Puistokatu kertoo karun totuuden kivijalkakaupoista

Kun taapertaa Sastamalan keskustaa, Vammalan Puistokatua, niin havaitsee karun totuuden kivijalka- ja muitten kauppojen ja liiketilojen tilanteesta. Kaikista yrityksistä huolimatta tyhjiä tiloja on paljon, ehkäpä kymmeniä, ja lisää on kait tulossa. Tämä on todella harmillista kehitystä, sillä nuo pikkukaupat ovat niitä, jotka tekevät kaupungista idyllisen viihtymispaikan. Niin tekevät myös ravintolat ja kahvilat. Etenkin kahvilakulttuuri tuo puheensorinaa ja elämää. Sunnuntait ovat kahviloitten osalta hankalia, sillä asiakkaita on niukasti, silti kahviloita pitäisi olla.

Nuo pienet ja kotoisat erikoisliikkeet ovat sitä yrittämisen ydintä. Rankkaa työtä, jonka paras hedelmä liene asiakkaitten kiitokset olemassa olosta. Näitä kiitoksia emme ole riittävästi jakaneet, koska keskustassa liikekato on jatkunut vuosia. Siis kiitokset ja etenkin ostokset on tehty aivan muualla. Ehkäpä käymme kivijalkaliikkeissä liiaksi siellä Tampereella. Tapa on oiva heikentämään keskustamme palveluja. Ei Roismalan risteyksen tuntuma keskustaa kokonaan syö, vaan me itse.

Vuosikymmeniä sitten kaupungeissa oli muuten sellaisiakin erikoisliikkeitä, kuten tupakkakauppoja. Ne olivat mielenkiintoisia puoteja erikoispiippuineen ja -sikareineen. Eivät tietenkään edistäneet terveellisiä elämäntapoja, mutta kuuluivat kaupunkikuvaan. Aikanaan Vammalassa ei ollut varsinaista tupakkakauppaa, mutta Miesten Murron yhteydessä oli sellainen pienimuotoisena. Miesten Murto oli muuten Seurahuoneen alapuolella, jossa nykyisin on pubi.

Tupakkakauppaa tuskin kukaan enää kaipaa. Muut pienet erikoisliikkeet sen sijaan olisivat enemmän kuin toivottuja. Niitä ei kuitenkaan synny, tai pysy, jos niitä ei käytetä.

Yksi suuri tekijä kivijalkakauppojen katoon on myös nettikauppa. Sastamalasta voisi lähteä liikkeelle kansanliike, joka puolustaa oikeita kauppoja. Niitä, joissa halutaan palvella asiakkaita, joissa voi hypistellä tuotteita ja saada ostoksensa heti mukaan.

 • avatar Nimetön

  Sastamala voisi olla edelläkävijä Suomessa ja Euroopassa rajoittamalla internetin käyttöä kuten Kiinassa ja Venäjällä, Pohjois-Korean mallissa sitä ei ole ollenkaan ja hyvin näyttävän pärjäävän. Eiköhän se täällä onnistuisi kun aikoinaan pystyimme estämään keskikaljan myynninkin kaupoissamme, samoin uimahallikin on kiellettyjen listalla joten eikun anomaan Joutsenten reitiltä hankerahaa nettikaupan kieltämiseksi Sastamalassa. Eläköön kivijalkakauppa!

 • avatar Nimetön

  Ilmiö on yleinen koko Suomessa. Mutta jospa ne kivijalkakaupat siirtyisi sinne missä on ostajat. Eli lähiöihin. Ainakaan isommissa kaupungeissa ei turhaan lähdetä bussilla keskustaan ostoksille. Ja omalla autolla tänä päivänä pysäköintimaksut hilattu pilviin. Ja lisää korotetaan.

 • avatar Nimetön

  Mutta moniko on valmis maksamaan näitä riistohintoja? Jos tietyn matkapuhelimen saa Tampereelta 99 eurolla maksaa se Vammalassa 149-199 euroa. Monellakaan ei ole varaa maksaa tuollaisia summia vain jotta auttaisi kaupunkikuvaa pysymään “mukavampana”. Moni kauppias täällä ajaa hinnoittelullaan tilanteen siihen että asiakkaina ei käy kun ne jotka eivät muualle pääse tai esim kiireellisen tilanteen takia ehdi. Eräskin paikallinen kauppias totesi että ei suostu myymään periaatteesta samaan hintaan kun Tampereella, koska asiakas “säästää” matkakulut. Erikoinen logiikka, tässä tapauksessa menetetty asiakas kuten myös monessa muussakin tapauksessa. Turha itkeä ettei kauppa käy jollei sitä kauppaa osaa tehdä.

