”Olisi tärkeää että maatalouden kausityöt saataisiin tehtyä ja kotimaisella työvoimalla” – MTK Vammala otti kopin Sanna Murtojärven vinkistä

Sanna Murtojärven mukaan tilanteessa, jossa valtio tukee yrityksiä ja palkansaajia valtion velkaantumista merkittävästi lisäämällä, olisi kohtuullista velvoittaa lomautettuja ottamaan vastaan maatalouden ja elintarviketeollisuuden kausityötä lomautusajalla. Kuva: Sofia Murtojärvi.

Uutiset siitä, miten kausityöntekijöiden puute on ajamassa suomalaista maataloutta ahdinkoon saivat sastamalaisen Sanna Murtojärven ottamaan yhteyttä Alueviestin toimitukseen ja heittämään ilmaan idean.

”Voisiko esimerkiksi MTK Vammala avata Facebook-sivun, jossa avun tarvitsijat kertoisivat tarpeensa ja toiveensa työntekijästä, ja halukkaat työntekijät voisivat ilmoittaa työpanoksensa tarjolle? Näin saataisiin yhdistettyä tarvitsijoita ja tekijöitä. Parhaassa tapauksessa tempauksella voitaisiin turvata paikallisten viljelijöiden elinkeino”, Murtojärvi selvittää.

Sanna Murtojärvi on kasvanut maatilalla ja työkseen hän toimii henkilöstöjohtajana yrityksessä, joka kamppailee työvoimapulan kanssa jatkuvasti ilman koronakriisiäkin.

”Tekee pahaa ajatella, mihin tämä hyvinvointiyhteiskunta on itsensä ajanut. MTK:n mukaan kausityövoimaa tarvitaan huipussaan noin 16 000 henkilöä, ja samaan aikaan Suomessa on tällä hetkellä jo lähes 360 000 työntekijää lomautusuhan alla ja määrä kasvaa koko ajan. Luvuissa on aika suuri epäsuhta, ja siitä tämä ajatus lähti”, Murtojärvi taustoittaa ja lisää, että myös moni nuori on jäämässä vaille luvattua kesätyötä, kun yritykset lomauttavat työntekijöitään eikä kesätyöntekijöitä oteta.

Kesätyö maatalouden kausitöissä on varmasti tervetullut vaihtoehto sille ettei olisi mitään.

Itsekin valmis talkoisiin

Sanna Murtojärven mukaan tilanteessa, jossa valtio tukee nyt yrityksiä ja palkansaajia valtion velkaantumista merkittävästi lisäämällä, olisi kohtuullista velvoittaa lomautettuja ottamaan vastaan maatalouden ja elintarviketeollisuuden kausityötä lomautusajalla.

”Jos suoraan velvoittamiseen ei voida lähteä, edes näissä poikkeusoloissa, niin joka tapauksessa työvoiman saanti maatalouteen on turvattava. Jos siihen ei muu auta, niin eikö samaan velkapottiin voitaisi poikkeusoloissa sitten vielä lisätä se, että annetaan lomautettujen mennä yhdeksi kuukaudeksi töihin niin, että saavat päivärahat ja minimipalkan maatalouden töistä yhtä aikaa? Luulisi, että esimerkiksi 90 päivän lomautuksen henkilökohtaiseen talouteen tuoma lovi kannustaisi lähtemään kuukaudeksi ihan mihin työhön vain. Ja jos ei kannusta, niin sitten meillä on iso asenneongelma hoidettavana”, hän miettii.

Sanna Murtojärven mielestä erityisen tärkeää olisi nyt, että maatalouden kausityöt saataisiin tehtyä ja kotimaisella työvoimalla.

”Meillä tulee olemaan isoja haasteita taloudessa tämän kriisin jälkeen joka tapauksessa ja pelkään kotimaisen ruuan tuotannon puolesta. Jos kausityöt saadaan tehtyä, saadaan sato ja meillä on jatkossakin kotimaista ruokaa pöydässä ja tuottajia tuottamassa ruokaa tulevinakin vuosina”, hän täsmentää.

Nainen on itsekin valmis osallistumaan talkoisiin niissä puitteissa, joissa hänen päivätyönsä sen mahdollistaa.

”Uskon, että samalla tavoin ajattelevia on muitakin. Työ, jossa näkee konkreettisesti työnsä ja kätensä jäljen, voisi auttaa palkkatyössä jaksamistakin. Vaihtelu tekee hyvää. Jos näin voitaisiin samalla turvata ruuan huoltovarmuus, niin minä ainakin lähtisin ilomielin joksikin aikaa vaikka korjaamaan satoa”, hän lupaa ja peräänkuuluttaa me-henkeä ja yhdessä tekemistä.

”Yritämme edistää asiaa”

MTK:n johtokunnan jäsen Pertti Hakanen toteaa, että Sanna Murtojärven ajatukset kuvaavat kokonaisuudessaan hyvin sitä tilannetta, mitä monet suomalaisen ruuan riittävyydestä ja kotimaisesta huoltovarmuudesta huolisssaan olevat kansalaiset tällä hetkellä miettivät.

”Kotimaisen ruuan arvostus on nyt tullut keskusteluissa hyvin esille ja uskon, että tämän kriisin jälkeenkin arvostus tulee säilymään aiempaa korkeammalla tasolla”, Hakanen uskoo.

Hakanen kertoo, että MTK:n töitäsuomesta.fi mahdollistaa jo nyt vapaiden työpaikkojen esille tuonnin,

”Sieltä käsin jokainen pystyy myös katsomaan, millaista työtä olisi tarjolla.”

Sanna Murtojärven ideasta Hakanen otti heti kopin ja nyt MTK Vammalan Facebook-sivuilla kartoitetaan jo tilojen väliseen auttamiseen mahdollisia tekijöitä sekä kysellään tiloja, joihin vapaaehtoistyöntekijöitä voisi tarjota, kun heitä alkaa ilmoittautua.

”Uutta ryhmää emme nähneet tarpeelliseksi perustaa, mutta koitamme nykyisellä sivulla asiaa edistää”, Pertti Hakanen lupaa.

Poimintoja