapauksessa se tarkoittaa 25 000 asukkaan kaupungissa Sastamalassa, Vammalaa.

  • Nimetön

    Keikyässä on uimahalli mutta ei näy ihmisiä eli ei tarvita uutta. Käykää siellä nyt ensin että opitte uimaan.

      • Nimetön

        Älä nyt naurata, keikyässä uimahalli? Missä on Keikyä? joku pikku uima-allas jossaan klooritehtaalla, kyllä pitää olla asianmukaiset tilat ja vähän enemmän sivistyksen parissa. Eikös tämä Keikyä tullut tunnetuksi viime aikoina näistä hoitokoti-ongelmistaan?

  • Nimetön

    Käydään kuule Huittisissa ja Nokialla. Ja samalla sieltä saa ostokset mukaan. Ja asuntojakin on vuokralla kun ajaminen alkaa kyllästyttään.

    • Vain tässä hetkessä on jytyä

      Jyräisin kaikki vanhat kyläkoulut maantasalle, samoin rupistuneet seurakuntakodit.

      Tilalle Vammalaan yksi uusi keskuskoulu ja yksi seurakuntasali, johon kaikki hihhulit mahtuisivat omia aatteitaan rummuttamaan henkisesti näivettyneille tapauksille.

      Turha korjailla homeisia rakennuksia. Jokainen ok-talon omistaja, vanhan sellaisen tietää, mitä rahareikiä ne ovat. Saati sitten kovassa käytössä olleet koulut ja ne seurakuntasalitkin.

      Lopettakaa turha nostalgia maaseudulla, eläkää enemmän tätä hetkeä ja tulevaisuutta. Vanhaa hyvää aikaa ei ole koskaan ollut tai tulossa.

      Pitää elää maan päällä eikä pilvilinnoissa. Ja olla maksamatta kirkollisveroja elämänsä ajan. Satukirjoja voi lukea ilmatteeksi kirjastoissa.

  • Nimetön

    08.57. Jo on jollain tyrvään eläkeläisellä iso eko ja vielä sivistymätönkin kun ei naapuri kuntia tunne. Hommaa navi ja sivistä ittees jos muuten et osaa kulkea tai ota taksi,ne osaa mennä perille eikä vie sua kemiralle kloorialtaaseen uimaan. Voi hyvää päivää mikä vatipää!

    • Nimetön

      Mitä varten? Ei sivistys lisäänny siellä suunnassa, Nokialla hyvä uimahalli, vartin matka sinne. Keikyä?

  • Nimetön

    Mitä rutiset? Ei muuta kun potkuri nokian suuntaa! Hopi hopi ja jalkaa toisen eteen! Tyrvää?

    • Nimetön

      Voimia ja jaksamista sinne Keikyän korpeen, Sastamalan pitäisi satsata näille reuna-alueille asukkaiden fyysisen ja psyykkisen kunnon ylläpitoon.

      • Nimetön

        Kuten sinne persereikään kans! Koita ny olla varovainen kun poljet sillä potkurilla kohti nokiaa etkä käytä oman kunnan palveluita ja kehtaat viä valittaa! Hyi sua,oot idiootti!

      • Nimetön

        Oli se kyllä aikamoinen uudistus, Tyrväältä A Ja B osastojen lakkauttaminen – niin olis tarpeen viäkin näitten laitosten olemassaolo, suhteellisuudentajun palauttamiseen ym, tänäkin päivänä potilaskirjoa tuntuu riittävän

  • Nimetön

    Onhan täällä järviä ninkun Kaaja toitotti. Tänäänkin sopivan leutokeli lastenkanssa sillalta uimaan!

    • Nimetön

      Juu, se käyttää rahat ihan pirun tärkeisiin katuvaloihin, että peurat näkee ylittää tien…

  • Taloustohtori

    Velka ei ole ongelma mutta velan ja korkojen maksaminen voi olla sitäkin suurempi ongelma .

  • Nimetön

    Vaihdetaas nimeä taas niin unohtuu velat! Kysytään perseaukista Punkalaidunta mukaan! Saadaan jokunen homekoulu kaupanpäälle.

  • Nimetön

    Vastaus 18.30. Totta puhut mut ootko itte aatellu mennä tai ikävöitkö oman ittes vuoksi vai lähtikö rollaatori käsistä ja nyt makaat raukka josain ojassa ja on tabletti nyt mukana sattumoisin ja huudat apua!

  • Nimetön

    Kysäisen vie? Mikä saa nuoren perheen muuttaan tänne?Mikä on vetovoima oikeesti. Oon tässä aamun miettinyt en vielä ole löytänyt muuta kun isovanhemmat ja lastenhoito apu!

    • Nimetön

      Totta puhelet! Vammalassa ei vaan oo mitään mikä kiinnostas ketään. Nuoret lähtee muualle ja on mennyt. Itellä kokemusta siittä. Oon 50v ja kaksosten pappa ja tien mitå se on!

Kommentointi ei ole käytössä.