Aikamatka Viipurin läänin Pyhäjärvelle – Sastamalan seudun museon Topoteekissa uutta aineistoa Karjalankannakselta

Näkymä Pyhäjärven kirkolta hautausmaalle. Kuva: Tuntematon, Vpl. Pyhäjärvi-Säätiö sr / Sastamalan seudun museo.

Sastamalan seudun museo valitsee vuosittain Kyläkumppanin, jonka kanssa yhteistyössä tallennetaan ja julkaistaan verkkoarkisto Topoteekissa tutkittavaksi palanen yhteistä kulttuuriperintöämme. Kuluvana vuonna museon kyläkumppanina ovat ahkeroineet Vammalan Karjalaseuran ja Vpl. Pyhäjärvi-Säätiön aktiivit.

Kyläkumppanuuden lisäksi museolla on kevään aikana kartoitettu ja digitoitu Vpl. Pyhäjärvi-kokoelmaa. Museon, Vammalan Karjalaseuran ja Vpl. Pyhäjärvi-Säätiön yhteistyö huipentuu 3. lokakuuta Tornihuvilassa avautuvaan näyttelyyn Siun ja miun – Viipurin läänin Pyhäjärvi.

Pyhäjärven kirkko ympäristöineen huomion keskipisteenä

Kyläkumppanihankkeessa tallennettavaksi kohteeksi valikoitui Pyhäjärven kirkko ympäristöineen.

“Kirkko yhdisti pitäjäläisiä, kaikki tiesivät missä kirkko on ja mitä se tekee. Kirkkoon ja sen ympäristöön liittyy myös muita keskeisiä ja kaikille pyhäjärveläisille tuttuja asioita. Koska kirkkorakennusta ei enää ole, tuntui tärkeältä jakaa tietoa siitä ja sen paikasta ja merkityksestä”, valintaa perustelee Vpl. Pyhäjärvi-Säätiön asiamies Kirsti Naskali.

Toiveena yhteinen muisto

Topoteekkiin koottu ja yhä karttuva aineisto tarjoaa katsojalleen tietoa, elämyksiä ja kenties kimmokkeen tutkia lisää Viipurin läänin Pyhäjärveä ja muita Karjalan luovutettuja alueita.

Pyhäjärvellä syntyneillä on paikasta omakohtaisia muistoja ja kokemuksia, mutta yksittäisissä muistoissa voi olla aukkoja tai muistojen tueksi ei välttämättä ole valokuva- tai muuta aineistoa. Topoteekkiin kerättynä ja yhdessä kerrottuna kirkosta ja kirkonseudusta muodostuu yhteinen muisto.

“Se avaa ikkunan niin menneeseen kuin nykyiseen Pyhäjärven kirkonseutuun. Sen avulla voi nähdä miten eri rakennukset olivat sijoittuneet, miltä maisemat näyttivät silloinen ennen ja miltä ne näyttävät nyt”, pohtivat Oiva Kaasalainen ja Esa Mäkinen Vammalan Karjalaseurasta.

Topoteekkiin eli verkkoarkistoon voi kurkistaa kuka vain

Topoteekki on Itävallassa kehitetty verkkoarkisto, joita löytyy jo monista Euroopan maista. Sastamalassa Topoteekkiin on koottu aineistoa esimerkiksi Keikyän sarvikampaan, Lantulan sahaan ja nyt Viipurin läänin Pyhäjärveen liittyen.

“Sastamalassa tehty avaus yhteisten muistojen jakamisesta yli valtion rajojen on kiinnostava paitsi uutena toimintamallina myös inhimillisesti. Pyhäjärven menneisyyden jakaminen sen nykyisten asukkaiden kanssa on hyvä esimerkki kaikkia hyödyttävästä kulttuuriperintöyhteistyöstä. Maaston vanhat rakenteet saavat merkityksen ja ympäristö alkaa kasvaa tarinoita, jotka tekevät kotiseudusta entistä merkityksellisemmän sen asukkaille. Samalla siteet alueen nykyisten asukkaiden ja entisten asukkaiden jälkipolven välillä vahvistuvat.

Tätä yhteistyötä seurataan kiinnostuneena Euroopassakin – onhan Topoteekki verkosto, joka välittää parhaita käytäntöjä jäsenilleen”, arvioi Kansallisarkiston kehittämispäällikkö Tomi Ahoranta.

Kevään aikana tallennettuun ja yhä karttuvaan aineistoon voi tutustua Sastamalan seudun museon ylläpitämässä verkkoarkistossa, osoitteessa www.sastamala.topoteekki.fi. Aineisto on sijoitettu Google-kartalle, joten näkymiä eri ajoilta on mahdollista vertailla keskenään. Aineistoon on mahdollista lähettää myös korjauksia, lisätietoja tai omia muistoja.

Topoteekissa julkaistavaa kokoelmaa kartutetaan jatkuvasti. Valokuvia, asiakirjoja tai muita dokumentteja voi tarjota julkaistavaksi museon kokoelmista vastaavalle amanuenssille Emma Kurjelle, emma.kurki@pukstaavi.fi.

Näkymä Pyhäjärven kirkolta hautausmaalle Topoteekissa.
Näyttökuva osoitteesta www.sastamala.topoteekki.fi.

Jätä kommentti