”Kotimaisen ruuan alasajo lopetettava”

”Yli 90 prosenttia Suomen pinta-alasta on maaseutua. Moni kaupunkikuntakin on pinta-alaltaan pääasiassa maaseutua. Ei ole siis yhdentekevää millaisena maaseudun näemme ja haluamme nähdä.

Arvostamme kotimaista puhdasta ruokaa puheissa ja vaadimme sille maailman kovimmat laatukriteerit, mutta miksi samaan aikaan suomalaiset ruoantuottajat ovat niin henkisessä kuin taloudellisessakin ahdingossa? Miksi päivittäistavarakauppamme ovat EU:n kannattavimpia, mutta samaan aikaan alkutuotanto taas yksi kannattamattomimmista? Miksi vaadimme tuottajilta entistä enemmän, jolloin he joutuvat mm. investoimaan lisää, ja samalla tukisummat laskevat? Jos tuottajat eivät enää jaksa, me emme voi ostaa kotimaista ruokaa, työpaikat karkaavat laajalta sektorilta ja hyvinvointimme kärsii. Turvallisuutemmekin kärsii, koska emme olisi omavaraisia. Samaan aikaan, kun kotimaisen ruoan arvo nähdään toisaalla jopa yhtenä suurimpana työllistäjänä ja vientituotteena, suomalaisen imagon nostona ja ylpeydenaiheena, mediassa keskustellaan mahdollisesta lihan ja maidon verotuksen nostosta.

En ymmärrä suomalaisessa päätöksenteossa juuri tätä. Miksi me yhtenä EU-maana kuritamme niin monessa asiassa omiamme? Tässä liha- ja maitoveron nostossahan kärsivät eniten juuri tuottajat ja suomalaiset elintarvikkeet korvattaisiin tuontivalmisteilla. Miksi me tulkitsemme koko Euroopassa yhteisiä määräyksiä kaikkein tiukimmin juuri Suomessa? EU:ssa suurin osa laeista ja määräyksistä hoidetaan kansallisella tasolla.

Meidän tulisi tehdä ratkaisuja, jotka johtavat oman maan hyvinvointiin ja työllisyyden parantumiseen. Arvostus tulisi osoittaa innostavimmilla laeilla ja määräyksillä.

Byrokratian ensisijainen merkitys on toimia oikeusvaltion tukipilarina ja mahdollistajana. Merkityksettömät määräykset, jotka käytännössä vain turhauttavat ja työllistävät virkamiehiä, tulee poistaa. Luottamus työntekijään on byrokratian yksinkertaistamisessa ensimmäinen askel.

Ilmastonmuutoksen ehkäisy on erittäin tärkeää. Erityisen hienoa on nuorten osallistuminen tähän keskusteluun. Maa- ja metsätaloudella on ratkaisun avaimet ilmastonmuutoksen hillitsemisessä, mutta ratkaisua ei tehdä syyllistämällä ja laittamalla maaseudun ihmisiä maksajiksi. Suomi on kuitenkin EU:n ainoita maita, joka on saanut vähennettyä ympäristökuormitusta. Metsien kasvu on kaksinkertaistunut kuudenkymmenen viime vuoden aikana. Maataloudessa ilmastonmuutosta voidaan hillitä esimerkiksi pitämällä maa kasvukunnossa niin metsässä kuin pelloillakin.

Maa- ja metsätaloudessa voidaan myös aktiivisesti sitoa hiiltä. Viljelytoimenpiteiden muutoksella, esimerkiksi lisäämällä nurmia ja siirtymällä luomutuotantoon, voimme edistää hiilen varastoitumista maahan. Kestävä metsänhoito ja hakkuujätteiden järkevä käyttäminen biopolttoaineena on yksi ratkaisu. Vain kasvava ja hoidettu metsä toimii hiilinieluna. Maatalouden harjoittajille tulisikin korvata hiilensidonnan eteen tekemänsä työ esimerkiksi tukien muodossa.

