Sastamalan Vuoden ympäristötekopalkinto jätteen kierrätyksen edelläkävijälle

Vammalan Hyötykeräyksen toimitusjohtaja Lauri Jokinen arkistokuvassa oikealla. Vasemmalla As Oy Koskentorin asukas Rauno Jalkanen ja keskellä isännöitsijä Teemu Ryyppä.

Sastamalan Vuoden ympäristötekopalkinto on myönnetty Vammalan Hyötykeräys Oy:lle. Palkinnon myöntämisen perusteena on toimiminen jätteen kierrätyksen edelläkävijänä Sastamalan alueella.

Kaupunginjohtaja Jarkko Malmbergin mukaan Hyötykeräyksen toiminta tekee hyvää Sastamalan imagolle. Lisäksi on kunnan ja ympäristön etu, että jätteiden kierrättämistä edistetään ja se tehdään kuntalaisille mahdollisimman helpoksi.

Hyötykeräys Oy on vuonna 1991 perustettu, jätteen keräykseen ja kierrätykseen erikoistunut yritys. Se toimii koko Pirkanmaalla ja osassa Satakuntaa. Yritys on täysin kotimaisessa omistuksessa ja se työllistää 13 alan ammattilaista.

Antti Jokisen ja Esko Pirasen perustama Vammalan Hyötykeräys aloitti paperia ja pahvia keräämällä.

“Olin ympäristölautakunnan puheenjohtajana tuolloin, ja Esko oli lautakunnan jäsen. Kun sotaveteraanit lopettivat paperinkeräyksen paikkakunnalla, totesimme, että jonkun täytyy se tontti hoitaa”, Antti muistelee.

Hyötykeräyksen toimitusjohtaja Lauri Jokinen toteaa, että Sastamala on nykyisin muovinkeräyksen suhteen Pirkanmaalla poikkeustapaus. Yritys on kerännyt ja kierrättänyt sekä kotitalouksien että yritysten muovijätettä jo neljän vuoden ajan. Valtakunnan mittakaavassakin Hyötykeräystä voi pitää edelläkävijänä.

“Toki muitakin ladunavaajia on. Taustalla on tuottajayhteisö Suomen Uusiomuovi Oy, jonka nimissä mekin muovinkeräystä teemme. Kaikki kierrätettävä muovi toimitetaan Fortumin muovinjalostamolle Riihimäelle”, Jokinen kertoo.

Jokisten mukaan kierrättämisen suurin jarru on jätteiden polttaminen. Kun se vähenee, kierrättäminen lisääntyy.

“Kestävä kehitys ohjaa tulevaisuudessa myös kulutuksen vähentämiseen ja karsii turhan tavaran ostamista. Toisaalta  materiaalitkin kehittyvät koko ajan kierrättämista helpottavaan suuntaan.”

Ympäristötekopalkinnon myöntävät yhdessä Sastamalan Lämpö Oy, Adven Oy sekä Sastamalan kaupunki.

Ensimmäinen tunnustus jaettiin vuonna 2015. Perusteena palkitsemiselle on paikkakunnalla tehty ympäristöön liittyvä positiivinen teko, joka voi olla pieni tai suuri.

Aiheesta lisää 18.12. Alueviestissä.

Juttua päivitetty kommenteilla ja kuvilla klo 15.50.

Lauri Jokinen (vasemmalla) vastaanotti kunniakirjan ja kukat Sastamalan Lämpö Oy:n toimitusjohtaja Jari Viitaselta. Kuvassa myös Sastamalan Lämmön hallituksessa istuva kaupunginvaltuutettu Mauri Tuominen.
Isä Antti ja poika Lauri Jokinen.