Yleisöltä: Miten käy Häijään? Onko Sastamala kuihtumassa?

Häijään koulua uhkaa lopettaminen muutaman vuoden kuluttua, kun Uotsolan yhteiskoulun remontti on valmis.

23.3.2020 tulee 31 vuotta, kun perheeni muutti virallisesti tänne. Ostimme talon jo tammikuussa 1989, mutta virallinen muuttopäivä oli 23.3. Se oli kompromissi, jaoimme työmatkaa. Olin saanut siirron Vammalaan Pirkanmaan kasvatus-ja perheneuvolaan ja mieheni työpaikka oli Tampereella.

Asuimme tuolloin Nokialla. Häijää oli oivallinen valinta, se puolitti molempien työmatkoja. Lapset saivat lähikoulun ja päivähoidon. Palvelut olivat mitä parhaat. Vanhempani olivat muuttaneet Vammalaan äitini kotiseudulle eläkepäivilleen. Kaikki loksahti paikalleen. Olimme enemmän kuin tyytyväisiä.

Näin viranhaltijana ja myöhemmin luottamushenkilönä alueen kehittymisen. Nyt tehdyt palveluverkkopäätökset ovat kuin isku vasten kasvoja. Kuntien yhdistymisen myötä synnytetty Sastamalan kaupunki on maamme 3. kallein kunta asua tilastojen mukaan.

Aikoinaan maksoimme talostamme kovan hinnan, sillä juuri silloin korot nousivat asuntolainoissa ja mekin maksoimme 15 prosentin korkoa aluksi. Nyt ei saa talosta myydessä omiansa takaisin. Palveluverkko ratkaisu vaikeuttaa myyntiä ja asuntojen arvo laskee.

Mikä on siis hinta kuntaliitoksista? Moni kuntalainen kysyy, miten voidaan lopettaa koulu kaupungin kehittyvimmältä alueelta?

Itse harkitsen muuttoa. Tuntuu kuitenkin haikealta, sillä olen viihtynyt tällä asuinalueella. Täällä on tiettyä yhteisöllisyyttä ja turvallisuutta. Ihmiset ovat tuttuja ja läheisiä.

Vanhempani ovat kuolleet ja olen jäänyt leskeksi, joten mikään ei pidättele minua täällä. Lapseni asuvat muualla. Silti surettaa. Olen asunut täällä Häijäässä pidempään kuin missään muualla. Tämä on kotini. Miksi minun pitää jättää se?

Toivoisin päättäjiltä, joka itsekin olen, katsetta tulevaisuuteen. Kouluratkaisussa Tiisala olis ollut tulevaisuutta. Nyt emme pysty kilpailemaan Nokian ja Ylöjärven kanssa.

Toivon kuitenkin, ettei Sastamala kuihdu ja muutu nukkumalähiöksi.

Pirkko Niemi
Häijään asukas toistaiseksi, valtuutettu vas

 • avatar Aromipesä

  Olemme asuneet Kiikassa 1993 alkaen ja asumme edelleen maaliskuussa 2020. Tämän ajan aikana on tullut pelkästään huonoa : lopetettu Kiikasta mm. hammaslääkäri, neuvola/lääkäripalvelut, Sarkia-lukio, hyvin toiminut Äetsän terveysasema(tosin Pehulan puolelta), ja viimeisenä niittinä Kiikan uimahalli jossa kävimme 1-3 kertaa vikossa. Osasimme aavistaa tämän kehityksen, kun Sastamala syntyi. Olemme vihanneet koko kuntaliitosta alusta alkaen, nimeä myöten. Suunatus näyttää olevan selvä: sivukyliltä palvelut pois ja pitäisi asioida Sastamalan Vammalan Keskustassa(nimisekoilu). maankuulu synnytyssairaalkain ajettiin alas ja mitä tekivät omat, paikalliset kansanedustajamme? Eivät mitään. Antoivat Tayssin viedä.
  Täältä on torpattu monta hyvää hanketta kuten esim. Abc-aseman tulo Roismalaan ym. Mentaliteetti on ettei päästetä mitään/ketään ulkopuolista kilpailijaa/työpaikan tarjoajaa tänne. Sehän johtaa kilpailuun työvoimasta mikä ei sovi paikallisislle yrityksille jotka ovat tehneet jo aikoja sitten sopimuksen että pidetään Vammmalan palkat pieninä. tarinaa riittäisis vaikka kuinka mutta päätän raporttini täältä tähän.