  • avatar Nimetön

   Joka kerta olen puhelimen/tabletin/kannettavan taikka pölynimurin saanut paikalliselta kauppiaalta täysin samaan hintaan, kuin esim. Powerissa olisi ollut.
   Täällä vaan tulee palvelu kaupan päälle!

   Kannattaa vaan avata se suu ja kysäistä, kyllä kauppiaat haluaa meidät asiakkainaan pitää!

   • avatar Nimetön

    Kyllä asia on niin, että todellinen kauppias pystyy myös alentamaan hintaansa, jos vain halua siihen on. Vammalan keskustan kauppa kaipaa rohkeutta niin ostajan kuin myyjänkin taholta. Myös kilpailuja, arvontoja yms. lisää niin kauppa vilkastuu. On osattava ostaa ja myydä siinä on koko homman avain.

 • avatar Nimetön

  Ketkäs paikallispoliitikot Vammalassa olivatkaan edistämässä noita taajaman laiteiden K-marketteja (Superi ja Cittari) eli tätä kuolevien keskustojen Kiikois-ilmiötä?

  • avatar Nimetön

   Jahas, taas tämä katkeroitunut Kiikois-kepu yrittää nostaa pintaan menetetyn valtansa muistoa. Kiikoisissa kepulit siirsivät kaikin keinoin kirkonkylän palveluita pois, Lavian suunta oli tärkein, kaavoitus painottui sille puolelle, jopa tie Laviaan on leveämpi kuin Vammalaan. ABC oli viimeinen niitti kirkonkylän palveluille, se vei pankin, apteekin ja kaupan. Vesijohto toi hyvää Kuninkaanlähteen vettä vain kunnan pohjoispään kepuleille, Vammalan puolelle sai vain Sarvanniemen ruoste-mangaani-lipeävettä. Lista on loputon, ei jaksa muistella enempää.
   Sastamalan aikana on saatu koko Kiikoisten aluetta kehitettyä. Nyt taas kepuleiden sote-maakuntakiima vaarantaa kirkonkylän. itse asiassa koko Kiikoisten terveyspalvelut, terveysasema loppuu, jotta kepulit saavat maakuntiin omat tyhjäntoimittaja-eläke-palkintovirkansa. Toivottavasti tuo ei ehdi toteutua ennen vaaleja. Sen jälkeen Kepu onkin merkityksetön pikkupuolue.

   • avatar Nimetön

    12:18 Olipas mukava asia,arvon kiikoislainen kokoomuksen edustaja,että aloitit vanhojen asioiden muistelun! Kuntaliitoksen Sastamalan kanssa hoiti vammalalainen kokoomuskansanedustaja tyhmän kympin (kokoomuksen valtuustoryhmä)toimiessa bulvaanina.Kokoomus sai enemmistön kuntavaaleissa lupaamalla kaikille kaikkea,lienee Ilmari Nurminen ottanut mallia tyhmästä kympistä.Ei siinä mitään,saahan sitä kuntalaisten rahoilla luvata hyvää ja kaunista,mutta valehtelu on rumaa,sitä tyhmälle kympille,eikä ko kansanedustajalle ollut kotona opetettu.Kokoomus lupasi ettei liitosneuvotteluja aloiteta mihinkään suuntaan jos he voittavat. Todellisuudessa asiaa oli jo pitkään suunniteltu ko. kokoomuslaisen kansanedustajan kanssa lentopallo-otteluiden tauoilla. Liitos sinetöitiin kuntalaisten enemmistön mielipiteen vastaisesti. Kokoomuksen ja Keskustapuolueen Sotekohelluksen toteutuessa liitoskatastrofi saa sinettinsä,Kiikoisten terveysasema tullaan sulkemaan ja ne 50 aseman päivittäistä käyttäjää joutuvat hakemaan apua yli 30kilometrin päästä vammalasta.Äveriäitä päättäjiä ei pienituloisten eläkeläisten ja sairaiden matkakustannukset kiinnosta,eikä vuotuinen satojentuhansien kilometrien ylimääräinen ajelukaan aiheuta päästöjä tässä tapauksessa.Voihan sitä samalla käydä polskimassa vammalan uimahallissa. Ps Kuinka ihmeessä jo kuuskytluvulla stalinistit tiesivät,että porvari nukkuu huonosti.

   • avatar Nimetön

    Kaikki oli ennen paremmin,mielensäpahoittajat. Mitä niille kovimmille liitosintoilijoille kuuluu,miten menee esimerkiksi sillä pikakääntymisen kommunistista kokoomuslaiseksi kokeneella autojopparilla?