Tulevaisuudessa biotalous tulee liittymään kiinteästi maaseudun elämään, sillä myös biotalouden ratkaisut löytyvät maa- ja metsätaloudesta. Tämäkin meidän tulisi käyttää mahdollisimman hyvin omaksi hyödyksemme. Kärjistäen voisi sanoa, ettei viedä kaikkea ”puuta puuna” ulkomaille, vaan jatkojalostetaan sitä mahdollisimman pitkälle Suomessa, jolloin parannetaan oman maan työllisyyttä ja hyödynnetään ja kehitetään osaamistamme. Myös kotimaisilla biopolttoaineilla on hyvä vientipotentiaali.

Maine ja hyvinvointi kasvaa aina sisältä. Inhimillisyydellä on erittäin suuri merkitys päätöksenteossa.”

Katariina Pylsy

Keskustan kansanedustajaehdokas

maaseutujohtaja

maatalous- ja metsätieteiden maisteri

luomuviljelijä

yrittäjä

Poimintoja

  • Nimetön

    Se että maaseutu voi huonosti on pääosin kepun ansiota. Juuret juontaa sinne kun Suomi liitty EU:n. Kepu halusi, että maatalouden suurimmat tuet jaetaan pohjoiseen. Kun olisi pitänyt toimia juurikin päinvastoin. Tuet tänne etelään jossa viljelykin helpointa. Mutta ei, kun pohjoisen kepu äänestäjä oli tärkein kriteeri. Pohjoisemman pelloista olisi osa voitu istuttaa metsälle ja voimakkaasti panostettu metsäteollisuuteen. Nyt saataisiin poimia niitä hedelmiä.

  • jaloillaan äänestänyt

    Äänestäkää hänet eduskuntaan niin näkee, mitä käy, jos käy mitään.

  • Nimetön

    Satakunnan vaalipiirissä näyttää syntyneen uusi tähti politiikkaan.
    Eilinen MTV3 väittelyssä Keskustan Eeva Kalli näytti sellaisia lahjoja, jotta oksat pois omenapuista.
    Koulutettu nainen yrityselämän huipulta. Todellakin voi sanoa, jos hyvää päättäjää tarvitaan, tässä sinulle on sellainen.

  • Nimetön

    ”Koulutettu nainen” särähtää aina korvaan, kaikessa koomisuudessaankin.

    • Nimetön

      Olihan tämä Eeva Kalli ihan mahtava tuossa MTV3 ohjelmassa.
      Näitä korkeasti koulutettuja, työelämässä menestyneitä perheellisiä maa
      tarvitsee päättäjiksi. Hyvä Eeva!

  • Nimetön

    Nykyaikana tarvitsee olla rohkea puolustaakseen maaseutua. Hyvä Katriina!

    • Nimetön

      Kun näillä seuduilla on ehdolla eduskuntaan, niin jokainen puolustaa maaseutua. Koska me kaikki äänestäjät asumme maaseudulla. Sastamala on maaseutukaupunki, mitäpä muuta. Mutta ammattien mukaan voidaan vetää eroja, kuten vaikka verotukseen ja markkinatalouden muuttuminen hirmuhallinnoksi. Joka lähentelee diktatuuria.

      • Nimetön

        Ei pidä paikkaansa. Esim. Vihreät ja sossut hakevat vain etuja työläisille ja haluavat uhrata Suomen maatalouden ja metsätalouden totaaliselle luonnonsuojelulle, jossa ei ole sijaa millekään elinkeinolle. Kaiken lisäksi maanomistajat tuon huvin maksaisivat täysimääräisesti.

      • Nimetön

        Aika monen palkansaajan veroeurot ovat mukana tässä kansallisessa maataloustuessa jonka maksaa Suomen valtio. Yli Miljardi euroa. Suuta hiukan soukemmalle. Metsää vastaavasti omistaa myös muut kuin viljelijät. Kyllä palkansaajat kantavat huolta maaseudusta. Onhan monella myös mökki siellä! Mutta olisi perin kummallista mikäli palkansaajat eivät myös ajaisi omia etujaan tupopöydissä.

      • Nimetön

        Ja aika monen maaseutuyrittäjän eurot ovat mukana yritystuissa, joilla varmistetaan työväen työpaikat. 2016 yritystukia maksettiin muuten yli 4 miljardia, joten suuta paljon soukemmalle.
        Mökin omistaminen maaseudulla ei paljon hetkauta vihervasuria. Ei haittaa vaikka naapurin maanviljelijä tekisi konkurssin tai metsätalous olisi kriisissä. Naurettava väite.