  • avatar Töissä

   Palvelut on ainoastaan ihmisille, jos ei niitä ole ei ole palveluitakaan, yhtälö ei toimi toisinpäin.
   Menneessä maailmassa kansanedustajat ajoivat kotikuntansa palveluita ja mm. infrahankkeita, nykyään kansanedustaja on niin vähäinen vaikuttaja ja siltarumpupolitiikan aika on jäänyt kauas taakse. Hankkeet menee tarpeen mukaan.
   Mitähän veronmaksajat tykkäisivät jos Vammalassa olisi edelleen täyden valmiuden omaava synnytyssairaala, leikkaussalit täydessä valmiudessa ym. ja synnyttäjiä muutama viikossa?
   Lasku olisi valtava ja siltikin iso turvallisuusriski synnyttäjille.

   • avatar vanhakoira

    Kuulehan sie kyselijä. Silloin kun Vammalassa vielä oli synnytysosasto toiminnassa, olisi Tampereelta ja Nokialta tullut tänne synnyttäjiä, ihan oma aloitteisesti. Missäänhän tätä ei mainittu tai ehdotettu, ei saanut hisahtaakaan. Mutta mitä tehtiin sielläpäin, kiellettiin ettei saa tulla. Samaa sairaanhoitopiiriä oltiin silloinkin. Vammalalla oli hyvä maine erinomaisena synnytyspaikkana, sana kulki asiakkalta toiselle.
    Mistäkö tiedän, olin paikalla monta vuotta.
    Ja iso turvallisuusriski synnyttäjälle, sanot. Ei yhtään sen isompi kuin taysissakaan, ehkä isompi oli rantatunnelissa synnyttäneellä.
    Toivottavasti tämänhetkisen erikoistilanteen myötä huomataan millainen riski voi piillä siinä kun kaikki asiat kootaan saman katon alle.

   • avatar Töissä

    Vanhakoira elää menneisyydessä, Sastamalan synnyttäjien määrä on romahtanut näistä menneistä vuosista.Laadukas hoito vaatii riittäviä määriä potilaita jotta hoidon taso on turvallinen. Näillä synnyttäjämäärillä ei anestesiaa pystytä järjestämään, kulut olisivat tähtitieteelliset. Käypäs koira katsomassa uutta Taysin sairaalaa ja synnytysosastoa niin ymmärrät missä mennään.

  • avatar Jerry

   Aromipesä näyttää keksineen oman pikku salaliittoteorian.
   Aikamoista tarinaa, huhhuh . . .
   Olen kuvitellut, että palkat määritellään työehtosopimuksissa. Nyt opin sen, että Vammalan yrittäjät tekevätkin sen. Kaikkea sitä oppii.

 • avatar Töissä

  En ole missään julkisuudessa enkä vasemmistoliiton omissa ohjelmissakaan nähnyt toimenpiteitä miten yrittäjyyttä tai markkinaehtoista toimintaa muutenkaan edistettäisiin Sastamalassa, päinvastoin. Vasemmisto on aina korostanut kunnan ja valtion osuutta ja osallisuutta työllistämisestä lähtien; verot tappiin ja kaikki yhteiskunnan suojatyöpaikoille. Sastamalassa tätä herkkua on riittänyt moninkertaisine virkamieskoneistoneineen kuntien yhdistymisen kautta, 5 vuoden irtisanomissuoja takasi nämä työpaikat.
  Tällä hetkellä Sastamalan muuttotappio on n.350 henkeä vuodessa, sehän tarkoittaa käytännössä yhden kyläkoulullisen verran joka vuosi(lapsia n. 70 ).Valtuusto on linjannut asian aivan oikein mutta vieläkin liian varovasti, luultavasti kouluja suljetaan vieläkin enemmän. Nämä Häijää-jutut ovat tuulesta temmattuja, mitään muuttovoittoa alueella ei ole , jotta merkitystä olisi muuttajia pitää olla 100-200 vuodessa, ei 10.
  Nyt sitten jälkikäteen Niemikin varmaan ymmärtää tosiasiat ja muuttuneen maailman, Nokia vieressä porskuttaa aktiivisen elinkeinopolitiikan ansiosta.Sinne on Häijäästäkin hyvä muuttaa, ,palvelut pelaa ja väkiluku kasvaa . Tervetuloa nauttimaan palveluista yrittäjyyden ylläpitämään Nokiaan.

Kommentointi ei ole käytössä.