   • avatar Nimetön

    21.02.2019 0012, Kiikoisissa olisivat asiat ihan hyvin, ellei kapitalisti Sipilän johdolla oikeistopuolueeksi muuttunut Keskusta olisi ryhtynyt miljardien hintaisiin lehmänkauppoihin saadakseen lisää valtaa maakuntahallinnon avulla. Nyt katoavat Kiikoisista kaikkein tärkeimmät palvelut, sote-palvelut.
    Muuten, Kiikoisten kokoomuksen vaalimainokseeen oli selvästi kirjattu kanta, että jos Kiikoisten taival itsenäisenä kuntana käy mahdottomaksi, liitossuuntana on Sastamala. Keskusta piti oman kantansa salassa, koska se ajoi Lavian kaltaista liitosta. Mutta miksi muistella tuota, koska asiat ovat nyt hyvin. Puolustetaan seuraavissa vaaleissa kattavaa koulutusta, terveyden- ja vanhustenhoitoa, sosiaalipalveluita. Palvelut pelaavat, kunhan estämme sen, että keskusta pettää taas ja Kokoomus myy kansallisomaisuutemme.

 • avatar Nimetön

  Ei sähkönsiirtomaksujen ja kalliin käyttöveden jälkeen riitä rahaa liiemmin shoppailuun.

  • avatar Nimetön

   Äänestä porvareita, niin vesilaitokset, maantiet, rautatiet, terveydenhoito, vanhusten hoiva, koulut ja muut yhteiskunnan monopolit myydään ulkomaalaisille sijoittajille. Sitten voit muistella nykyaikaa vanhana hyvänä aikana, jolloin kaikki oli halpaa.

 • avatar Nimetön

  Mielenkiintoinen huomio, että kivijalkakaupat tyhjenee porvarihallituksen valtakaudella. Eläkeläisille ei ole annettu indeksikorotuksia 4 vuoteen. Omavastuuta ja palvelumaksuihin jatkuvat korotukset. Lompakot on tyhjät. Keskituloisten palkansaajien menoja lisätty myös surutta. Iso raha sanelee päätöksenteon suunnan. Metsään menee, että rytinä käy. Kansalaisten “avohakkuut” ei palvele kansantaloutta.

 • avatar Nimetön

  Saksi, nyt olet väärässä.
  Elinkeinovoimajohtaja Ursula Lumme vakuuttaa seminaari seminaarin jälkeen, että kivijalkakaupat just ovat Sastamalan vetovoima.

  • avatar Nimetön

   Lumme ansaitsee positiivisuudestaan ja yrittämisestä erikoismaininnan. Hyvää vastapainoa tälle ikuiselle valittamiselle.

   • avatar Nimetön

    Voi kyllä! Ja sama kiitos iki postiiviselle Kaarina Pylsylle!

    Nätit ja tehokkaat hymynaiset Ursula ja Kaarina vievät Sastamalan valoon

  • avatar Nimetön

   “Kauppa se on joka kannattaa”, sanottiin ennen, mutta nyt ovat ostajat kadonneet. Itse ostan kyllä Sastamalasta kaiken mitä tarvitsen. Meidän pitäisi houkutella tänne vielä enemmän matkailijoita ja todella saada maaseutu eläväksi, lomamökkejä lisää ja edulliset hinnat. Pienet puutarhamökit joiden hinta olisi kohtuullinen, vaihtoehtoja on, jos ne osataan ottaa käyttöön.

  • avatar Nimetön

   Sastamalan virkanaisten ja miesten tapa on tämä:

   Saksi ja muut toimittajat ovat väärässä, valtuutetut ovat väärässä, asukkaat ovat väärässä.

   Hallintoalamaiset olemme virkahenkilöille uhka.

   (Jossakin aika lähellä on kaupunkeja, missä asukkaat, valtuutetut ja jopa toimittajatkin ovat yhteistyökumppaneita.)

 • avatar Nimetön

  Miksi pyristellä kehitystä vastaan. Nettikaupat on tullut jäädäkseen ja kivijalkakauppojen aika on ohi, sekä Vammalassa että kaikkialla muuallakin. Jos keskustaa halutaan elävoittää siihen pitää keksiä muita temppuja, kauppoja tekohengittämällä se ei onnistu.

 • avatar Nimetön

  Mitkään temput eivät Vammalaa pelasta. Uimahalliin päättyy sitten loputkin taloudelliset mahdollisuudet.

 • avatar Nimetön

  Kivijalkakauppojen ahdinko on kuin työttömiä murjova Aktiivimalli. Viattomien päitä tippuu. Tuossa joku mainitsi myös uimahallin. Aktiivimalli tarkoittaa kuvainnollisesti sitä, että työttömän pitää uida 3 kilometriä päivässä, riippumatta siitä onko paikkakunnalla uimahallia tai uimataitoa henkilöllä. Tänään nykyhallitus hylkäsi kansalaisaloitteen mallin purkamisesta, jonka oli allekirjoittanut 140 000 ihmistä. Asia ei kosketa minua henkilökohtaisesti, mutta minua kiinnostaa oikeudenmukaisuus. Se on demokratian kivijalka!