      • Nimetön

        Päivän Iltalehti kertoo SDP: ja Vihreiren halusta kieltää bensa- ja dieselautojen myynnin.
        Näiden puolueiden edustajatko muka ajavat maaseudun asukkaiden etua?
        Todellisuudessa haluavat lopettaa maalla asumisen ja keskittää asutus muutamaan
        suurimpaan kaupunkiin.

      • Nimetön

        12:27 Paitsi että sdp ei ole kieltämässä mitään autoja. Totuus ja Iltalehden otsikot ovat yhtä kaukana toisistaan, mitä itä on lännestä. Tavoite on vähäpäästöiset autot vuoteen 2030 mennessä. Mikään yksittäinen jäsenmaa ei edes pystyy kieltään autoa joka on hyväksytty EU:ssa! Minkään muun puolueen politiikka ei ole tyhjentänyt maaseutua yhtä tehokkaasti kuin kepun. Se oli kepu joka pienviljelijät tuhosi.

      • Nimetön

        No muotoillaanpas asia sitten niin, että vihervasureille käy kaikki autot kunhan niiden hiilipäästöt ovat nolla tai ainakin erittäin pienet.
        Mitä vaihtoehtoja mahtaa jäädä? Annas, kun mietin hetken . . .
        Taitaa olla sähköautot. Kyllä ne vihervasurit käytännössä kieltäisivät bensa- ja dieselautot. Tämä tarkoittaisi, että erityisesti maaseudun pienituloiset joutuisivat kärsimään eniten ostaessaan kalliin uuden sähköauton – jos olisi varaa ostaa ylipäätään.
        Ei se mitään. Vastapainoksi Rinne kaavailee maito- ja lihaveroa. Sehän koskisi kaupunkilaisia yhtälailla. Erityisesti lapsiperheitä ja vanhuksia.

        SDP – käsi toisten taskuissa jo yli sata vuotta!

      • Nimetön

        Sehän tässä hauskaa onkin että asutaan maaseudulla muttei sitä osata puolustaa. Hyvä että joku uskaltaa.

      • Nimetön

        Maaseudun sähkönsiirron korkea hinta hinta, joka edelleen huimasti nousee on
        Vihreiden politiikan tulosta. Pekka Haaviston ollessa vastuuminesterinä
        myytiin sähköverkot Garunalla tuottamaan voittoa ulkomaalaisille pääomasijoittajille.
        Nyt vihervasemmisto kieltää polttomoottoriautot ja käskee siirtyä sähköautoihin
        ja tankata niitä kalliilla sähköllä.
        Katsovat sydämmestään olevansa maaseudun asialla!

  • Nimetön

    Nämä erilaiset ”bio”-alkuiset sanat ovat tulleet muotiin ja hämäävät ihmisiä. Metsäteollisuus mainostaa näitä uusia ”biotehtaitaan” vaikka tehtaan tuotanto on edelleen perusteiltaan ”sellunkeittoa”. Suomi on edelleen kehitysmaa tuotteiden kehittelyssä, viemme edelleen halvan kilohinnan omaavia tuotteita ulkomaille. Metsien hakkaamista pitäisi taas lisätä…..

    Eduskuntaan tarvitaan nuoria koulutettuja ihmisiä, jotka vievät asioita eteenpäin. Nuorissa on tulevaisuus!

    • Nimetön

      Naurettava väite. Suomen vientituotteiden jalostusaste on erittäin korkea kansainvälisesti mitattuna. Puutavara ja sellu ovat alhaisen jalostus asteen tutteita, mutta puunjalostusteollisuudesta lähtee myös paljon korkean jalostusasteen tavaraa. Puhumattakaan sitten teknologiateollisuudesta tai muusta hitech viennistä.
      Mitä nuorten osallisuuteen päätöksenteossa tulee, niin täysin vailla kokemusta lähestukoon mistään, ei kaksisia päätöksiä saa aikaan. Tietämys rajoittuu enimmäkseen mobiililaitteiden käyttöön ja nuuskan ostamiseen pimeiltä markkinoilta.

