Kevätmuutto etenee – Keikyän Villilässä kurkia, Honkolassa töyhtöhyyppiä

Kurkia lumisella pellolla Oriveden Arovainiolla. Kuva: Jukka T. Helin.

Kevät etenee kohisten. Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys raportoi, että kevään ensimmäiset kurki- ja töyhtöhyyppähavainnot on tehty Sastamalan Keikyässä.

Kurkihavainto tehtiin Villilässä keskiviikkona 20. maaliskuuta. Kurjen lisäksi Villilässä on havaittu keskiviikkona muuttava kyhmyjoutsen, 38 paikallisen metsähanhen parvi sekä kaksi paikallista merihanhea. Kokemäenjoen vierustalla onkin yksi Pirkanmaan loistavimmista muuton seurantapaikoista.

Pirkanmaan ensimmäiset töyhtöhyypät bongattiin viime perjantaina 15. maaliskuuta Keikyässä, kun Honkolassa nähtiin 13 paikallista hyyppää. Tämän jälkeen hyyppiä on alkanut näkyä entistä enemmän, ja ensimmäiset linnut ovat saapuneet kaikkialle maakuntaan. Esimerkiksi kuluvan viikon maanantaina Villilässä laskettiin 138 muuttavaa ja 16 paikallista töyhtöhyyppää. Töyhtöhyyppien myötä kiuruja alkaa näkyä ja kuulua yhä yleisemmin.

Myös laulujoutsenten määrät ovat nopeasti lisääntymässä. Villilässä oli maanantaina noin 200 laulujoutsenen parvi.

Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen mukaan näinä päivinä voi havaita Pirkanmaan kautta pohjoiseen muuttavia mustavalkoisia pulmusia isoinakin parvina. Pulmuset suosivat lepäily- ja ruokailupaikkoina peltoja ja muita vastaavia alueita, joilla on pälveä näkyvissä.

Nyt onkin hyvä aika lähteä keväiseen luontoon tekemään havaintoja, sillä pään päältä voi kuulla laulujoutsenparven tai kurkiparven ääntä. Hanhiparvi voi yllättää mukavasti, pelloilla saattaa lennellä mustavalkoinen pulmusparvi tai ensimmäiset västäräkit keikutella pyrstöään lumettomassa maassa.

Pulmusia Oriveden Onnistaipaleella. Kuva: Jukka T. Helin.