Halu puolustaa maaseutua innoitti ehdokkaaksi – Huittislaissyntyinen Kemppainen suhtautuu kriittisesti metropolistumiseen

Vaikka kylvökausi kävi kuumimmillaan eurovaaliehdokas Jouni Kemppaisen pitäessä susi-, peura- ja metsäiltaa Huittisten vanhalla WPK:lla viime viikolla, oli tupa lähes täynnä. Kuva: Laura Haavisto.

Eurovaaliehdokas Jouni Kemppainen istuu huittislaisen Kahvila Helmen pöydässä ja katsoo syntymäkaupunkinsa katukuvaa. Metropolistumiseen kriittisesti suhtautuva mies kertoo puolustavansa maaseutua. Se on yksi syy siihen, miksi hän lähti ehdollekin, kun keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sitä häneltä pyysi. Kemppainen on keskustan listalla sitoutumattomana ehdokkaana.

Myös Satakunnan Keskusta tukee häntä Suomen mepiksi. Sen mukaan Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittajana Kemppainen on ollut aitiopaikalla näkemässä mitä Suomen maaseutu tarvitsee säilyäkseen elinvoimaisena.

Ennen Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittajapestiään, josta hän on nyt virkavapaalla, Kemppainen toimi Yle Uutisten päätoimittajana ja sen jälkeen Elinkeinoelämän keskusliiton viestintäjohtajana. Mutta sitä moni ei tiedäkään, että lehtimiehen uransa hän aloitti viestinnän opiskelijana Alueviestissä.

Suomalaiset hoitavat metsiään parhaiten maailmassa

Suomalainen, hyvä metsänhoito tarvitsee Kemppaisen mukaan vahvan puolustajan Euroopassa, koska metsillä on tärkeä rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.

”Me suomalaiset hoidamme metsiämme parhaiten maailmassa”, hän muistuttaa.

Kemppainen kannattaa metsien hakkuiden vastuullista kasvattamista, koska metsien kasvu antaa siihen tällä hetkellä mahdollisuuden.

”Jos hiilinieluja halutaan metsien avulla vielä kasvattaa, voitaisiin metsäomistajille keksiä siihen riittävä kannustin. Hiilensidonnasta pitäisi saada korvaus.”

Lentoveroakin Kemppainen kannattaa. Hänen mielestään saastuttaja saisi maksaa. EU voisi olla hänen mukaansa tässä suunnannäyttäjä painostaen samalla esimerkiksi Yhdysvaltoja ja Kiinaa samanlaisiin ratkaisuihin.

”Olisi luotava järjestelmä, jossa lentoliikenne ja muut päästöjä aiheuttavat alat maksavat suoraan korvausta hiiltä sitoville tahoille”, Kemppainen pohtii.

Vakautta, turvallisuutta ja talouskehitystä

EU-jäsenyys on Kemppaisen mielestä ollut Suomelle hintansa arvoinen.

”Jäsenyys tuo vakautta, turvallisuutta ja talouskehitystä. Mikähän mahtaisi olla esimerkiksi korkotasomme ilman EU:ta”, hän kysyy ja muistuttaa Suomen surullisenkuuluisasta devalvaatiohistoriasta ennen euroa.

EU:n ulkorajojen tarkka valvonta lisää jäsenmaiden kansalaisten turvallisuutta. Sen Kemppainen allekirjoittaa.

”Sen sijaan unionin jäsenmaiden välinen vapaa liikkuvuus on tärkeää, ja siitä täytyy pitää kiinni. Unionin ulkorajoilla valvonnan tulisi olla tähänastista tiukempaa, jotta hallitsematon maahanmuutto pysyy aisoissa. Ulkorajoille kaivataan yhtenäistä, jämptiä menetelmää.”

Jouni Kemppainen asuu Kirkkonummella, omien sanojensa mukaan keskellä metsää, aviopuolisonsa sekä perheen 15-vuotiaan kuopuksen kanssa. Perheen kaksi vanhempaa lasta asuvat jo omillaan, ja joulukuussa Kemppaisesta tuli pappa.

Huittisissa hän käy usein äitinsä luona. Sastamalassakin mies viettää paljon aikaaansa muun muassa kalastellen, sillä hänen veljellään on mökki Rautaveden rannalla. Kemppaisen vaimo puolestaan on kotoisin Häijäästä.