Verneri Sarjomaa juhlistaa valkolakkia isommin vasta syksymmällä

Verneri Sarjomaa aloitti kirjoitusurakkansa viime syksynä matematiikalla ja kemialla. Tänä keväänä hän ahersi äidinkielen, englannin ja suosikkiaineensa fysiikan parissa.

Aivan tällaista ylioppilaskevättä ei huittislainen Verneri Sarjomaa odottanut aloittaessaan Lauttakylän lukion lähes kolme vuotta sitten. Oikeastaan ei odottanut vielä tammikuussakaan.

Koronan myötä tämän kevään ylioppilaiden lukiotaipaleen viimemetreistä muodostui varsin poikkeuksellisia.

”Opiskeluuni poikkeustilanne vaikutti lopulta varsin vähän, sillä olin jo ehtinyt jäädä lukulomalle ennen kuin etäopiskelu alkoi. Lisäksi olin aloittanut ylioppilaskokeisiin lukemisen hyvissä ajoin, joten varsinaisesti mikään asia ei jäänyt kertaamatta, vaikka kokeet aikaistuivatkin viikolla”, Sarjomaa kertoo.

Sen sijaan kokeiden aikataulu muuttui yllättäen odotettua tiukemmaksi. Sarjomaa päätyi kirjoittamaan kaksi ainetta peräkkäisinä päivinä.

”Se oli aika tiukka puristus, kun kahden kokeen välillä ei ollut ollenkaan vapaapäivää. Omalla kohdallani tilanne oli kuitenkin vielä helppo, sillä kirjoitin keväällä kolme ainetta, joista vain kaksi osui peräkkäisille päiville. Jollain saattoi olla jopa neljän kokeen putki.”

Lukiosta hyvät eväät fysiikan opintoihin

Sarjomaa painaa ylioppilaslakin päähänsä tyytyväisin mielin. Arvosanat ovat odotustenmukaiset ja erityisesti fysiikasta tullut L ilahduttaa nuortamiestä.

”Sitä jännitin eniten, sillä oli vähän kiikun kaakun tuleeko koe takaisin E:nä vai L:nä. Lopulta oikeastaan kaikkien kokeiden kohdalla kävi hyvin ja arvosanat kääntyivät ylempään vaihtoehtoon.”

Tällä hetkellä näyttää siltä, että fysiikka on vienyt Sarjomaan mennessään ja myös tulevaisuuden opiskelut suuntautuvat sen pariin.

”Olin kiinnostunut fysiikasta jo ennen lukiotakin, mutta voisin sanoa, että vähintään yhtä innokas olen nyt ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Sain opiskella ainetta kaksi ensimmäistä lukiovuotta sellaisen opettajan johdolla, joka on valittu Suomen parhaaksi fysiikanopettajaksi, joten voin olla vain tyytyväinen siitä, miten hyvät lähtökohdat tulevaisuuteen sain.”

Ennen jatko-opintoja edessä on puolikas välivuosi ja armeija.

”Kesän vietän tiiviisti kesätöissä ja myös syksyksi toivon löytäväni töitä. Tammikuussa menen suorittamaan armeijan ja sen jälkeen alan pohtia, tuleeko minusta tutkija, opettaja vai miten hyödynnän kiinnostukseni fysiikkaa kohtaan”, Sarjomaa suunnittelee.

Pienet juhlat parin viikon päästä

Jos kirjoitukset olivat poikkeukselliset, niin eivät myöskään ylioppilasjuhlat ole tänä keväänä perinteiset.

Kokoontumisrajoitusten vuoksi Gaudeamus igiturkin lauletaan lukioilta etäyhteyksien välityksellä.

”Itselleni juhlilla tai huomion keskipisteenä olemisella ei ole niin suurta merkitystä, joten en ole kovin pettynyt, vaikka suuria juhlia ei tässä tilanteessa järjestetäkään. Tiedän, että monelle muulle tämä on kuitenkin iso pettymys”, Sarjomaa sanoo.

Puolentoista viikon kuluttua olevaa lakkiaispäivää Sarjomaa aikoo juhlistaa pienesti tarjoamalla kakkukahvit kotonaan perheelle ja isovanhemmille.

”Katselemme juhlan kotoa ja menen myös käymään lukiolla. Vähän isommin juhlitaan sitten syksyllä, jos se on mahdollista.”

Jätä kommentti