  • Nimetön

    ”Perinteisiä arvoja” kunnioittavat ”sedät ja tädit” ovat yleensä menneen maailman kunnioitettuja osaajia. Maailma muuttuu jatkuvasti, siksi nuoret päättämään tulevaisuudesta.

    • Nimetön

      No juu. Tuloksena olisi huumeiden vapauttaminen, äänestyksien ja kaiken muun siirtyminen mobiiliympäristöön, työn teon loppuminen, jne.

    • Nimetön

      Keski-ikäiset luulevat tietävänsä mitä nuoret ajattelevat. Trendit kiertävät. Katariina järjestää Vanhoja taloja ja nosti Ritajärven. Ketä siellä käy? Lapsiperheitä ja nuoria suurin osa! Ovatko keski-ikäiset tulleet ajatelleeksi että se mikä heille on vanhaa on nuorille uutta. Katariina on tämän ymmärtänyt. Vai onko jotain tapahtumaa jossa kävisi enemmän kuin Vanhoissa taloissa tai Ritajärvellä ylipäätänsä turisteja.

      • Nimetön

        Ritajärvellä en ole koskaan nähnyt nuoria. Lapsiperheitä joskus. Suurin osa on keski-ikäisiä.
        Sama juttu Vanhojen talojen osalta. Miksi ylipäätään kävisivät? Virtuaalitodellisuudessa on mukavampaa.

  • Nimetön

    Vanhojen talojen ym. tapahtumien ikärakenne on +50 ikäiset, ei siellä nuoria näy. Sastamalassa lähes kaikki tapahtumat alkaa ”vanha” määritelmällä.

    • Life's Good

      Kuoleva pitäjä, valitettavasti! Näki sen jo viime kesän kirjapäivilläkin

  • Nimetön

    Se on autonvalmistajat jotka päättävät minkälaisia valmistavat. Sieltä myös määräytyy auton käyttövoima. Markkinatalous toimii näin. Autonvalmistajat päättää koska loppuu bensiini ja dieselautojen valmistus. Kysynnän ja tarjonnan laki. Oikeisto – palkat alas ja pörssikurssit ylös!

    • Nimetön

      Toki autonvalmistajat päättävät mitä valmistavat.
      Dieselautojen kauppa vaan voi käydä huonosti, jos esim. dieselautot kielletään.

      • Nimetön

        Mikään yksittäinen jäsenmaa Ei voi kieltää autoa, joka on EU:ssa hyväksytty. Pelko pois.

  • Nimetön

    Nythän vallan kummia tapahtu. Hallituksen oma Liikenne – ja viestintäministeriön virkamiehet löi rätinkit pöytään, että bensiinistä ja dieselistä on luovuttava autoilussa!! Siis Kepu ja Kokoomus kannattavat kieltoa. Tästä eivät kepu ja kokoomus voi kiemurrella irti.

    • Nimetön

      Valeuutinen.
      Virkamiehet eivät ole mitenkään naimisissa minkään hallituksen kanssa. Virkamiehet pysyvät ja hallitukset vaihtuvat.
      Virkamiesten tehtävä on tuoda esiin vaihtoehtoja ja omia käsityksiään eri asioista. Poliitikot sitten päättävät mitä tehdään.
      Hyvä yritys mustamaalata Kokoomusta ja Keskustaa, mutta pieleen meni. Tyypillistä toimintaa vihervasureilta. Yritetään viedä huomio omista toilailuista, kun keksitään tarinoita toisista.
      Ainoastaan ja vain vihervasurit ovat ajamassa Suomen autokantaa paaliin. Maksajina autoilijat ja erityisesti maaseudulla asuvat, joille auto on pakollinen.

      • Nimetön

        Kyllä on oikea uutinen. Ei ministeriön virkamiehet huvikseen tuollaisia ilmoita. Laskelmat perustuu tosiasioihin eikä siihen, mitä valheita hallituksen ministerit kentällä horisee äänestäjille. Samat virkamiehet ja laskelmat on olemassa myös vaalien jälkeen. Kun jokaisella EU:n jäsenmailla on laskelmat paljonko päästöjä pitää vähentää, niin silloin niitä kohteita pitää löytyä. Sipilän ja Orpon pitää sitten selkeesti sanoutua irti ministeriön virkamiesten laskelmista. Sitä odotellessa.

