Suunnistusliitto myönsi kovat mittelöt Sastamalaan! Maailman huiput kisaavat Suunta-Seppojen johdolla Houhajärvellä

Kuvituskuvassa MM-tarkkuussuunnistusta 2008. Kuva: Suomen Suunnistusliitto.

Suomen Suunnistusliitto (SSL) on myöntänyt sastamalalaiselle suunnistusseura Suunta-Sepoille tarkkuussuunnistuksen suomenmestaruuskilpailun järjestelyoikeudet vuodelle 2020. Kansainvälinen Suunnistusliitto (IOF) on myöntänyt kilpailuille myös maailmanranking -arvon.

Kilpailut järjestetään 8. – 9. elokuuta Häntyrin frisbeegolfradan maastossa Houhajärvellä. Kilpailuun odotetaan saapuvaksi toistasataa maailman parhaimmistoon kuuluvaa kilpailijaa mittelemään maailmanrankig-pisteistä. Kilpailijoista kuutisenkymmentä kisaa suomenmestaruudesta.

Häntyrissä kelpaa kilpailla

Suunta-Seppojen mukaan Häntyrin alue lukuisine polkuineen tarjoaa kilpailua varten ihanteellisen ympäristön. Maaston pienipiirteisyys ja rastikohteiden runsaus tarjoavat haastetta maailman parhaille kilpailijoille.

Kilpailupaikka Sastamalan Houhajärvellä on osa suomalaisen suunnistuksen historiaa, sillä samalla paikalla on ollut Jukolan Viestin kilpailukeskus vuonna 1969. Silloinen komea soraharju on aikojen kuluessa kaivettu pois ja maasto on nykyisin entistä soranottoaluetta.

Häntyrissä kilpaillaan tarkkuussuunnistuksen normaalikilpailu lauantaina 8. elokuuta ja nopeuskilpailu Tempo sunnuntaina 9. elokuuta.

Tarkkuuslajissa mitataan kartanlukutaitoa ja nopeutta

Tarkkuussuunnistus on tasa-arvoinen suunnistuslaji, joka sopii kaikille liikuntakykyyn katsomatta. Lajissa ei mitata fyysistä suorituskykyä, vaan maaston ja kartanluvun tarkkuutta ja nopeutta.

Suunnistajat saavat liikkua vain etukäteen määritellyillä hyväkulkuisilla poluilla ja teillä, joita pitkin myös apuvälineitä käyttävät voivat vaivatta liikkua.

Sallitulta reitiltä suunnistajat tähystävät maastoon asetettuja rastilippuja ja pyrkivät maastoa ja karttaa lukemalla päättelemään, mikä rastilipuista sijaitsee juuri karttaan merkityssä kohdassa. Korkeimmalla taitotasolla, jolla SM-kisatkin kilpaillaan, on myös mahdollista, että mikään maastossa olevista rastilipuista ei ole karttaan merkityssä kohdassa.

Kilpailijat voivat liikkua jalan, tai erilaisia apuvälineitä käyttäen. Esimerkiksi pyörätuolilla liikkuvat saavat käyttää avustajaa liikkumiseen ja tarvittaessa leimaamiseen, mutta itse kilpailusuoritus on tehtävä itsenäisesti. Normaalisti noin 10 – 15 prosenttia kilpailijoista käyttää apuvälineitä.

Toimitsijatehtäviin koulutetaan noin kolmekymmentä henkilöä. Vastuuhenkilöinä toimivat kokeneet ja menestyneet tarkkuussuunnistajat Tatu Saari kilpailunjohtajana, Pekka Seppä pääratamestarina ja kartoittajana ja IOF:n hyväksymänä ratavalvojana nuori Petteri Hakala Rasti-Nokiasta.

Jätä kommentti