Saksitut: Julkinen vastaan yksityinen hoivatyö iskee maan hiljaisiin

Jo vuosia on keskusteltu vanhusten hoivatyöstä, ja etenkin sen tasosta. Nyt puheet ovat koventuneet, kun Esperillä havaittiin vakavia laiminlyöntejä. Myös muilla yksityisillä toimijoilla on ollut ongelmia. Niitä on myös tavattu kunnallisissa ympärivuorokautista hoivaa antavissa yksiköissä.

Nyt etsitään syyllisiä. Julkinen hoivatyö vastaan yksityinen iskee maan hiljaisiin, jotka eivät itse juurikaan pysty vaikuttamaan asioihin, tai edes tuomaan murheitaan esiin. Tuntemattomassa sotilaassa, oliko se Hietanen, sanoi: en minä syyllisiä kaipaa, Lahtista ja konekivääriä mä kaipaan. Tuota ajatusta tarvitaan nyt. Syyt, seuraukset ja korjaukset pitää tehdä, koskevat ne sitten julkista tai yksityistä puolta.

On nostettu esiin valvonta. Sen perusjuuri on aina hoivayksikössä, yrityksessä, kunnassa ja valvontaviranomaisessa. Kunnat ovat yksityistäneet palveluja, jotta saataisiin kasvavia kuluja hillittyä. Ongelmien ratkaisuksi eduskunnan oppositio tarjoaa välikysymystä, lisää rahaa ja hoitajamitoituksen saattamista lakiin. Hallitus vannoo sote-uudistuksen nimiin, koska sen uskotaan tuovan maakuntien kautta lisää muskeleita varsinkin kilpailutukseen. Niin. Mistähän ne muskelit tulevat, kun järjestämisvastuu menee maakunnille? Jokseenkin samat ihmiset hoitavat asioita kuin nytkin ja rahamäärä pysyy joltisestikin ennallaan.

Sastamalassa tilanne on tyydyttävä. Joitakin huomautuksia on avilta tullut, mutta korjauksiakin on kait tehty. Vielä pari vuotta sitten virkamiesten ja valtuutettujen suilla painotettiin, että kunnallista hoivaa pitää olla hieman yli puolet, jotta yksityisten hinnat voidaan pitää kurissa. Onkohan vielä niin? On hoiva sitten yksityistä tai julkista, niin sen pitää olla hyvää ja ihmisarvoa kunnioittavaa. Asia noussee tulevien eduskuntavaalien suureksi taistelukohteeksi. Pahimmillaan tai parhaimmillaan se kaataa koko sote-uudistuksenkin.

On häpeällistä, että Suomessa joudutaan edes keskustelemaan tällaisista asioista.

 • avatar Nimetön

  Yksityisten valvontaan täysin uusi käytäntö.
  Nykyisin valvotaan ennalta sovittuna aikana kerran vuodessa, onko paperit kunnossa.
  Valvonta ennalta ilmoittamatta ja vähintään kerran kuussa ja valvontaan myös hoidon taso.

 • avatar Nimetön

  Kaupungin hankintaosaaminen on sotepuolella surkeaa. Kriteerien määritys ja toimijoiden pisteytys tekemättä. Seurannasta varmaan keskustellaan. Lautakunnan osaaminen on samalla tasolla ja virkamiehet vievät kuin pässiä narussa. Hölmöyden huippu oli leasing autojen hankinta jonkun hankinta organisaation kautta. Kolmessa vuodessa maksetaan autojen hinta eikä auto ole sittenkään oma.

  • avatar Nimetön

   Yhteisessä käytössä kuten kaupungilla leasingauto on ehdottomasti paras ratkaisu. Kuskeja on monenlaisia, vahinkoja sattuu , leasingauton tilalle saa toisen eikä tarvi vartoilla. Hyvä ratkaisu jota nykyään kaikki julkiset toimijat käyttävät.

 • avatar Nimetön

  Toivottavasti maan uusi hallitus keväällä ei usko valtiovarainministeriön virkamiesten leikkauslistaa. Nimittäin se veisi Suomen uudestaan lamaan. Kun on tulossa ilmeisesti pieni laskukausi, niin vyönkiristys on silloin myrkkyä. Koska se heijastuu myös yksityiseen kulutukseen. Takavuosina EU:ssa sorruttiin tähän. Yhdysvallat toimi toisin, eli elvytti. Siellä talous kasvaa. Taantumassa pitää elvyttää ja nousukaudella hillitä. Toivottavasti Suomi ei toista takavuosien virheitään.

  • avatar Nimetön

   No juu, demarit ottaa velkaa jotta voi antaa sossutukia. Voi pyhä yksinkertaisuus, mistä näitä talousneroja” sikiää.

   • avatar Nimetön

    13:40 Jos ymmärtäisit omasta kirjoituksestasi edes 30% ja minun kirjoituksesta sen 10%, niin silloin voisit kommentoida.

 • avatar Asiaa

  kirjoittaa Veli-Matti tälläkin kertaa. Kaikenmoista voi pyöritellä ja puhua kauniisti ja/tai rumasti saadakseen ääniä tulevissa vaaleissa, mutta ei tuo totuus tuosta muuksi muutu.

 • avatar Nimetön

  Kirjoittaa asiaa ja hieman laajentaen tuohon Sastamalan toimintaan.
  Ihmettelen, miksi Sastamala joutuu ostamaan kalliilla hinnalla, kuljetukset huomioiden Ikaalisten ja Hämeenkyrön terveykeskusten vuodeosastopaikkoja.
  Mikä on mennyt hoitotarpeen arvioinnissa pieleen?

 • avatar Nimetön

  SDPvaatii välikysymyksessä hoitajamitoituksen lisäämistä.
  Kuitenkin varapuheenjohtaja Sanna Marin Tampereen valtuustossa viime marraskuussa äänesti mitoituksen vähentämisen puolesta nykyiseen nähden.
  Missä on äänestäjän kuluttajansuoja?

 • avatar Nimetön

  Saksitut jälleen Sastamalan parasta journalismia . Kiitos Veli-Matti Saksi .

 • avatar Nimetön

  Tampereella hoitajamitoituksen lasku tapahtui apulaispormestarin esityksestä. Hän on puoluetaustaltaan demari, kuten pormestarikin.
  Sanna Marin, muiden demarien tavoin äänesti mitoituksen 0.57 hoitajasta 0.56 tasoon.
  Näin toimii demari Sanna Marin.

 • avatar Nimetön

  Yle-gallup näyttää, mitä mieltä ihmiset on nykyhallituksesta. Kokoomus Romahti, ja kepuhan on pitempään ollut jo varjojenmailla. Demokratia näyttää voimansa. Kansan muisti näyttää mahtinsa, ja juottaa muiluttajille, tappion karvasta kalkkia. Vapauden varsat, kirmaavat kilvan, kohti auringonnousua.

  • avatar Nimetön

   Kansa kallistaa joskus pientä kuppia ja jupit saa huutia. Vaaleissa valta vaihtuu ja ihminen on jälleen ihminen.

   • avatar Nimetön

    Näin on. Jos sossut pääsevät vallan kahvaan, niin hoitajamitoitustakin lasketaan kuten Tampereella kävi.
    SDP – käsi toisten taskussa jo 100 vuotta.

 • avatar Toveri

  Jatkuva, jostakin bunkkerista ohjattu. demarien haukkuminen sataa nyt jo sdp:n laariin.Niin että jatkakaa vaan, hyvältä tntuu täällä”väärällä” puolella.

Kommentointi ei ole käytössä.