 • avatar Nimetön

  Sinänsä hauska, että yksikin myymälä myy samaa tuotetta ~5€ kalliimmalla, kun maahan tuoja..Sama hinta tilaat tai Haet.

 • avatar Nimetön

  Olen yrittnyt kantaa korteni kekoon. Ostanut haluamani kirjat paikallisesta kirjajaupasta, kannattanut naisten alusvaateliikettä, korut, kellot, silmälasit olen ostanut oman paikkakunnan liikkeistä. Urheiluvälineet ja polkupyörätarvikkeet paikkakunnan erikoisliikkeestä. Paikallisesta Alkosta viinini saanut, myös ruuat täältä olen ostanut. Pitäisi vähentää muuten turhaa kulutusta, mutta jalkineetkin on täältä saanut ja myös vielä saa suutarin palvelut. En tiedä Vammalan kerman kulutustottumuksista mutta luulen, että nykyään käyttävät ulkomaiden palveluja.

 • avatar Nimetön

  Vammalan keskusta tyhjenee kaupoista koska ihmiset eivät osta mitään kotikaupungista. Lisäksi puuttuu VETOVOIMA tekijä esim.kylpylä yms.joka toisi turisteja tänne.Samalla he poikkeisivat kauppaan.Tämä on tosiasia joka päättajiltä on päässyt unohtumaan.Tyrvääläinen päättäjä torppaa hankkeet…se on nähty.

  • avatar Nimetön

   Täysin totta. Ellivuoren “elämys-matkailukylä” on liian kaukana tavoittaakseen edes sinne maksavia asiakkaita, saati että se aiheuuttaisi ryntäyksen Vammalan pikkukauppoihin. Ennen oli ennen. Kyllä täältä ennen ostettiin. Nyt on rumien peltomarkettien aikakausi. Yksi rumilus on vielä keskustassakin. Ikävä kyllä Torikeskuksessa ei ole enää yhtään pukineliikettä. Seppälä ja Kaija Maija katosivat, kokoava tekijä Napoleon katosi. Nyt mummut pelasvat pajatsoa ja väli seilaa vain Apteekkiin ja Alkoon. Ei asukkaat tätä ole tilanneet. Tämä on pantu tämmöiseksi!

 • avatar Nimetön

  Onhan koko maailma ja tämäkin miljöö muuttunut. Ennen pienet paikkakunnat pyörivät omilla palveluillaan, koska Tampereelle johti “kinttupolku”, autoja oli vähän, ostettavia tavaroita näki vain kaupassa ja ostaminen itsessään oli jo “tapaus”. Suuruuden ihannointi ja sen edistäminen kaupallisin keinoin osuu omaan nilkkaan. Sääli sinänsä.

 • avatar Nimetön

  Kaupankäynti on hyvin yksinkertaista, ihmiset ostavat mistä halvimmalla saavat.Yksinkertaisia kuluttajia jymäytetään “suosi paikallista” kampanjoilla ja syyllistetään nettikaupan käyttäjiä. Samaan aikaan se kivijalkakauppias ei osta paikallista vaan aina halvinta. Jossain täällä Sastamalassakin vaan elää sitkeästi käsitys että me voimme ostamalla toinen toisiltamme ylihintaisia tuotteita säilyttää kaiken ennallaan.
  Nuoriso ostaa kaikki vaatteensa netistä ja työssäkäyvä kansakin kulutustuotteita yllättävän paljon, ainoastaan se sastamalalainen eläkeläinen ostaa kivijalkakaupasta.

  • avatar Nimetön

   ¨¨¨¨¨¨ ainoastaan se sastamalalainen eläkeläinen ostaa kivijalkakaupasta.¨¨¨¨¨¨

   Jaa. En minä sastamalalalainen eläkeläinen ainakaan. Kansainvälisistä ja kotimaisista verkkokaupoista saa järkevään hintaan kotiin kuljetettuna.
   Sastamalassa en tee vaate- enkä kenkäostoksia, kun ei ole ollut koskaan valikoimaa yhtä tai kahta kauppaa enempää.

   MUTTA: autot olen ostanut jo yli 20 vuotta Sastamalasta.

 • avatar Nimetön

  Suomi ensin. Pirkanmaa ensin. Sastamala ensin. Ja vielä eri kyläyhteisöt ensin. Olkaamme siis, toinen toisemme palvelijoita.

Kommentointi ei ole käytössä.