      • Nimetön

        Etpä näytä paljoa parlamentarismista ja poliittisesta koneistosta tietävän.
        Luuletko, että virkamiehet vaihdetaan aina vaalien yhteydessä uusiin?
        Kerro missä hallitus on liputtanut polttomoottoriautojen poistamisen puolesta.
        Kuten jo sanoin, niin virkamiehet tutkivat ja valmistelevat eri vaihtoehtoja, joista poliitikot valitsevat sitten mielestään parhaan.

      • Nimetön

        9:25 Ymmärrätkö kirjoitusta? Tuossa sinun kirjoituksen yläpuolella kirjoitin, että samat virkamiehet ja laskelmat on olemassa myös vaalien jälkeen. Mikä toisaalta on harmi. Mikäli uusi hallitus saisi valita myös uudet virkamiehet silloin muutos olisi suurempi, kulloiseenkin politiikkaan. Yhdysvalloissa toimitaan näin. Sipilän hallituksen pääkköys kulminoitu siihen, että ei ymmärtänyt kuunnella asiantuntijoita. Tai ei ymmärtänyt kuulemaansa. Ja mitä minuun tulee, niin kohtuullisesti tiedän politiikan käytännöt.

      • Nimetön

        No hyvä, että tiedät kohtuullisesti politiikan. Minä tiedän erinomaisesti.

  • Life's Good

    Kaikki edustajat huutelee tuuleen vaalien alla. He jotka valitaan, laitetaan puolueen ruotuun heti. Eli se niistä lupauksista. Ja jos pohditaan EU-tukia, ei niitä tänne kannata antaa! Maahan jossa hätinä saadaan 1 sato, jos sitäkään. Keski- ja Etelä-Eurooppaan tuet ja ruotsin eteläkärkeen!

  • Nimetön

    Kokoomus Sastamalassa näissä vaaleissa kuolee, todella huonoa toimintaa.

  • Nimetön

    Keskustan Hakanen ei pääse enää eduskuntaan kun Pylsy vie sen ääniä. Pylsyllä ei omia mahdollisuuksia. Satosen mahdollisuudet aika pienet, Ilmari taitaa olla ainoa, joka täältä pääsee.

    • Nimetön

      Samaa veikkaan minä, vanhoista vain Ilmari jatkaa. Mutta perussuomalaisista ei ota selvää kuinka iso jysäys tulee. Silloin voi päästä läpi täältäkin persu.

      Nyt omalta osaltani lähden ennakkoon äänestämään. Toivottavasti kaikki käyttävät oikeuttaan äänestää, se nyt vaan on historian saatossa todettu parhaimmaksi tavaksi elää ihmisiksi ja sovussa.

  • Nimetön

    Viljelijöille maksetaan ylimääräistä kuivuustukea 21 miljoonaa euroa. Siinä veronmaksajat tukee lisämiljoonilla taas maataloutta. Kuka sitä kotimaista ruokaa sitten alasajaa, kuten otsikko väittää? Tämä 21 miljoonaakin on ylimääräistä tukea, EU- tukien ja kansallisentuen päälle. Joiden kohdalla puhutaan Miljardeista!

    • Nimetön

      Miksi et puhu mitään yli 4 miljardin yritystuista, joilla pönkitetään vihervasurien työpaikat?
      Suomen kansalliset maataloustuet kalpenevat niiden rinnalla.

      • Nimetön

        Pörssiyhtiölle menevät Yritystuet jaetaan omistajille osinkoina. Ei niillä firman hyvinvointiin ole vaikutusta, eikä ne palkanmaksuun mene. Ja jos ei ole työpaikkoja ei myöskään maataloustukien maksajia ja ruuanostajia.

      • Nimetön

        Vihervasurien talousoppi on melkoisen suoraviivaista – ja väärää.
        LihaMaito-Rinteestä alkaen tulee semmoisia sammakoita, että tunnen suurta myötähäpeää.

Kommentointi ei ole käytössä.