“Mikään ei oo mahrotonta” – Sastamalan YrittäjyysAreenassa luotiin uskoa unelmiin

Arvi Martikainen, Anne-Marie Niemelä ja HP Parviainen halusivat omilla yritystarinoillaan kannustaa muitakin uskomaan unelmiinsa.

Mitä teet, jos olet 10-vuotias ja haluat oman hevosen – eikä mitä tahansa heppaa, vaan valkoisen esteratsun? Jos pukkilalaiselta Arvi Martikaiselta kysyy, vastaus on selvä: ryhdyt yrittäjäksi.

Martikainen aloitti tekemällä lumitöitä lähitienoon vanhuksille, mutta rahaa kertyi kovin hitaasti. Kun pikkusisko pyysi apua lahjaksi saamansa korusetin kokoamiseen, syntyi liikeidea, josta sai alkunsa Korumies Arvi. Äidiltä lainaa korutarvikkeisiin ja eikun näpertämään. Ensimmäiset myyjäiset kotipaikkakunnalla olivat menestys, ja seuraavissa mediakin kiinnostui pojasta, joka myi itse suunnittelemiaan koruja.  Äidin Facebook-profiilin kautta tehtyjen sivujen myötä kauppa lähti lentoon.

Koska toiminta oli kannattavaa, halusi Arvi tietysti perustaa ihan oikean yrityksen.

”Olin tosi onnellinen, kun pienten mutkien kautta sain viimein verottajalta y-tunnuksen, ja kaupparekisteriin minut hyväksyttiin, kun täytin 12 vuotta. Mutta se vasta ilon päivä olikin, kun verottajakin päätti tykätä Facebook-sivustani”, nauratti Arvi satapäistä yleisöä Sylvään koulun auditoriossa torstai-iltana.

Tällä hetkellä 14-vuotiaalla yrittäjällä pyyhkii hyvin. Hän on saavuttanut sen mitä halusikin, ja niittänyt Valko-hevosellaan jo menestystä ikäluokkansa esteratsastuskisoissa. Valmentautumisensa hän kustantaa yrityksensä tuotoilla, yrittäminen on tosin laajentunut puhetilaisuuksiin ja hevosmatkoihin.

”Haluan menestyä, jotta voin tuhlata rahani hevosiin”, totesi aito hevosmies ja poikien ratsastusharrastuksen vannoutunut puolestapuhuja.

Yleisöä Arvi kannusti uskomaan unelmiinsa ja tukkimaan korvansa ilkeiltä puheilta.

Illan esiintyjät kiinnostivat yleisöä.

Sastamalalaista menestystarinaa kirjoittamassa

Sastamalan elinkeinopalveluiden, Vammalan Yrittäjien ja Huittisten Säästöpankin järjestämän YrittäjyysAreenan juontanut Tapio Riutta oli siinä määrin vaikuttunut, että ilmoitti haluavansa adoptoida Arvin. Riutta painotti myönteistä elämänasennetta: suomalainen odottaa, että suomalainen yrittäjä nousee ylös, ei sitä, että hän kaatuu.

Rohkeus, usko omiin visioihin, itsensä likoon laittaminen toistuivat myös illan toisen esiintyjän, sastamalalaisen Anne-Marie Niemelän puheissa.

Vaikka suvussa on tehty laukkukauppaa vuodesta 1961 lähtien, ei yrittäjyys ollut nuoren Niemelän haaveissa. Ennen laukkufirman ostamista ja nykyisen Laukkuasema Oy:n syntyä Niemelä ehti olla palkkatöissä muun muassa vaate- ja lehtimyyjänä sekä kiinteistöfirman laskuttajana ja perintätoimistossa.

Niemelän mukaan kahta samanlaista yrittäjää ei ole, jokainen kirjoittaa aivan omanlaisensa tarinan.

”Huonoja päiviä tulee kaikille, mutta jos uskoo siihen mitä tekee, se kantaa huonojen hetkien yli.”

Laukkuasemalla ei ole yhtään työntekijää, mutta se tarjoaa töitä monelle muulle yrittäjälle. Kaikki laukkuja valmistavat ammattiompelijat toimivat itsenäisinä yrittäjinä. Niemelä uskoo, että tämä on suomalaisessa työelämässä yhä kasvava suuntaus. Yrittäjät työllistävät toisiaan.

Niemelä kirjoittaa yrityksestään menestystarinaa. Laukkuasema on ainut täysin suomalainen laukkuvalmistaja, jolla on todella laaja jälleenmyyntiverkosto kattaen esimerkiksi Sokokset ja monet K-Citymarketit.

”Kotimaisuus ja laatu on valtti, voin seistä jokaisen tuotteen takana. Uskon, että jonain päivänä laukkujamme myydään vielä ulkomaillakin muiden merkkilaukkujen rinnalla.”

Illan juontanut Tapio Riutta pääsi avustajaksi HP Parviaisen kertoessa yhdestä Duudson-uransa  hyytävimmästä hetkestä.

“Mikään ei oo mahrotonta”

”Jokaisessa yritystarinassa toistuu yksi asia: ihme”, sanoi valtakunnallisen yrittäjän päivän illan Sylväällä huipentanut Duudsoneista tuttu Hannu-PekkaHP” Parviainen.

Parviainen kertasi, miten neljän nuoren miehen ystävyydestä ja unelmasta, kokeilunhalusta ja innosta videoiden tekemiseen kasvoi kansainvälisestikin tunnettu tv-ohjelma ja positiivisesta anarkiasta ammentava brändi.

Joskus voi käydä niinkin, että sen suurimman unelman epäonnistuminen johtaa vielä suurempaan onnistumiseen. Näin kävi Duudsonien Amerikan valloituksen kohdalla. Yhdysvaltalaiselle kanavalle tehtyä ohjelmaa varten miesnelikko laittoi aivan kaikkensa peliin, fyysisiä vammoja kaihtamatta, mutta sarja floppasi, eikä toista tuotantokautta koskaan tullut.

Koskaan ei voi tietää, mikä asia johtaa mihinkin, korosti Parviainen. Floppaamisesta seurasi pudotus ja terapiaa, mutta se pakotti miehet pohtimaan uudistumista ja toi tullessaan aivan uusia ohjelmaformaatteja kuten Duudsonit tuli taloon ja Posse. Jarnon Duudson-uran alkuvaiheessa perustamasta Rabbit Films -tuotantoyhtiöstä on kasvanut menestystarina, joka luo jatkuvasti uutta tv-viihdettä.

Duudsoneiden uusin visioihin pääsee tutustumaan 18. syyskuuta MTV3-kanavalla alkavassa Duudsonit: päällikkö -sarjassa, jossa 12 kilpailijaa mittelee fyysistä ja henkistä kanttia vaativissa tehtävissä tavoitellessaan Päällikön titteliä.

”Jos uskoo unelmiinsa, mikään ei oo mahrotonta”, muistutti Parviainen.

YrittäjyysAreena järjestettiin Sastamalassa nyt toisen kerran. Kuvassa järjestäjätahojen edustajat: Huittisten Säästöpankin Sami Iltanen, Vammalan Yrittäjien Jari Moisio ja Sastamalan vt. elinkeinojohtaja Tanja Aarnikuru.